Godišnjica smrti Tošeta Proeskog

16.10.2020. 11:36
0
IZVOR: Agencije

Pjevač Toše Proeski izgubio je život u 26. godini na današnji dan prije 13 godina u saobraćajnoj nesreći na autoputa  Zagreb – Lipovac, a žalosna vijest o njegovoj smrti u rekordnom roku obišla je region kojim je zavladala tuga.

Toše je rođen 25. januara 1981. u makedonskom Prilepu.

Karijeru je počeo kao tinedžer star 15 godina na festivalu Makfest, a godinu dana kasnije počeo je muzičku saradnju s Grigorom Koprevom.

Na turneje izvan granica Makedonije krenuo je 2002., a godinu dana kasnije dobio je nagradu Majke Tereze za brojne humanitarne nastupe.

Kao ambasador dobre volje UNICEF pomagao je djeci.

Svojim glasom ostavio je traga na muzičkoj sceni u svim zemljama bivše Jugoslavije, ali i šire. Muzičko obrazovanje je sticao na Muzičkoj akademiji u Skoplju, usavršavao se u Njujorku kod učitelja kod kojih su učili vrhunski tenori poput Lučijana Pavarotija.

Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan,Tonijem Cetinskim, Esmom Redžepovom i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala hit „Srce nije kamen“.

Nizao je uspjehe, a uvijek je bio skroman. Nazivali su ga pjevačem anđeoskog glasa. Još veću slavu stekao je nakon nastupa na Evrosongu 2004. godine u Turskoj s pesmom “ Life „, gde je osvojio 14. mjesto.

Vijest o njegovoj smrti 16. oktobra 2007. godine brzo se proširila balkanskim medijima. U Makedoniji je 17. oktobar proglašen Danom žalosti, a u drugim krajevima je održano sjećanje na njega.

Njegova smrt potresla je region, a mediji se posle špekulisali o uzrocima njegove smrti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prije 24 godine počela NATO agresija na SR Jugoslaviju Prije 24 godine počela NATO agresija na SR Jugoslaviju
Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO) Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO)
Politikin zabavnik, list za sve generacije, napunio 84 godine Politikin zabavnik, list za sve generacije, napunio 84 godine
Najčitanije
 • U Istočnom Sarajevu noćas gorjela četiri automobila
  7h 43m
  1
 • Oštećena tri vozila u požaru u Spasovdanskoj ulici
  10h 26m
  0
 • Krađa iz marketa u Istočnom Novom Sarajevu
  10h 40m
  1
 • Gorjelo auto u Miljevićima
  10h 43m
  1
 • Godišnjica napada na svešteničku porodicu Starovlah na Palama
  12h 22m
  0