Град Источно Сарајево представио пројекат видео надзора

29.08.2019. 19:02
0
ИЗВОР: Срна

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да је више од 500.000 КМ за постављање видео-надзора у свим општинама на подручју града Источно Сарајево добро искориштено и истакао да ће бити настављен рад на постављању камера у још 11 општина широм Српске.

Лукач је навео да је пројекат постављања видео-надзора завршен у око 25 локалних заједница у Републици Српској и да се реализује у још 11.

– Настојаћемо да све локалне заједнице у Републици Српској покријемо видео-надзором и имамо безбједно окружење за наше грађане и дјецу – рекао је Лукач, који се састао са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и представницима шест општина овог града, те начелницима Рогатице и Хан Пијеска.

Он је констатовао да је пројекат, заједничким напором МУП-а Српске, градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића и свих начелника шест општина у саставу града, завршен у Источном Сарајеву, али и Хан Пијеску и Рогатици које нису у његовом саставу.

Лукач је појаснио да ће, према информацијама којим располаже, више од 230 камера на подручју у надлежности Полицијске управе контролисати улазе и излазе у град Источно Сарајево и све његове општине.

– Камере ће покривати главне раскрснице, тргове, зграде. Нарочито битно јесте успостављање видео-надзора над образовним установама – од вртића до основних и средњих школа – прецизирао је Лукач.

Он је искључио могућност злоупотребе снимака са наздорних камера јер ће приступ опреми која је инсталисана у полицијским станицама имати само полицијски службеници.

– Приступ неће имати сви полицијски службеници, већ само они који су одређени и имају шифре за приступ. Све могућности злоупотребе биће спријечене јер се зна ко и под којом шифром улази у систем и у које вријеме – појаснио је Лукач.

Он је напоменуо да камере нису постављене да би нарушавале било чију приватност, него према закону и служе за надзор над јавним простором ради заштите грађана и њихове безбједности.

– Схватили смо колико је успостављање видео-надзора битно у превентивном смислу јер ће сигурно бити смањен број кривичних дјела, али ће и у истрагама помоћи полицији да пуно брже пронађе починиоце – рекао је Лукач.

Он је додао да је Бањалука у фази пројектовања и извођења радова на упостављању камера којих ће бити укупно 35 на подручју тог града.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске већ дужи период широм Српске, тачније у 36 општина, реализује пројекте упостављања безбједног окружења, односно “безбједних градова” у складу са свим препорукама и како се то ради у свјетским центрима.

Град Источно Сарајево и општине су помогли куповину камера за њихова подручја, те плаћају линкове према “М:телу”, док су инжењери МУП-а Српске сачинили пројекте, поставили и пустили у функцију опрему.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 34m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 9m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 17m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 8m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 35m
    0