Гориво у Српској поскупјеће до пет пфенига

08.06.2021. 14:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ако се настави поскупљивање нафте на свјетској берзи, реално је очекивати да цијене горива на пумпама широм Српске доживе раст за два до пет пфенига по литру, а првенствено бензина, рекао је за "Независне новине" Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

- Цијена нафте брент је у порасту и данас, односно 580 долара по тони или 71 долар по барелу, што је ниво цијена из априла 2018, а прије тога из новембра 2017. године. Дакле, биљежи се константан раст од 20. маја ове године - казао је Тришић и истакао да се садашње цијене на свјетској берзи не одражавају на наше тржишта због, како каже, могућих залиха на бензинским пумпама.

Тренутне цијене нафтних деривата на бензинским пумпама у Републици Српској крећу се од 1,94 до 2,09 КМ за БМБ 95 и 1,92 до 2,05 КМ за ЕД5, а за ТНГ од 1,04 до 1,16 КМ.

Тришић додаје да у наредном периоду не очекује значајно повећања цијена, али уколико се настави тренд раста на берзама, како каже, вјерује да ће рафинерије у окружењу постепено подизати цијене, што за нас значи повећање улазних цијена и самим тим ће и на свим бензинским пумпама доћи до поскупљења.

- Битно је нагласити да се овај процес може посматрати кроз повећање потражње на глобалном нивоу. Европска унија у наредним данима постепено ублажава мјере и омогућава кретање и путовање, тако да ће се забиљежити повећање потражње, а то је сигурно прилика да велике нафтне компаније на глобалном нивоу врате изгубљену добит из ранијег периода - појаснио је Тришић.

Како каже, садашње цијене су стабилне на тржишту Републике Српске, а истиче да је примјетно да и у ФБиХ нема значајних одступања цијена у односу на мај.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења потрошача "Дон" Приједор, каже да су потрошачи ти који ће осјетити свако повећање цијена на тржишту.

- Иако је аутомобил постао пријека потреба, због оваквог раста цијена имамо људе којима је он постао луксуз - казала је Марићева за "Независне новине".

Истиче да се цијене горива протеклих седмица константно увећавају.

- На све ово што се дешава на свјетском тржишту ми немамо никакве одговоре нити имамо било какав план како да се понашамо у неко догледно вријеме. Сигурно је да ће се више цијене горива одразити на то да дође до поскупљења осталих намирница, што није добро за наше становнике - казала је Марићева.

Подсјећамо, Влада Републике Српске почетком априла донијела је Уредбу о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата. Овом уредбом трговцима на велико нафтним дериватима прописује се максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата, док се трговцима на мало прописује максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 3m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    3h 1m
    6
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    11h 27m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    9h 42m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    11h 21m
    0