Годишњица убиства Оливера Ивановића

16.01.2022. 11:17
0
ИЗВОР: СРНА

Данас се навршавају четири године од убиства лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића, а још није утврђено ко су налогодавци и починиоци овог злочина.

Ивановић је убијен је 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа, испред просторија његове странке у Сјеверној Митровици.

Убице и налогодавци тог атентата још нису познати, а из Београда је више пута саопштено да Приштина није жељела да одговара на упите државних органа Србије у вези са истрагом и доказима.

Судски процес пред основним судом у Приштини је у току.

Ивановићу је у јулу 2017. године запаљен аутомобил у Косовској Митровици, а 2005. године под његов службени аутомобил је подметнута бомба.

Годишњица убиства Ивановића биће обиљежена поменима и одавањем поште у Београду и Косовској Митровици.

Предсједник Србије Александар Вучић ће у храму Светог Саве у Београду запалити свећу у знак сјећања на Ивановића.

Ивановић је од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба био притворен у затвору у Косовској Митровици, гдје су га теретили за ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Еулекс је оптужницу подигао у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра те године.

Ивановић је у августу 2015. године започео штрајк глађу због одбијања да га пусте да се брани са слободе, а затим је, због нарушеног здравља, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

На девет година затвора је осуђен 21. јануара 2016. године, а та је пресуда затим укинута, да би августа 2017. године кренуло поновљено суђење у том поступку. 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан убијен Ђорђе Петровић Карађорђе, вођа Првог српског устанка На данашњи дан убијен Ђорђе Петровић Карађорђе, вођа Првог српског устанка
Суд у Приштини осудио четири особе за помагање у убиству Оливера Ивановића Суд у Приштини осудио четири особе за помагање у убиству Оливера Ивановића
Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  17h 7m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  13h 58m
  2
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  23h 13m
  1
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  19h 2m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  17h 49m
  3