Глупост која ће скупо да нас кошта

07.09.2022. 16:50
13

Нацртам ономад заставу с љиљанима на табли и питам дјецу: „Колико вас би обукло мајцу с оваквим детаљима?“

Неко? Нико.

– А колико вас Босну сматра својом државом, а себе Босанцем?

Неко? Нико. Добро.

У ствари није … Љиљан, из чистог незнања омрзнут у васколиком срБству представља чест мотив у хералдици. База се везује за Француску, преко које се проширио на Шпанију, Луксембург, дијелове данашње Kанаде, док на српски двор стиже из Источног Римског Царства, данас познатијег под именом Византија.

Хришћанство га препознаје као „богородичин цвијет“ и симбол „светог тројства“. Упоришта у исламу не постоје.

На заставу краља Твртка доспијева по крунисању (круном Немањића) у Милешеви 1377. године. 
За потврду идентитета краља Твртка, парафразираћу навод из „Повеље Дубровчанима“: „Ја, Стефан Твртко Kотроманић, краљ Срба, Босне, Приморја и Хумске земље, идех у србску земљу и бих богом дарован, вијенцем краљевства прародитеља мојих Немањића“.

Дотадашња пракса крунисања у Жичи избјегнута је због тога што се манастир није налазио на његовој територији, а и због култа Светог Саве, већ распрострањеног међу Србима.

Стога, не постоји ни најмања сумња да краљ Твртко припада плејади српских средњовјековних владара.

То што је кокетирао с римокатоличанством и богумилством, не можемо посматрати кроз данашњи контекст религије.

Промијенити религијску припадност или бити наклоњен једној, па другој, у средњем вијеку био је чисто политички потез. Упоредив с преласком из СДС-а у СНСД данас.

Елем, да не одем у дигресију, шта је суштина?

За тридесет година смо искључиво властитим незнањем и немаром постигли да мрзимо оно што смо љубоморно чували толико година. Љиљане и Босну.

Па свако ко каже да је Босанац, он или је Муслиман или Србин, али се у јавности третира као изрод.

Искључивост у везивању Срба само за Републику Српску пријети да разбије континуитет нашег присуства и државотворности на простору БиХ.

Зашто би нам био споран назив Босна? Да ли по истом кључу можемо да се одрекнемо Рашке или Дукље? Је ли мора стајати „српски“ као потврда идентититета?

По том принципу придјев „српски“ ћемо сутра додавати испред Kрушевца или Новог Сада, као што смо направили онај циркус са Сарајевом, наводно одвајајући „наш дио“, па неповратно изгубили осјећај припадности граду који су подизали Срби. Да ли заиста не знамо разликовати географску, етничку и вјерску припадност? Биће да не знамо.

Е, због тога ће се за педесет година учити да у Босни живе Босанци, као аутохтоно становништво и Срби чије се значајније присуство биљежи тек од краја двадесетог вијека.

Не прекрајајте историју! Немамо право унуцима оставити земљу у којој ће бити подстанари.

Средњевјековна Босна је де јуре српска држава.

Kраљ Твртко је српски краљ.

Љиљани су хришћански симбол.

Је ли ово тешко запамтити?

Пише: Давор Цицовић

 

