Glavna pravila Božićnog posta

27.11.2023. 17:34
0
IZVOR: lepotesrbije.alo.rs

U utorak, 28. novembra, vjernici Srpske pravoslavne crkve počeće ovogodišnji Božićni post, koji će trajati sve do 7. januara 2024. godine, odnosno do proslave Božića.

U danima posta vjernici će se pripremati za obilježavanje jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika kroz posvećenost molitvi i čišćenju tijela i duše kroz ishranu, dobra djela i pozitivne misli.

Božićni post traje 40 dana, a on nije strog kao Vaskršnji. Ima dva aspekta: tjelesni i duhovni, a oba su jednako važna i jedan ne ide bez drugog.

Prema pravilima posta i prema riječima Svetog Jovana Zlatoustog, tjelesni post – odnosno uzdržavanje od hrane životinjskog porijekla – nema koristi za vjernika ako nije povezan s duhovnim.

Božićni post uveden je po uzoru na samog Isusa Hrista, koji je, prema predanju, 40 dana proveo u pustinji u molitvi i posteći. On je, inače, ranije trajao samo sedam dana, ali je na Svehrišćanskom saboru 1166. donijeta odluka da ubuduće traje 40 dana. Ipak, oni koji imaju zdravstveni ili neki drugi problem zbog kog ne mogu da izbjegavaju hranu životinjskog porekla 40 dana imaju mogućnost tzv. malog posta, koji traje sedam dana, piše Glossy.

Pravila Božićnog posta

Post kod pravoslavnih vjernika znači nekonzumiranje hrane i pića životinjskog porijekla, odnosno mesa, mlijeka, jaja i životinjske masti u periodu od 40 dana, do Božića.

Na vodi se, odnosno strogo, posti samo srijedom i petkom, dok su ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom ulje i vino dozvoljeni, a subotom i nedjeljom se jede i riba. Dakle, to treba da izgleda ovako:

srijeda i petak - post na vodi

ponedjeljak, utorak i četvrtak - post na ulju

subota i nedjelja - post na ulju, uz dovoljenu ribu

Najstroži post je na Badnji dan, kada vjernici sve do večere poste isključivo na vodi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra praznik Cvijeti Sutra praznik Cvijeti
Danas Lazareva subota i Vrbica Danas Lazareva subota i Vrbica
Danas Blagovijesti Danas Blagovijesti
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    10h 43m
    8
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    13h 14m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    10h 57m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    10h 49m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    3h 4m
    0