Грађани БиХ плаћају рекордне цијене гаса

10.01.2023. 21:16
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Поскупљења енергената међу којима је и природни гас упућивала су на све тежу зиму.

Када је ријеч о Босни и Херцеговини, могло би се, према поређењу са цијенама природног гаса у регији, рећи да грађани издвајају знатно већи износ уколико се грију на њега него што то раде држављани Хрватске, Србије и Словеније.

Наиме, када је ријеч о потрошњи природног гаса у домаћинствима, у БиХ, цијена се изражава на основу утрошка према метру кубном, док се у сусједним земљама (Хрватска, Србија и Словенија) та цијена изражава на основу утрошка према киловат сату.

Тако је цијена природног гаса тренутно у ФБиХ без ПДВ, од 1. октобра, према подацима Сарајевогаса 1,175 КМ за домаћинства, а са ПДВ 1,375 КМ по метру кубном.

Када је ријеч о Републици Српској, према подацима "Сарајевогаса" из Источног Сарајева, цијена за домаћинства без ПДВ је 1,251 КМ, а са ПДВ 1,463 КМ што значи да је нашто виша у односу на ФБиХ.

Када је ријеч о подручју која се снабдијевају природним гасом којег набавља компанија Гас-рес, нису доступни подаци о тренутним цијенама, међутим, саговорник N1 Алмир Бечаревић, стручњак за енергетику је казао да је ту ријеч о сивој зони те да је немогуће доћи до тих информација, али да је, према његовим сазнањима, цијена тог енергента на том дијелу јефитнији него у Источном Сарајеву и ФБиХ.

– А када је ријеч о Зворнику тамо крију ту цијену, али према информацијама које имам она је нешто мања него цијена гаса у ФБиХ. То је сива зона, немогуће је сазнати, Гас-рес то води, али према одређеним информацијама које имам то је да је цијена тог гаса нижа – казао нам је Бечаревић.

А да је цијена природног гаса у Републици Српској, конкретно у Источном Сарајеву знатно повећана 2022. године у односу на исти период 2021. године у прилог рачун којег је уступио један од корисника тог гријања.

Наиме, тај корисник је у новембру 2021. године потрошио 90 кубика и платио рачун од 73,23 КМ и тада је цијена без ПДВ била 0,64 КМ, док је у истом периоду 2022. године за мање потрошене киловате – 90 платио 140,06 КМ, а ријеч је о цијени од 1,25 КМ без ПДВ.

“БиХ рекордер када је ријеч о цијени гаса у односу на регион”

Међутим, када је ријеч о Србији и Хрватској, цијена природног гаса је знатно мања него у Федерацији БиХ и Републици Српској било да се та вриједност претвори у кубне метре или у киловат сате.

Тако је такође за период од 1. октобра 2022. године, цијена природног гаса за домаћинства у Србији износила 35,11 динара по метру кубном, односно, 0,53 КМ без ПДВ. С друге стране, грађани Србије плаћају утрошак по киловат сату и према подацима Србијагаса тренутна цијена за домаћинства је 3,42 динара по киловат сату.

Када је ријеч о Хрватској цијена природног гаса је за исти тај период, како је казао Бечаревић била између 1,10 и 1,20 КМ без ПДВ, што је нешто више од 4,50 куна, односно, око 0,61 евра. И у Хрватској грађани Хрватске плаћају утрошак по киловат сату и према подацима ХЕП, цијена без ПДВ је 0,063 евра.

У Словенији је на званичној страници Канцеларије за статистику објављено да је просјечна цијена природног гаса за домаћинства у Словенији у трећем кварталу 2022. године порасла за 22 одсто и износила је 0,094 евра по киловат сату. Међутим, с обзиром на то да су уведене одређене владине мјере и субвенције, грађани Словеније плаћају утрошак гаса 0,073 евра по киловат сату без пореза.

Управо ове субвенције које су владе ових држава увеле, значајно су помогле грађанима и самим тиме их потакле да користе овај енергент за огрјев сматра Бечаревић.

– Реално ту треба бити објективан и треба рећи да је један од фактора у одређеним земљама управо то. Србија је један од тих најбољих примјера јер је та држава стотинама милионима евра финансирали цијену која је била у новембру, а то је мање о 0,70 КМ по кубику. Управо ту на руку иду субвенције гаса, тако да су одређене државе у одређеној мјери вјештачки држале цијену гаса и била је много мања него тржишна цијена. Јер ми смо имали управо тај проблем што је изостала субвенција било којег нивоа власти и ми смо једноставно плаћали фактички ону тржишну цијену, односно, ону цијену коју испостави Газпром – навео је Бечаревић.

