Glupost koja će skupo da nas košta

07.09.2022. 16:50
13

Nacrtam onomad zastavu s ljiljanima na tabli i pitam djecu: „Koliko vas bi obuklo majcu s ovakvim detaljima?“

Neko? Niko.

– A koliko vas Bosnu smatra svojom državom, a sebe Bosancem?

Neko? Niko. Dobro.

U stvari nije … Ljiljan, iz čistog neznanja omrznut u vaskolikom srBstvu predstavlja čest motiv u heraldici. Baza se vezuje za Francusku, preko koje se proširio na Španiju, Luksemburg, dijelove današnje Kanade, dok na srpski dvor stiže iz Istočnog Rimskog Carstva, danas poznatijeg pod imenom Vizantija.

Hrišćanstvo ga prepoznaje kao „bogorodičin cvijet“ i simbol „svetog trojstva“. Uporišta u islamu ne postoje.

Na zastavu kralja Tvrtka dospijeva po krunisanju (krunom Nemanjića) u Mileševi 1377. godine. 
Za potvrdu identiteta kralja Tvrtka, parafraziraću navod iz „Povelje Dubrovčanima“: „Ja, Stefan Tvrtko Kotromanić, kralj Srba, Bosne, Primorja i Humske zemlje, ideh u srbsku zemlju i bih bogom darovan, vijencem kraljevstva praroditelja mojih Nemanjića“.

Dotadašnja praksa krunisanja u Žiči izbjegnuta je zbog toga što se manastir nije nalazio na njegovoj teritoriji, a i zbog kulta Svetog Save, već rasprostranjenog među Srbima.

Stoga, ne postoji ni najmanja sumnja da kralj Tvrtko pripada plejadi srpskih srednjovjekovnih vladara.

To što je koketirao s rimokatoličanstvom i bogumilstvom, ne možemo posmatrati kroz današnji kontekst religije.

Promijeniti religijsku pripadnost ili biti naklonjen jednoj, pa drugoj, u srednjem vijeku bio je čisto politički potez. Uporediv s prelaskom iz SDS-a u SNSD danas.

Elem, da ne odem u digresiju, šta je suština?

Za trideset godina smo isključivo vlastitim neznanjem i nemarom postigli da mrzimo ono što smo ljubomorno čuvali toliko godina. Ljiljane i Bosnu.

Pa svako ko kaže da je Bosanac, on ili je Musliman ili Srbin, ali se u javnosti tretira kao izrod.

Isključivost u vezivanju Srba samo za Republiku Srpsku prijeti da razbije kontinuitet našeg prisustva i državotvornosti na prostoru BiH.

Zašto bi nam bio sporan naziv Bosna? Da li po istom ključu možemo da se odreknemo Raške ili Duklje? Je li mora stajati „srpski“ kao potvrda identititeta?

Po tom principu pridjev „srpski“ ćemo sutra dodavati ispred Kruševca ili Novog Sada, kao što smo napravili onaj cirkus sa Sarajevom, navodno odvajajući „naš dio“, pa nepovratno izgubili osjećaj pripadnosti gradu koji su podizali Srbi. Da li zaista ne znamo razlikovati geografsku, etničku i vjersku pripadnost? Biće da ne znamo.

E, zbog toga će se za pedeset godina učiti da u Bosni žive Bosanci, kao autohtono stanovništvo i Srbi čije se značajnije prisustvo bilježi tek od kraja dvadesetog vijeka.

Ne prekrajajte istoriju! Nemamo pravo unucima ostaviti zemlju u kojoj će biti podstanari.

Srednjevjekovna Bosna je de jure srpska država.

Kralj Tvrtko je srpski kralj.

Ljiljani su hrišćanski simbol.

Je li ovo teško zapamtiti?

