Годишњица упокојења Николаја Велимировића - теолога, бесједника, светитеља

18.03.2022. 08:58
0
ИЗВОР: СРНА

 

Српски православни теолог и бесједник Николај Велимировић (1881-1956), епископ жички и охридски од 1919. до 1944. године, канонизован у светитеља, умро је на данашњи дан 1956. године.

По завршетку студија теологије у Швајцарској докторирао је теологију на универзитету у Берну, послије чега је дипломирао филозофију на енглеском универзитету у Оксфорду и докторирао у Женеви.

По повратку у Србију постао је предавач на Богословском факултету у Београду, 1909. се замонашио, а потом је завршио Духовну академију у Петрограду.

Између два свјетска рата основао је Православну народну хришћанску заједницу, познату као Богомољачки покрет, да би заштитио народ од агресивне секташке пропаганде.

Нијемци му нису опростили улогу у обарању Тројног пакта крајем марта 1941, па су га у Другом свјетском рату, чим су окупирали Југославију, затворили у манастир Љубостиња, потом у манастир Војловица.

С патријархом Гаврилом 1944. заточен је у логор Дахау. Умро је у емиграцији у руском манастиру Светог Тихона у Саут Канану у Пенсилванији, а сахрањен је на српском народном гробљу поред манастира Светог Саве у Либертвилу.

Најпознатија Николајева дјела су: “Религија Његошева”, “Беседе под гором”, “Изнад греха и смрти”, “Душа Србије”, “Србија у светлости и мраку”...

Много година послије смрти његове мошти су пренесене из Либертвила у Лелић 12. маја 1991. године. Положене су у храму манастира Лелић, који је његова задужбина.

На засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у мају 2003. канонизован је за светитеља.

Свечана канонизација обављена је у Храму Светог Саве на Врачару у Београду 24. маја 2003. Већ сљедеће године, епископ шабачко-ваљевски Лаврентије своју задужбину, манастир Соко близу Љубовије и Крупња, посветио је Светом Николају.

Николај Велимировић рођен је 1881. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица упокојења владике Николаја Велимировића Годишњица упокојења владике Николаја Велимировића
"Шта је то мајка? Мајка је биће најсличније Богу." "Шта је то мајка? Мајка је биће најсличније Богу."
Владика Николај уврштен међу свеце СПЦ-а Владика Николај уврштен међу свеце СПЦ-а
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 56m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 56m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    22h 30m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    6h 25m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    5h 43m
    0