Građani BiH plaćaju rekordne cijene gasa

10.01.2023. 21:16
0
IZVOR: srpskainfo.com

Poskupljenja energenata među kojima je i prirodni gas upućivala su na sve težu zimu.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, moglo bi se, prema poređenju sa cijenama prirodnog gasa u regiji, reći da građani izdvajaju znatno veći iznos ukoliko se griju na njega nego što to rade državljani Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Naime, kada je riječ o potrošnji prirodnog gasa u domaćinstvima, u BiH, cijena se izražava na osnovu utroška prema metru kubnom, dok se u susjednim zemljama (Hrvatska, Srbija i Slovenija) ta cijena izražava na osnovu utroška prema kilovat satu.

Tako je cijena prirodnog gasa trenutno u FBiH bez PDV, od 1. oktobra, prema podacima Sarajevogasa 1,175 KM za domaćinstva, a sa PDV 1,375 KM po metru kubnom.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, prema podacima "Sarajevogasa" iz Istočnog Sarajeva, cijena za domaćinstva bez PDV je 1,251 KM, a sa PDV 1,463 KM što znači da je našto viša u odnosu na FBiH.

Kada je riječ o području koja se snabdijevaju prirodnim gasom kojeg nabavlja kompanija Gas-res, nisu dostupni podaci o trenutnim cijenama, međutim, sagovornik N1 Almir Bečarević, stručnjak za energetiku je kazao da je tu riječ o sivoj zoni te da je nemoguće doći do tih informacija, ali da je, prema njegovim saznanjima, cijena tog energenta na tom dijelu jefitniji nego u Istočnom Sarajevu i FBiH.

– A kada je riječ o Zvorniku tamo kriju tu cijenu, ali prema informacijama koje imam ona je nešto manja nego cijena gasa u FBiH. To je siva zona, nemoguće je saznati, Gas-res to vodi, ali prema određenim informacijama koje imam to je da je cijena tog gasa niža – kazao nam je Bečarević.

A da je cijena prirodnog gasa u Republici Srpskoj, konkretno u Istočnom Sarajevu znatno povećana 2022. godine u odnosu na isti period 2021. godine u prilog račun kojeg je ustupio jedan od korisnika tog grijanja.

Naime, taj korisnik je u novembru 2021. godine potrošio 90 kubika i platio račun od 73,23 KM i tada je cijena bez PDV bila 0,64 KM, dok je u istom periodu 2022. godine za manje potrošene kilovate – 90 platio 140,06 KM, a riječ je o cijeni od 1,25 KM bez PDV.

“BiH rekorder kada je riječ o cijeni gasa u odnosu na region”

Međutim, kada je riječ o Srbiji i Hrvatskoj, cijena prirodnog gasa je znatno manja nego u Federaciji BiH i Republici Srpskoj bilo da se ta vrijednost pretvori u kubne metre ili u kilovat sate.

Tako je takođe za period od 1. oktobra 2022. godine, cijena prirodnog gasa za domaćinstva u Srbiji iznosila 35,11 dinara po metru kubnom, odnosno, 0,53 KM bez PDV. S druge strane, građani Srbije plaćaju utrošak po kilovat satu i prema podacima Srbijagasa trenutna cijena za domaćinstva je 3,42 dinara po kilovat satu.

Kada je riječ o Hrvatskoj cijena prirodnog gasa je za isti taj period, kako je kazao Bečarević bila između 1,10 i 1,20 KM bez PDV, što je nešto više od 4,50 kuna, odnosno, oko 0,61 evra. I u Hrvatskoj građani Hrvatske plaćaju utrošak po kilovat satu i prema podacima HEP, cijena bez PDV je 0,063 evra.

U Sloveniji je na zvaničnoj stranici Kancelarije za statistiku objavljeno da je prosječna cijena prirodnog gasa za domaćinstva u Sloveniji u trećem kvartalu 2022. godine porasla za 22 odsto i iznosila je 0,094 evra po kilovat satu. Međutim, s obzirom na to da su uvedene određene vladine mjere i subvencije, građani Slovenije plaćaju utrošak gasa 0,073 evra po kilovat satu bez poreza.

Upravo ove subvencije koje su vlade ovih država uvele, značajno su pomogle građanima i samim time ih potakle da koriste ovaj energent za ogrjev smatra Bečarević.

– Realno tu treba biti objektivan i treba reći da je jedan od faktora u određenim zemljama upravo to. Srbija je jedan od tih najboljih primjera jer je ta država stotinama milionima evra finansirali cijenu koja je bila u novembru, a to je manje o 0,70 KM po kubiku. Upravo tu na ruku idu subvencije gasa, tako da su određene države u određenoj mjeri vještački držale cijenu gasa i bila je mnogo manja nego tržišna cijena. Jer mi smo imali upravo taj problem što je izostala subvencija bilo kojeg nivoa vlasti i mi smo jednostavno plaćali faktički onu tržišnu cijenu, odnosno, onu cijenu koju ispostavi Gazprom – naveo je Bečarević.

