Грађани Српске чешће бирају фајзер вакцину због путовања

25.11.2021. 09:09
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Грађани Српске тренутно најчешће бирају вакцину фајзер, јер, како су истакли у здравственим установама за "Независне новине", за ову вакцину одлучују се зато што је призната на границама земаља Европске уније, али и других страних држава.

У Институту за јавно здравство Републике Српске навели су да је, закључно са 19. новембром ове године, здравственим установама у Републици Српској укупно испоручено 665.608 доза вакцина против вируса корона.

Како су навели, испоручене су 352.041 прва доза вакцина, 296.803 друге дозе те 16.764 треће, бустер дозе вакцина против вируса корона. Према подацима Института, највећи број дистрибуисаних вакцина има кинеска вакцина синофарм, а потом и руски спутњик В, надаље велики број достављених вакцина су фајзер те астразенека и синовак, а потом модерна.

Како је за "Независне новине" потврдио Бојан Суботић, директор Дома здравља Прњавор, међу грађанима влада највеће интересовање за фајзер вакцину.

- Послије ове вакцине грађани често бирају и вакцину синофарм - рекао је Суботић.

Када је ријеч о трећим дозама, у овом дому здравља грађани бирају вакцине истог произвођача као оне које су примили за прву и другу дозу. Суботић је додао да је интересовање за вакцинацију грађана Прњавора сада опало.

- Након великог броја заинтересованих грађана на самом почетку вакцинације, одзив је сада мали те се седмично вакцинише тек око 50 особа - казао је Суботић.

Са друге стране, заинтересованост за процес имунизације није опао у Дому здравља Бијељина, гдје су навели да влада и велико интересовање за трећу дозу вакцине те да грађани подједнако бирају све вакцине које имају у понуди.

Како је за "Независне новине" рекао Младен Грујичић, начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бијељина, до сада је у овом граду око 24.000 особа примило прву дозу, док је до сада ревакцинисано више од 22.500 грађана.

- Трећу, такозвану бустер дозу, вакцине против вируса корона до сада је примило више од 1.500 особа - рекао је Грујичић, истичући да влада подједнако интересовање за вакцине свих произвођача.

- Једина је разлика да они који желе да путују у западну Европу или Америку преферирају да се вакцинишу фајзером - навео је Грујичић, наглашавајући да се, према њиховим искуствима, вакцина против вируса корона показала дјелотворном.

- Драго нам је што смо започели вакцинацију и бустер дозом и током ове седмице ће бити на располагању компонента вакцине спутњик В као бустер доза - казао је Грујичић, додајући да се показало да је потпуно вакцинисана особа старија од 65 година заштићенија од вируса корона у односу на особе које су млађе животне доби, а нису вакцинисане.

Коментари 0
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    9h 6m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    8h 1m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    2h 49m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    12h 23m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    11h 24m
    1