Годишњица НАТО агресије на СР Југославију (ВИДЕО)

23.03.2023. 14:22
3
ИЗВОР: srna.rs

Сутра су 24 године од почетка нелегалне агресије НАТО-а на СР Југославију 1999. године, у којој је током 78 дана бомбардовања погинуло око 2.500 људи, док су тешко оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, вјерски објекти и споменици културе.

Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донесена је, први пут у историји, без одобрења Савјета безбједности УН, а наредбу је тадашњем команданту НАТО, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана.

СРЈ је нападнута послије неуспјелих преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохије, за шта је оптужена Србија, а као повод за агресију послужио је наводни злочин у Рачку у јануару 1999. године, који је искориштен да се исконструишу наводи о “масакрима албанских цивила” и пружи легитимитет “хуманитарној” интервенцији.

Одлуку о нападу на СРЈ саопштио је 23. марта увече Солана, а сљедећег дана, 24. марта у 19.45 часова НАТО је започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом по цијелој територији Србије и Црне Горе.

Деветнаест земаља НАТО бомбардовало је СР Југославију са бродова у Јадрану, из четири ваздухопловне базе у Италији, подржане стратешким бомбардерима који су полијетали из база у западној Европи, а касније и из САД.

Осим војних циљева, НАТО је гађао и цивилне циљеве, а за то је, између осталог користио и забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

Гађане су и рафинерије, хемијска индустрија и велике трафостанице, што је све изазвало тешке посљедице по здравље становништва чије се размјере још утврђују.

Готово да нема града у Србији који се током 78 дана напада није бар неколико пута нашао на мети снага НАТО.

Видео: Alpha Motoring

Уништено је и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

У ноћи 23. априла 1999. године у 2.06 НАТО је у нападу на зграду РТС убио 16 радника. То је био први случај да је медијска кућа проглашена за легитимни војни циљ.

Погођена је и амбасада Кине на Новом Београду под изговором да је дошло до грешке у координатама, а тада су убијена три кинеска новинара, док је око 20 људи рањено.

НАТО пилоти су, између осталог, намјерно гађали цивилни воз на мосту у Грделичкој клисури и то два пута, на други дан православног Васкрса, када је убијено најмање 13 цивила.

Током бомбардовања извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је близу 420.000 пројектила укупне масе 22.000 тона.

НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 “касетних бомби”, од којих је погинуло око 200 особа, а рањено више стотина, те употријебио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, бомбардоване су двије рафинерије – у Панчеву и Новом Саду, а снаге НАТО употријебиле су и такозване графитне бомбе за онеспособљавање електроенергетског система.

Бомбардовање је окончано потписивањем Војнотехничког споразума у Куманову 9. јуна 1999. године, а три дана касније почело је повлачење снага СРЈ са Косова и Метохије.

Сљедећег дана је Савјет безбједности УН усвојио Резолуцију 1244 о Косову и Метохији, а у покрајину је упућено 37.200 војника Кфора из 36 земаља, са задатком да чувају мир, безбједност и повратак више стотина хиљада косовских Албанаца док се не дефинише најшири степен њене аутономије.

У оружаном сукобу са немјерљиво надмоћнијим непријатељем, српска противваздухопловна одбрана успјела је да обори два авиона НАТО ловац “Ф16” и амерички супермодерни “невидљиви” авион “Ф-117”, те да зароби три непријатељска војника.

Испоставило се да је НАТО уништио само 14 тенкова, 17 оклопних транспортера и 20 артиљеријских оруђа Војске СРЈ.

По доласку мировних снага Кфора, Косово и Метохију напустило је око 230.000 Срба и Рома.

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Brat 24.03.2023. 09:24
  Majku im njihovu
 • Generic placeholder image
  Brus 24.03.2022. 14:28
  Ratni,i ne samo ratni, zločinci:Anjeli,Soroš,Rokfeler,Kenedi,Rotšild,Vatikan,London Siti,NATO,Belgija, Holandija, Danska, Island, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Italija, Španija, Grčka, Turska, Kanada, Velika Britanija, Norveška, Poljska, Portugal, Luksemburg i Sjedinjene Američke Države.
  War criminals, and not only war criminals: Angels, Soros, Rockefeller, Kennedy, Rothschild, Vatican, London City, NATO, Belgium, Netherlands, Denmark, Iceland, Czech Republic, France, Germany, Hungary, Italy, Spain, Greece, Turkey, Canada, Great Britain, Norway, Poland, Portugal, Luxembourg and the United States.
 • Generic placeholder image
  Brus 24.03.2022. 14:25
  Ratni,i ne samo ratni, zločinci:Anjeli,Soroš,Rokfeler,Kenedi,Rotšild,Vatikan,London Siti,NATO,Belgija, Holandija, Danska, Island, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Italija, Španija, Grčka, Turska, Kanada, Velika Britanija, Norveška, Poljska, Portugal, Luksemburg i Sjedinjene Američke Države.
Повезане вијести
Обиљежавање 23 године од убиства Љубише Савића Маузера Обиљежавање 23 године од убиства Љубише Савића Маузера
Византијски цар дозволио градњу Хиландара Византијски цар дозволио градњу Хиландара
"Крст-ић" - филм о егзодусу сарајевских Срба "Крст-ић" - филм о егзодусу сарајевских Срба
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  13h 51m
  5
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  22h 44m
  3
 • Геноцид над „непоћуднима“ у НДХ: Злочин у Јеловцима и Раковцу - Пале 1943. године
  2h 3m
  4
 • Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег
  1h 59m
  1
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  16h 33m
  0