Гориво у БиХ скупље за пет пфенига

09.04.2024. 14:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због раста цијене барела сирове нафте на свјетским берзама на 91,17 долара, и на пумпама у БиХ у наредним данима се очекују више цијене горива за пет пфенига по литри.

Да ће доћи до раста цијена нафтних деривата у Српској потврдио је за "Независне новине" Ђорђе Савић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, који истиче да се очекују цијене више за пет пфенига по литри за све врсте нафтних деривата.

- Створили су се услови будући да су цијене на овом нивоу већ 15 дана, а и залихе су се истрошиле, тако да је реално очекивати нове цијене на пумпама - казао је Савић и додао да свјетске берзе диктирају цијену горива на домаћим пумпама.

Истиче да уколико неке пумпаџије не подигну цијене, то ће, како каже Савић, ићи науштрб њих.

Како је рекао, барем што се тиче Бањалуке, дизел тренутно кошта 2,69 КМ, а бензин од 2,65 до 2,69 КМ по литри.

Додао је да у наредном периоду очекује веће цијене бензина од дизела, јер, како каже, веће су улазне цијене.

Наиме, како је за "Независне новине" рекао Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику у ФБиХ, посљедња два-три дана већ је дошло до корекција цијена на пумпама.

- Због свих дешавања у свијету логично је и очекивати да ће дизел прећи три марке, док ће остали деривати бити између 2,70 и 2,90 КМ, а тржиште је веома напето - казао је Бечаревић.

Додаје да су разлози раста у смањењу производних квота, али да су смањене и резерве.

- Већ неколико дана биљежи се поскупљење нафте на свјетским берзама, а прогнозе су да ће цијене и даље расти, па тако сад барел нафте кошта 91,17 долара, што је за 10 одсто више од почетка године - казао је Бечаревић и истакао да је ово највиша цијена у посљедњих пет мјесеци.

- Чим дође до виших цијена нафте, очекујемо и поскупљење плина - појаснио је Бечаревић.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН из Приједора, казала је раније за "Независне новине" да су грађани БиХ потпуно огуглали на подизање цијена па тако и у случају горива.

- На цијену горива дефинитивно не може утицати нико, те када дође до раста цијене барела на свјетском нивоу дође до поскупљења и код нас, али реално је да мора да постоји одређен период да би се то одразило на наше тржиште -  рекла је Марићева.

Истиче да ће поскупљење горива на пумпама у БиХ бити огроман удар на потрошаче, јер су аутомобили, како каже, пријека потреба.

- Ово заиста више не води ничему… Не знам ни како више потрошачку корпу можемо дефинисати, корпу која је прешла 3.000 КМ, а знамо ако дође до виших цијена горива да ће и цијена осталих намирница да порасте - рекла је Марићева и поручила да ће поскупљења бити проблем грађанима.

Подсјетимо, на лондонском је тржишту цијена барела прошле седмице скочила 4,2 одсто, на 91,17 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио 4,5 одсто, на 86,91 долар. Скок цијена нафте на највише нивое у пет мјесеци понајвише је посљедица раста напетости на Блиском истоку.

И у Хрватској од данас поскупљује гориво за два, а дизел за један цент, одлучила је у понедјељак Влада на телефонској сједници.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Расте цијена прасића у Српској Расте цијена прасића у Српској
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 23m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 18m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 6m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 12m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 40m
    0