Грађани се у 2021. највише жалили на рад граничне полиције БиХ

05.02.2022. 10:43
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Одбор за жалбе грађана, при Парламентарној скупштини БиХ, у 2021. запримио је 177 жалби које су се односиле на рад полицијских службеника у полицијским агенцијама на нивоу БиХ.

Као и протеклих година, убједљиво највише жалби, 148, односило се на полицијске службенике Граничне полиције БиХ, што је и разумљиво јер са њима грађани имају и највише додира.

Шест жалби поднесено је против полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), а седам против полицијских службеника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Када су у питању „граничари“, највише жаби било је на запослене на Међународном аеродрому Тузла (10) а слиједи међународни гранични прелаз на Аеродрому Сарајево са осам. По седам жалби било је на граничне полицајце у Броду, Градишки и Дољанима…

Међутим, након проведених поступака провјере жалби, утврђено је да су само 22 биле основане, те је поднесен захтјев за покретање дисциплинског поступка против одговорних полицијских службеника, 82 навода оцијењена су као “неосновани”, док је за пријаву 54 дјела, према извјештајима Граничне полиције БиХ, утврдено да „нема довољно доказа“.

Најчешћи разлози за жалбе били су непримјерена комуникација, злоупотреба положаја, дрско и непрофесионално понашање полицијских службеника.

– И у овом извјештајном периоду Одбор за жалбе грађана у више наврата скретао је пажњу Граничној полицији БиХ на обавезу поштивања кодекса понашања полицијских службеника, с посебним акцентом на опхођење и комуникацију с грађанима приликом контроле преласка границе. Током разматрања жалби констатовано је да је у већини случајева незадовољство грађана условљено непримјереном, сувишном комуникацијом полицијских службеника, те у неким случајевима дрским и непрофесионалним поступцима. Такоде, Одбор за жалбе грађана поново је истакао став према којем Гранична полиција БиХ треба континуирано полицијским службеницима скретати пажњу на избјегавање непотребне и прекомјерне комуникације с грађанима, те на обавезу досљедног поштивања етичког кодекса и правила службе – наводи се у Извјештају овог одбора за прошлу годину.

Слика


Такође, више жалби односило се на објаве непримјереног садржаја полицијских службеника на друштвеним мрежама.

У вези с тим, Одбор је подсјетио на издату препоруку којом се позива Гранична полиција БиХ да полицијским службеницима ове агенције скрене пажњу на врсту информација које смију објављивати на друштвеним мрежама.

- Поштујући слободу говора и изражавања, право на приватност, као и друга права загарантована Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода, Одбор у овом сегменту препоручује да се због специфичности послова и радних задатака које извршавају, као и дужности које обављају, полицијски службеници суздрже од објављивања информација које су уско везане за вршење службене дужности или извршење било којег радног задатка, посебно коментара с политичком, вјерском, етничком или другом позадином, а што је у супротности с кодексом понашања полицијских службеника – поручују из Одбора за жалбе грађана.

Од 15 случајева пријаве коруптивног дјеловања, у три је доказана основаност навода из жалби, те су проведени дисциплински поступци за тежу повреду службене дужности. Како је у овим истрагама у значајној мјери као доказни материјал кориштен видеонадзор, Одбор за жалбе поново је истакао потребу успоставе функционалног система видеонадзора на свим граничним прелазима како би се могућност коруптивног дјеловања полицијских службеника Граничне полиције БиХ свела на најмању могућу мјеру.

Такође, било је 49 жалби због посебних мјера прописаних за прелазак границе усљед пандемије изазване вирусом корона. Међутим, у овом случају, то није била директна кривица припадника ГП БиХ.

Сходно Одлуци Савјета министрара БиХ о проглашењу настанка стања природне и друге несреће у БиХ, усвојен је низ мјера о начину и уласку странаца у БиХ.

Жалбе су углавном подносили држављани БиХ који имају двојно држављанство, а који у тренутку преласка границе нису имали важећу путну исправу БиХ.

Као доказ држављанстава они су прилагали личну карту БиХ, те им је на основу тога дозвољен улазак у земљу, али  уз издавање прекршајног налога.

Утврђено је да је већина жалби била основана, али да је ГП поступала по одлуци Савјета министара БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшено шест особа Ухапшено шест особа
Полицајаца све мање, а посла све више Полицајаца све мање, а посла све више
За пријем кадета у Граничну полицију БиХ узимали до 20.000 КМ За пријем кадета у Граничну полицију БиХ узимали до 20.000 КМ
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    10h 21m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    9h 16m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    4h 4m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    13h 38m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    5h 10m
    0