Горану Врачару уручена награда “Растко Петровић” за поезију

26.12.2019. 09:54
0
ИЗВОР: Srna

Матица исељеника и Срба у региону синоћ је на свечаној академији додијелила књижевну награду “Растко Петровић” за 2019, а међу лауреатима је Горан Врачар из Источног Сарајева за збирку пјесама “Исповест лудака”, док је Представништво Републике Српске добило захвалницу за подршку раду Матице.

Врачар је рекао да га је награда изненадила, да она за њега представља велику част и потврду онога што ради протекле двије деценије као књижевник, те радост јер значи повратак у Београд као престоницу свих Срба и враћење коријенима.

– Да матица прогласи моју збирку поезије најбољом збирком ван Србије, ја то онда упакујем да сам планетарно најбољи пјесник, само нисам у Србији још. У Србију се још нећу досељавати. Мислим да ми више погодује ово – живјети у Републици Српској, а бити планетарно познат – рекао је Врачар.

Он је оцијенио да су овакве награде кључне за повезивање српског културног простора.

– Мислим да је то кључ, јер ми смо подијељени по атарима, по селима, по регијама. Срби су иначе познати као јединствен народ када треба гинути, а чим дођемо до мира, ми се почнемо дијелити на оно “два Србина у три партије”. Мислим да је ово најбољи пут да се направи јединство – бар књижевно – рекао је Врачар.

Према његовим ријечима, важно је и да се у Србији препознају људи који пишу ван Србије, а који Србију воле.

– Ми у Српској често кажемо да Србију више волимо него људи који живе овдје. Та љубав према Србији као нашој матици је огромна и јако се трудимо да то и покажемо и да будемо дио тог српског корпуса. Ми смо најближе Србији и то нам и припада, некако смо везани. Нама Дрина није граница, већ жила куцавица која само тече кроз народ, јер исти смо народ – нагласио је Врачар.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић навео је да Представништво већ двије године заредом реализује с Матицом исељеника сјајан програм у функцији очувања српске културе, традиције, језика и писма.

– Сваки мјесец настојимо да у просторијама Матице предствимо књижевнике и умјетнике из Републике Српске и да на тај начин дамо пуни допринос свему што радимо на јачању и повезивању Српске и Србије – рекао је Цицовић.

Он је нагласио да је Матица адреса за све Србе, ма гдје се налазили, те да је Представништво, дефинишући Програм за 2020. годину, посебан простор дало управо сарадњи с Матицом.

Добитник награде “Растко Петровић” за животно дјело је Илија Шаула из Вест Честера у САД за роман “Мидар” и Силвија Оташевић из Мајамија за роман за дјецу “Олимпијски сан”.

Годишњу повељу Матице исељеника и Срба у региону за достигнуће у области информисања добили су Недјељник “Наша реч” у издању Савеза Срба у Румунији и електронски портал “Штајерске новице” у издању Штајерске заједнице из Марибора.

Три категорије

Матица исељеника и Срба у региону награду “Растко Петровић” додјељује од 1996. године у три категорије – за животно дјело и за најбоље прозно и поетско дјело у претходној години, те за српске ствараоце који живе и раде у иностранству.

Од ове године први пут се додјељује и награда за ствараоце који пишу за дјецу и младе.

Према подацима Матице, данас у расијању живи око два и по милиона Срба, а 159 земаља се препознаје као њихова нова домовина.

Коментари 0
Повезане вијести
Виктор Нишић награђен за рад на тему „Сви наши преци“ Виктор Нишић награђен за рад на тему „Сви наши преци“
Весни Капор награда за роман "Маша и медведи" Весни Капор награда за роман "Маша и медведи"
Расписан конкурс за награду „Владимир Настић“ Расписан конкурс за награду „Владимир Настић“
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    9h 28m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    10h 43m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    16h 34m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    15h 1m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    16h 53m
    0