Gorivo u Srpskoj poskupjeće do pet pfeniga

08.06.2021. 14:00
0
IZVOR: nezavisne.com

Ako se nastavi poskupljivanje nafte na svjetskoj berzi, realno je očekivati da cijene goriva na pumpama širom Srpske dožive rast za dva do pet pfeniga po litru, a prvenstveno benzina, rekao je za "Nezavisne novine" Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

- Cijena nafte brent je u porastu i danas, odnosno 580 dolara po toni ili 71 dolar po barelu, što je nivo cijena iz aprila 2018, a prije toga iz novembra 2017. godine. Dakle, bilježi se konstantan rast od 20. maja ove godine - kazao je Trišić i istakao da se sadašnje cijene na svjetskoj berzi ne odražavaju na naše tržišta zbog, kako kaže, mogućih zaliha na benzinskim pumpama.

Trenutne cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj kreću se od 1,94 do 2,09 KM za BMB 95 i 1,92 do 2,05 KM za ED5, a za TNG od 1,04 do 1,16 KM.

Trišić dodaje da u narednom periodu ne očekuje značajno povećanja cijena, ali ukoliko se nastavi trend rasta na berzama, kako kaže, vjeruje da će rafinerije u okruženju postepeno podizati cijene, što za nas znači povećanje ulaznih cijena i samim tim će i na svim benzinskim pumpama doći do poskupljenja.

- Bitno je naglasiti da se ovaj proces može posmatrati kroz povećanje potražnje na globalnom nivou. Evropska unija u narednim danima postepeno ublažava mjere i omogućava kretanje i putovanje, tako da će se zabilježiti povećanje potražnje, a to je sigurno prilika da velike naftne kompanije na globalnom nivou vrate izgubljenu dobit iz ranijeg perioda - pojasnio je Trišić.

Kako kaže, sadašnje cijene su stabilne na tržištu Republike Srpske, a ističe da je primjetno da i u FBiH nema značajnih odstupanja cijena u odnosu na maj.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača "Don" Prijedor, kaže da su potrošači ti koji će osjetiti svako povećanje cijena na tržištu.

- Iako je automobil postao prijeka potreba, zbog ovakvog rasta cijena imamo ljude kojima je on postao luksuz - kazala je Marićeva za "Nezavisne novine".

Ističe da se cijene goriva proteklih sedmica konstantno uvećavaju.

- Na sve ovo što se dešava na svjetskom tržištu mi nemamo nikakve odgovore niti imamo bilo kakav plan kako da se ponašamo u neko dogledno vrijeme. Sigurno je da će se više cijene goriva odraziti na to da dođe do poskupljenja ostalih namirnica, što nije dobro za naše stanovnike - kazala je Marićeva.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske početkom aprila donijela je Uredbu o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata. Ovom uredbom trgovcima na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, dok se trgovcima na malo propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 54m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    4h 22m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    17h 32m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    18h 4m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    23h 37m
    0