Газпром повисио цијене гаса

А Газпром је посљедњи пут повисио цијене гаса почетком октобра. Цијена за Енергоинвест, предузеће које набавља гас за ентитет Федерација БиХ је тада порасла за 9,7 одсто, а за Гас-рес, фирму у Републици Српској за 5,04 одсто.

Босна и Херцеговина је у потпуности зависна од увоза гаса из Русије, који у земљу стиже гасоводом Турски ток, а на истој “пипи” је и Србија у којој грађани дупло мање плаћају гас него у БиХ.

– У БиХ су изостале субвенције и то је један од реалних фактора због чега је цијена гаса у БиХ већа него у земљама регије. Реалан је то показатељ поготово када се упоређујемо са Србијом и у том случају није ријеч о томе да ли имамо високу руску цијену гаса или зато што смо прешли на Турски ток – додао је Бечаревић.

Слободно тржиште у Њемачкој

С обзиром на то да је цијена гаса у БиХ у односу на регију, према доступним информацијама, виша новинаре је интересовало каква је цијена у земљама Европе, на примјер у Њемачкој.

– Не могу за Њемачку говорити јер у тој земљи има много добављача. У том случају би се морале структуирати све цијене па извући просјечна. То је у овом тренутку теоретски немогуће. Познато је да је у овој држави био пораст цијене када је ријеч о грађанству, а поготово је на формирање цијене код њих утицала берза. Такође, када је долазило до експлозија, они су куповали гас и нису питали за цијену, а све како би се снабдијели у довољним количинама. Дакле, уколико би се жељело тачно утврдити колика је цијена гаса у Њемачкој онда би се требао имати тачан увид у рачуне јер је ту ријеч о слободном тржишту. Када је ријеч о свим другим земљама, не знамо да ли плаћамо најскупљи гас када је ријеч о Европи поготово када се ради о скандинавским земљама, али смо када је ријеч о земљама регије по томе рекордери – навео је Бечаревић.

Посљедња информација појавила се јуче у медијима, а то је да је Енергоинвест у понедјељак поднио захтјев Влади Федерације БиХ за одобрење продајне цијене природног гаса за први квартал 2023. године, према којем се цијена природног гаса умањује за износ од 9,6 одсто у односу на цијену из предходног квартала тј. четвртог квартала 2022. године, пише Н1.

“Захтјев за смањење гаса у ФБиХ од 9,6 одсто је бесмислен”

Бечаревић, с друге стране, сматра да је то смањење цијене гаса за 9,6 одсто бесмислено те да ништа у суштини не значи.

– Сматрам да је то једна разочаравајућа и жалосна одлука јер у цијени природног гаса има довољно простора да се цијена гаса још смањи и зашто то да ресорна министарства која су надлежна за одобравање цијене гаса (министарство енергетике и министарство трговине) неће и не желе ући у ту калкулацију и не желе смањити ту разлику коју узима Енергоинвест између продајне и набавне цијене није ми јасно. Није нормално да један снабдјевач, према мојим информацијама, прошле године имао ту разлику од 10 милиона КМ. Зар није боље да буде мања цијена гаса и да се он што више троши па да на тај начин зарађују, а не да огромном разликом у цијени фактички убијају тржиште природног гаса у Кантону Сарајеву гдје смо свјесни колико је загађен зрак. Имамо и званичне податке да све више потрошача одустаје од природног гаса у КС и према мом мишљењу ово је неразумно вођење политике цијена јер једноставно сада треба помоћи грађанима поготово у првом кварталу, а не на овај начин се играти и смањити цијену за један бесмислен проценат и када већ за то има простор да то буде између 15 и 20 одсто – закључио је Бечаревић.

А да је природни гас еколошки прихватљив енергент усагласили су се и бројни стручњаци, а с обзиром на то да је новчаник грађана БиХ “танак” за цијену коју издвавају за њега, поставља се питање да ли ће владе конкретним субеницијама успјети привући их и задржати на оваквој врсти огрјева.

Коментари 0
Повезане вијести
Шта открива најновија листа најмоћнијих пасоша у свијету - гдје је БиХ? Шта открива најновија листа најмоћнијих пасоша у свијету - гдје је БиХ?
БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи
Прво крштење у новоосвештаном храму у Награђу код Дрвара Прво крштење у новоосвештаном храму у Награђу код Дрвара
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 6m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 5m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 41m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 2m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 45m
    9