Gazprom povisio cijene gasa

A Gazprom je posljednji put povisio cijene gasa početkom oktobra. Cijena za Energoinvest, preduzeće koje nabavlja gas za entitet Federacija BiH je tada porasla za 9,7 odsto, a za Gas-res, firmu u Republici Srpskoj za 5,04 odsto.

Bosna i Hercegovina je u potpunosti zavisna od uvoza gasa iz Rusije, koji u zemlju stiže gasovodom Turski tok, a na istoj “pipi” je i Srbija u kojoj građani duplo manje plaćaju gas nego u BiH.

– U BiH su izostale subvencije i to je jedan od realnih faktora zbog čega je cijena gasa u BiH veća nego u zemljama regije. Realan je to pokazatelj pogotovo kada se upoređujemo sa Srbijom i u tom slučaju nije riječ o tome da li imamo visoku rusku cijenu gasa ili zato što smo prešli na Turski tok – dodao je Bečarević.

Slobodno tržište u Njemačkoj

S obzirom na to da je cijena gasa u BiH u odnosu na regiju, prema dostupnim informacijama, viša novinare je interesovalo kakva je cijena u zemljama Evrope, na primjer u Njemačkoj.

– Ne mogu za Njemačku govoriti jer u toj zemlji ima mnogo dobavljača. U tom slučaju bi se morale struktuirati sve cijene pa izvući prosječna. To je u ovom trenutku teoretski nemoguće. Poznato je da je u ovoj državi bio porast cijene kada je riječ o građanstvu, a pogotovo je na formiranje cijene kod njih uticala berza. Takođe, kada je dolazilo do eksplozija, oni su kupovali gas i nisu pitali za cijenu, a sve kako bi se snabdijeli u dovoljnim količinama. Dakle, ukoliko bi se željelo tačno utvrditi kolika je cijena gasa u Njemačkoj onda bi se trebao imati tačan uvid u račune jer je tu riječ o slobodnom tržištu. Kada je riječ o svim drugim zemljama, ne znamo da li plaćamo najskuplji gas kada je riječ o Evropi pogotovo kada se radi o skandinavskim zemljama, ali smo kada je riječ o zemljama regije po tome rekorderi – naveo je Bečarević.

Posljednja informacija pojavila se juče u medijima, a to je da je Energoinvest u ponedjeljak podnio zahtjev Vladi Federacije BiH za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine, prema kojem se cijena prirodnog gasa umanjuje za iznos od 9,6 odsto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala tj. četvrtog kvartala 2022. godine, piše N1.

“Zahtjev za smanjenje gasa u FBiH od 9,6 odsto je besmislen”

Bečarević, s druge strane, smatra da je to smanjenje cijene gasa za 9,6 odsto besmisleno te da ništa u suštini ne znači.

– Smatram da je to jedna razočaravajuća i žalosna odluka jer u cijeni prirodnog gasa ima dovoljno prostora da se cijena gasa još smanji i zašto to da resorna ministarstva koja su nadležna za odobravanje cijene gasa (ministarstvo energetike i ministarstvo trgovine) neće i ne žele ući u tu kalkulaciju i ne žele smanjiti tu razliku koju uzima Energoinvest između prodajne i nabavne cijene nije mi jasno. Nije normalno da jedan snabdjevač, prema mojim informacijama, prošle godine imao tu razliku od 10 miliona KM. Zar nije bolje da bude manja cijena gasa i da se on što više troši pa da na taj način zarađuju, a ne da ogromnom razlikom u cijeni faktički ubijaju tržište prirodnog gasa u Kantonu Sarajevu gdje smo svjesni koliko je zagađen zrak. Imamo i zvanične podatke da sve više potrošača odustaje od prirodnog gasa u KS i prema mom mišljenju ovo je nerazumno vođenje politike cijena jer jednostavno sada treba pomoći građanima pogotovo u prvom kvartalu, a ne na ovaj način se igrati i smanjiti cijenu za jedan besmislen procenat i kada već za to ima prostor da to bude između 15 i 20 odsto – zaključio je Bečarević.

A da je prirodni gas ekološki prihvatljiv energent usaglasili su se i brojni stručnjaci, a s obzirom na to da je novčanik građana BiH “tanak” za cijenu koju izdvavaju za njega, postavlja se pitanje da li će vlade konkretnim subenicijama uspjeti privući ih i zadržati na ovakvoj vrsti ogrjeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dnevnica u BiH kao satnica u Evropi Dnevnica u BiH kao satnica u Evropi
Zemljotres u BiH Zemljotres u BiH
Zemljotres u Hrvatskoj, osjetio se i u BiH Zemljotres u Hrvatskoj, osjetio se i u BiH
Najčitanije
 • Operacija Tekbir - neuspjeli pokušaj deblokade Sarajeva
  17h 14m
  11
 • “Tražim muža”: Ljepotica iz Banjaluke "zapalila" društvene mreže (FOTO)
  18h 35m
  4
 • Večeras otkrivanje i osveštenje spomenika porodici u Istočnom Novom Sarajevu
  18h 3m
  0
 • U Istočnom Novom Sarajevu otkriven spomenik porodici - simbol egzodusa sarajevskih Srba (FOTO)
  6h 7m
  5
 • Zemljotres u BiH
  10h 11m
  0