Piše: Davor Cicović

 

Komentari 13
  • Generic placeholder image
    Svast Cvast 07.12.2023. 17:36
    Kinezi nisu osmislili "kukasti krst", naziv je "svastika", a negdje i "zvjezdika" i prestavlja polozaj sjevernjace u odnosu na "mala kola" u toku cetiri najvaznija datuma u toku godine, dvije ravnodnevnice i kada je najduzi dan (Vidovdan) i kad je najkraci dan (Bozic). Najstarije svastike su pronadjene na Balkanu. To sto su Nacisti uzeli svastiku kao svoj simbol je potpuna je analogija sa tim sto je Alijina armija uzela grb Kotromanica za svoj simbol. Radi se o istoj stigmatizaciji i neznanju.
  • Generic placeholder image
    Ljiljan srpski a ne turski 30.09.2022. 20:13
    Znači da su ovaj ljiljan u Loparama sagradili naši borci a ne turski, sram vas bilo izdajnici
  • Generic placeholder image
    Srbo 09.09.2022. 18:20
    Konačno odličan tekst, bravo pišče! Muslimani uzeše ljiljanje kao znamenje a mi ih se automatski odrekosmo, za što? Pa zbog neznanja! Nedam Bogorodičino znamenje. Srbine nesrećo, da Muslimani staviše krstove mjesto ljiljana pa mi bi se i krstova odrekli.
    Treba nam mnogo više ovakvih otrežnjujućih tekstova.
  • Generic placeholder image
    Timar 09.09.2022. 11:43
    Znači, i pravoslavni Srbin iz Trebinja je Bosanac. Nemere, i kad bi ćio, pa i kad bi na silu pamet prosipao. Povezivati grb kralja Tvrtka i svojatanjem sa onima koji tada nisu bili što i danas, nije za ozbiljne ljude.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 09.09.2022. 09:45
    Odličan komentar od Istoka.
  • Generic placeholder image
    Pa dobro hercegovac 09.09.2022. 09:43
    Ti ako voliš bakira i dobakira, tj. političko Sarajevo, morao bi prvo da dokažeš da oni vole Srpsku, pa onda da tvrdiš da oni koji njih vole nisu protiv Srpske.
  • Generic placeholder image
    Istok 08.09.2022. 11:10
    Srbi se ne odriču ni Bosne i Hercegovine, ni ljiljana. Mislim da je autor ostrašćeno napisao tekst. Srbi se odriču zastave u kojoj su, na bijelom polju, štit, a u kojem se nalaze ljiljani, bez krstolike loze u sredini, a koju su na svojim grbovima nosili Kotromanići. Ne odriču se Srbi ni katolika, ni bogumila, ni muslimana. Srbi se odriču ideje "građanske države", u koju je perfidno upakovan Alijin radikalni islamizam. I da, autor griješi kad kaže da smo napravili glupost sa prefiksom "Srpsko" ispred Sarajeva, jer tom konstatacijom vrijeđa sve naše, pa i svoje srodnike koji su poginuli za ideju "Srpskog Sarajeva". Hvala na pažnji.
  • Generic placeholder image
    Hercegovac 08.09.2022. 10:56
    Potpuno se slažem sa člankom. Odričemo se svojih predaka i svojeg znamenja, a zbog čega? Mislim da su političari naš najveći problem. Pojedini političaru (pretežno iz BL) koji otvoreno kažu da mrze Sarajevo. I onda dolazimo u situaciju da oni koji tako ne misle su neprijatelji Republike Srpske.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 08.09.2022. 09:55
    @Bosanac, malo si bezobrazan a pobrkao si i lončiće. Nije lijepo nekome reći da je glup a sve i da je tačno da je Đuro glup to nije razlog zbog kog mi kao narod propadamo.
  • Generic placeholder image
    SSSS 08.09.2022. 09:33
    Tačno je da su Kinezi osmislili i koristili kukasti krst koji je polsije postao simbol fašizma.
  • Generic placeholder image
    Bosanac 08.09.2022. 00:24
    Đuro, glup si! E zato mi kao narod i propadamo!
  • Generic placeholder image
    Anonimno 07.09.2022. 19:52
    Srećom grb Srbije još čuva ljiljane
  • Generic placeholder image
    Đuro 07.09.2022. 18:42
    Po toj teoriji i heraldici i Kinezi bi se i sada trebali diciti kukastim krstom? Simbol zlatnog ljiljana je sada simbol muslimanske vojske i borbe protiv naseg naroda. Davna i drugacija su vremena stare kineske civilizacije, Vizantije i Kulina bana. Mi Srbi imamo sada svoj grb i zastavu. Ljiljani, jugoslovenstvo, bosnjastvo, lazno bratsvo i jedinstvo samo nam prave zabludu i veliku kulturnu stetu.
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 48m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    18h 21m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    18h 2m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    23h 13m
    0
  • Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
    22h 27m
    0