Годишњица смрти Тошета Проеског

16.10.2020. 11:36
0
ИЗВОР: Agencije

Пјевач Тоше Проески изгубио је живот у 26. години на данашњи дан прије 13 година у саобраћајној несрећи на аутопута  Загреб – Липовац, а жалосна вијест о његовој смрти у рекордном року обишла је регион којим је завладала туга.

Тоше је рођен 25. јануара 1981. у македонском Прилепу.

Каријеру је почео као тинеџер стар 15 година на фестивалу Макфест, а годину дана касније почео је музичку сарадњу с Григором Копревом.

На турнеје изван граница Македоније кренуо је 2002., а годину дана касније добио је награду Мајке Терезе за бројне хуманитарне наступе.

Као амбасадор добре воље UNICEF помагао је дјеци.

Својим гласом оставио је трага на музичкој сцени у свим земљама бивше Југославије, али и шире. Музичко образовање је стицао на Музичкој академији у Скопљу, усавршавао се у Њујорку код учитеља код којих су учили врхунски тенори попут Лучијана Паваротија.

Имао је велике хитове у дуетима с Гоцом Тржан,Тонијем Цетинским, Есмом Реџеповом и Антонијом Шолом, која је за њега написала хит „Срце није камен“.

Низао је успјехе, а увијек је био скроман. Називали су га пјевачем анђеоског гласа. Још већу славу стекао је након наступа на Евросонгу 2004. године у Турској с песмом “ Life „, где је освојио 14. мјесто.

Вијест о његовој смрти 16. октобра 2007. године брзо се проширила балканским медијима. У Македонији је 17. октобар проглашен Даном жалости, а у другим крајевима је одржано сјећање на њега.

Његова смрт потресла је регион, а медији се после шпекулисали о узроцима његове смрти.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    23h 56m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    21h 25m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    11h 51m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    15h 39m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    20h 43m
    1