Годишњица Церске битке

12.08.2023. 09:04
1
ИЗВОР: srna.rs

Церска битка, у којој је српска војска до ногу потукла аустроугарску и однијела прву савезничку побједу у Првом свјетском рату, почела је 12. августа 1914. године.

Од 200.000 аустроугарских војника који су покушали да окупирају Србију, у њој није остао ниједан, осим 4.500 заробљеника.

Током крвавих борби, губици аустроугарских трупа достигли су 27.000, а из строја је избачено више од 16.000 српских војника, од којих је 2.107 погинуло.

Аустроугарски војник и новинар Егон Ервин Киш записао је крајем августа 1914. године о тим драматичним тренуцима у дневнику: „Армија је потучена и налази се у безобзирном, дивљем и паничном бијегу. Једна потучена војска - не, једна разбијена руља јурила је у безумном страху према граници..."

Од 29. јула до 11. августа, аустроугарска армија је започела артиљеријске нападе у сјеверној и сјеверозападној Србији и успјела да формира систем понтонских мостова преко Саве и Дунава.

Срби су знали да је немогуће бранити цијелу границу са Аустроугарском монархијом, у дужини од 550 километара.

Због тога је главнокомандујући, војвода Радомир Путник наредио да се српска војска повуче ка традиционалним одбрамбеним линијама у Шумадији, гдје је могла брзо да дејствује на западу и сјеверу.

Јаки одреди су постављени у Ваљеву и Ужицу, а извиднице на сваку важну тачку дуж границе.

На обронцима планине Цер, у селу Текериш, 19. августа 1914. године, српска војска однела је једну од најславнијих побjеда у Првом светском рату, супротставивши се војној сили која је у том моменту имала шест пута већу територију и једанаест пута више становника.

До 23. августа 1914. године на слободној српској територији није остао ниједан аустроугарски војник.

Генерал Друге српске армије Степа Степановић добио је чин војводе за успјешно командовања у бици.

Битка је веома утицала на војнике аустроугарске војске на Балкану и њене снаге у Црној Гори морале су да напусте Пљевља, која су заузеле 19. августа.

Побједа је привукла свјетску пажњу на Србију и донијела јој наклоност у неутралним и савезничким земљама.

Новински чланци у одбрани Србије постали су чешћи у британским новинама, а земља је била толико цијењена да су одређене групе интелектуалаца у Италији подржавале улазак Италије у рат на страни савезника, наводећи Србију и Црну Гору као примјер.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Brat 12.08.2022. 09:36
    Srpski ponos!

    A englezi te samo iskoriste kad im trebas i onda se okrenu protiv tebe, opet kako njima odgovara.
Повезане вијести
На данашњи дан Србија израдила план за главни дио Церске битке На данашњи дан Србија израдила план за главни дио Церске битке
Церска битка: занимљивости о првој великој побједи српске војске у Великом рату Церска битка: занимљивости о првој великој побједи српске војске у Великом рату
Једна од највећих побједа српске војске: 107 година од Церске битке Једна од највећих побједа српске војске: 107 година од Церске битке
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    23h 44m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 37m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    13h 1m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    8h 30m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    11h 22m
    0