Грађани БиХ и Србије ће од 1. јула моћи и у Хрватску

27.06.2020. 11:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Европска унија усвојила је провизорну листу земаља чијим држављанима ће од почетка јула бити дозвољен улазак у ЕУ, а међу њима је и Босна и Херцеговина.

До закључења овог текста није званично саопштена одлука, мада је неколико добро упућених европских медија извијестила да је ова листа коначна и да представља компромисно рјешење земаља чланица ЕУ.

Како сазнајемо, с обзиром на то да је у нашој јавности остала недоумица на који начин ће кретање грађана БиХ бити регулисано преко Хрватске, сазнајемо да ће хрватска влада у потпуности испоштовати закључке ЕУ, што значи да ће укинути све рестрикције које се односе на кретање наших грађана чим ова одлука ступи на снагу.

Euronews, међутим, истиче да још није сигурно да ће се одлука моћи почети примјењивати на вријеме, односно да ли ће важити од 1. јула или ће доћи до мањег закашњења.

Извор из хрватске дипломатије је "Независним" рекао да одлука још званично није донесена, али да се очекује скоро укидање одлуке Владе Хрватске о 14-дневном карантину.

Осим БиХ, на зеленој листи су све земље у нашем региону, односно Србија, Црна Гора, Албанија и самопроглашено Косово. Такође, ту су још и Ватикан, Монако, Андора, Украјина, Турска, Сјеверна Кореја, Туркменистан, Вијетнам, Кина, Тајланд, Мијанмар, Монголија, Јапан, Јужна Кореја, Грузија, Бутан, Либан, Индонезија, Узбекистан, Индија, Таџикистан, Казахстан, Палау, Нови Зеланд, Аустралија, Доминика, Бахами, Санта Луција, Уругвај, Јамајка, Куба, Гвајана, Парагвај, Венецуела, Никарагва, Коста Рика, Канада, Ангола, Тунис, Намибија, Уганда, Мозамбик, Маурицијус, Замбија, Руанда, Етиопија, Мароко, Алжир и Египат. Црвено свјетло добиле су САД, Бразил, Катар и Русија.

Грађанима земаља које нису именоване у овом списку није експлицитно забрањем улазак у ЕУ, односно налазе се на сивој листи. Ту су, међу осталим, преостале земље јужне и централне Америке, остатак Африке и земље Блиског истока.

Euronews јавља да је расправа била жустра и да европски лидери покушавају пронаћи најбоље рјешење.

-Листа је већ изазвала бројне контроверзе јер је откривено да држављанима САД, које су са 2,4 милиона случајева најтеже погођене пандемијом ковид вируса, није омогућено путовање у ЕУ- јавља Euronews.

Репортер овог медија подсјећа да је одлука требало да буде донесена у четвртак, али да се лидери нису успјели договорити.

Европски званичник је Euronewu, како је саопштено, рекао да је одлука запела на томе коме треба забранити улазак у ЕУ, а претпоставља се да се мисли на САД, пошто је то била велика тема и у америчким медијима.

Многи амерички медији спекулишу да је у питању "слатка освета" ЕУ према Доналду Трампу, америчком предсједнику, који се негативно изјашњавао према ЕУ, те истичу да је повећан број случајева ковида у Америци само искориштен као добар повод.

Земље чијим држављанима је дозвољен улазак у ЕУ: БиХ, Србија, Црна Гора, Албанија, самопроглашено Косово, Ватикан, Монако, Андора, Украјина, Турска, Сјеверна Кореја, Туркменистан, Вијетнам, Кина, Тајланд, Мијанмар, Монголија, Јапан, Јужна Кореја, Грузија, Бутан, Либан, Индонезија, Узбекистан, Индија, Таџикистан, Казахстан, Палау, Нови Зеланд, Аустралија, Доминика, Бахами, Санта Луција, Уругвај, Јамајка, Куба, Гвајана, Парагвај, Венецуела, Никарагва, Коста Рика, Канада, Ангола, Тунис, Намибија, Уганда, Мозамбик, Маурицијус, Замбија, Руанда, Етиопија, Мароко, Алжир и Египат.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    23h 35m
    1
  • Партизан мијења име!
    16h 17m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 50m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 24m
    2
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    19h 52m
    0