Коментари 13
  • Generic placeholder image
    Svast Cvast 07.12.2023. 17:36
    Kinezi nisu osmislili "kukasti krst", naziv je "svastika", a negdje i "zvjezdika" i prestavlja polozaj sjevernjace u odnosu na "mala kola" u toku cetiri najvaznija datuma u toku godine, dvije ravnodnevnice i kada je najduzi dan (Vidovdan) i kad je najkraci dan (Bozic). Najstarije svastike su pronadjene na Balkanu. To sto su Nacisti uzeli svastiku kao svoj simbol je potpuna je analogija sa tim sto je Alijina armija uzela grb Kotromanica za svoj simbol. Radi se o istoj stigmatizaciji i neznanju.
  • Generic placeholder image
    Ljiljan srpski a ne turski 30.09.2022. 20:13
    Znači da su ovaj ljiljan u Loparama sagradili naši borci a ne turski, sram vas bilo izdajnici
  • Generic placeholder image
    Srbo 09.09.2022. 18:20
    Konačno odličan tekst, bravo pišče! Muslimani uzeše ljiljanje kao znamenje a mi ih se automatski odrekosmo, za što? Pa zbog neznanja! Nedam Bogorodičino znamenje. Srbine nesrećo, da Muslimani staviše krstove mjesto ljiljana pa mi bi se i krstova odrekli.
    Treba nam mnogo više ovakvih otrežnjujućih tekstova.
  • Generic placeholder image
    Тимар 09.09.2022. 11:43
    Значи, и православни Србин из Требиња је Босанац. Немере, и кад би ћио, па и кад би на силу памет просипао. Повезивати грб краља Твртка и својатањем са онима који тада нису били што и данас, није за озбиљне људе.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 09.09.2022. 09:45
    Odličan komentar od Istoka.
  • Generic placeholder image
    Pa dobro hercegovac 09.09.2022. 09:43
    Ti ako voliš bakira i dobakira, tj. političko Sarajevo, morao bi prvo da dokažeš da oni vole Srpsku, pa onda da tvrdiš da oni koji njih vole nisu protiv Srpske.
  • Generic placeholder image
    Исток 08.09.2022. 11:10
    Срби се не одричу ни Босне и Херцеговине, ни љиљана. Мислим да је аутор острашћено написао текст. Срби се одричу заставе у којој су, на бијелом пољу, штит, а у којем се налазе љиљани, без крстолике лозе у средини, а коју су на својим грбовима носили Котроманићи. Не одричу се Срби ни католика, ни богумила, ни муслимана. Срби се одричу идеје "грађанске државе", у коју је перфидно упакован Алијин радикални исламизам. И да, аутор гријеши кад каже да смо направили глупост са префиксом "Српско" испред Сарајева, јер том констатацијом вријеђа све наше, па и своје сроднике који су погинули за идеју "Српског Сарајева". Хвала на пажњи.
  • Generic placeholder image
    Hercegovac 08.09.2022. 10:56
    Potpuno se slažem sa člankom. Odričemo se svojih predaka i svojeg znamenja, a zbog čega? Mislim da su političari naš najveći problem. Pojedini političaru (pretežno iz BL) koji otvoreno kažu da mrze Sarajevo. I onda dolazimo u situaciju da oni koji tako ne misle su neprijatelji Republike Srpske.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 08.09.2022. 09:55
    @Босанац, malo si bezobrazan a pobrkao si i lončiće. Nije lijepo nekome reći da je glup a sve i da je tačno da je Đuro glup to nije razlog zbog kog mi kao narod propadamo.
  • Generic placeholder image
    СССС 08.09.2022. 09:33
    Тачно је да су Кинези осмислили и користили кукасти крст који је полсије постао симбол фашизма.
  • Generic placeholder image
    Босанац 08.09.2022. 00:24
    Ђуро, глуп си! Е зато ми као народ и пропадамо!
  • Generic placeholder image
    Анонимно 07.09.2022. 19:52
    Срећом грб Србије још чува љиљане
  • Generic placeholder image
    Ђуро 07.09.2022. 18:42
    Po toj teoriji i heraldici i Kinezi bi se i sada trebali diciti kukastim krstom? Simbol zlatnog ljiljana je sada simbol muslimanske vojske i borbe protiv naseg naroda. Davna i drugacija su vremena stare kineske civilizacije, Vizantije i Kulina bana. Mi Srbi imamo sada svoj grb i zastavu. Ljiljani, jugoslovenstvo, bosnjastvo, lazno bratsvo i jedinstvo samo nam prave zabludu i veliku kulturnu stetu.
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 26m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    12h 40m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 30m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    13h 45m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 28m
    0