Град талаца: Режирају ли Украјинци у Кијеву - ново Сарајево?

28.02.2022. 20:49
1
ИЗВОР: sputniknews.com

Иза увлачења руске војске у градове гдје је украјинска борбена техника распоређена у стамбеним квартовима стоји специјална НАТО операција виђена у ратном Сарајеву деведесетих година.

Како претварајући Кијев у касарну, Зеленски прави град талаца, и шта је позадина?

Да је политички Кијев спреман да брутално жртвује сопствено становништво као пожељну колатералну штету у евентуалним уличним борбама са руском војском постало је јасно када је Зеленски затворио градове, а војне јединице украјинске војске распоредио по стамбеним квартовима.

Упоредна анализа ратних дешавања у Кијеву и оних у Сарајеву деведесетих година показује да је ријеч о истом моделу.

Цивил са калашњиковим

Сценарио је исти, а паралеле између тренутних дешавања у Украјини и оних у ратом захваћеној Босни потпуно оправдане, каже бранилац генерала Ратка Младића, адвокат Бранко Лукић, а посебно, наглашава, у светлу чињенице да је у оба случаја цивилима намењена улога живог штита.

Слика

Фото: dreamstime/palinchak

Коментаришући како би у таквим околностима изгледао евентуални улични рат у који украјинска страна покушава да увуче Русију, те да ли би такви градови изгубили статус заштићене зоне, Лукић каже да се нека област може назвати заштићеном зоном према којој не смете да изводите борбена дејства, само уколико је она демилитаризована, а кључеви града предати сили која надире.

- Зеленски је као што је то својевремено урадио и Алија Изетбеговић затворио градове, подијелио оружје и од грађана затражио да бацају молотовљеве коктеле на руске тенкове. Цивил са калашњиковим је легитимна мета, али у случају Србије, Трибунал није уважио ту чињеницу регулисану међународним правом. Све што је тамо речено падало је на глуве уши - каже Лукић.

Град претворен у касарну

У Сарајеву које је имало статус заштићене зоне, подсјећа, био је присутан Први корпус Војске БиХ са преко 30 хиљада наоружаних бораца.

Из овог града на српске положаје покренуто је 28 офанзива.

- Муслиманске јединице су често дјеловале на возилима са монтираним минобацачима тако што би испалиле гранате из стамбеног насеља, а затим мењале локацију. Гађајући минобацач који је по њима осуо ватру, српска страна је погађала цивилне објекте. Успоставило се је то и била намјера муслиманске стране која је у овом рату користила жене, децу и старце. Упркос чињеници да обавезу заштите цивила има она снага која држи град, Трибунал је тврдио да нисмо смјели да пуцамо и да је Сарајево било сигурна зона - каже Лукић.

Слика


Други корак је параполицијска формација

Трагом информација са терена да су у Украјини у току војне обуке цивила и њихово наоружавање, Лукић подсјећа да су и муслимани у вријеме рата наоружавали цивиле у Сарајеву.

Други корак је, каже, било формирање паралелних параполицијских формација.

- У Трибуналу се могло чути да ове формације јесу одговорне за убиства али да нису биле под контролом централних власти и Алије Изетбеговића. То је апсолутно нетачно. Било је много примјера наоружаних цивила али сви су они били командовани из једног центра. Ништа ново није измишљено у Украјини. Уколико нађе довољно лудих Украјинаца да раде за америчке интересе, ЦИА ће репризирати догађаје - додаје Лукић.

Гле чуда, ту је "CNN"

Чињеница је да се циљано и намјерно цивилни стамбени објекти претварају у упоришта или платформе за дејствовање војним средствима, по мишљењу аналитичара Срђе Трифковића, дио су стратегије која Кијев претвара у бандеристичко Сарајево или Стаљинград.

Ма колико те паралеле дјеловале натегнуто, каже, нема сумње да ће друга страна користити цивиле као живе штитове, чак и пожељну колатералну штету како би се направила што већи квазиморалистички шоу програм у западним медијима о руским злодјелима.

- Уколико дође до гранатирања стамбених објеката као што је то био случај са једним солитером у Кијеву, не сумњајте да ће се ту неким чудом задесити камере које ће то забиљежити на начин који ће онда бити врло пријемчив за вишекратно понављање на BBC или CNN - каже Лукић.

Блиц операција хируршке природе

Претварањем Кијева у град - живи штит, евентуалне уличне борбе изазвале би неминовне цивилне жртве и истовремено далеко веће руске губитке, из разлога што је то природа уличних борби где оклопна возила постају крајње рањива.

У таквим околностима, сматра Трифковић, потребно је употребити средства која не би имала карактер грубог продора кроз брањена упоришта већ карактер хибридног рата и специјалних операција.

Слика


- Рјешење је блиц операција хируршке природе од стране специјалних снага и од стране високо прецизних оружја што изискује савршени обавјештајни апарат на терену који би могао да означи гдје и у ком тренутку се налазе који доносиоци одлука у тамошњој структури моћи - додаје он.

Ко је постављао мине?

Стратегија ратовања уз подршку мас-медија има своју методологију, па ваља, сматра Лукић, подсјетити да је пред сваку конференцију која се у Сарајеву одржавала поводом БиХ и рата, долазило до великих цивилних жртава концентрисаних на једном мјесту.

Касније је, напомиње, у предмету Ратко Младић као и у предмету Радован Караџић, анализа балистичара доказала да су све масовне погибије цивила биле посљедица постављених мина од стране муслиманских власти.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    autoru 01.03.2022. 13:51
    Srbi su branili dijelove Sarajeva i svoja ognjišta u kojim su živjela, kakve veze ima rusko opkoljavanje gradova Ukrajine i uništavanje istih?
    Povezuje li se ovo sa putinovim apelom za sprečavanje genocida u Donbasu poređenjem sa genocidom u Bih?
    Autor ovog teksta je Rus koji nema pojma o srpskom stradanju i lupa "ko maksim po diviziji" pa možda koji pogodi ili neuspio pokušaj opravdanja pred narodom koji je proživio rat.
Повезане вијести
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Полиција у Сарајеву упутила апел грађанима: Ово је мушкарац за којим се трага због убиства на Ступу Полиција у Сарајеву упутила апел грађанима: Ово је мушкарац за којим се трага због убиства...
Погледајте како је изгледао живот у Сарајеву 1920. године (ВИДЕО) Погледајте како је изгледао живот у Сарајеву 1920. године (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 26m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 21m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 15m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 24m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 34m
    0