Грађани Српске који примају пензију из иностранства мораће себи уплаћивати доприносе за здравствено осигурање

05.11.2021. 21:43
4
ИЗВОР: srpskainfo.com

Грађани Српске који, поред наше, примају и пензију из иностранства, више неће моћи бесплатно да се лијече, ако сами не буду уплаћивали допринос за здравствено осигурање. 

Наиме, они ово право убудуће неће остваривати преко „домаће“ пензије, као што је то био случај до сада, него ће, да би имали бесплатно лијечење, сваког мјесеца морати уплаћивати 12 одсто од износа пензије коју су зарадили вани.

Ово су за Српскаинфо потврдили  пензионери који су добар дио радног вијека провели у иностранству, а које протеклих дана позивају из Фонда здравственог осигурања (ФЗО РС) да дођу и регулишу свој статус.

Стојан С. из Бањалуке каже да је, након што је добио позив, отишао у  ФЗО Републике Српске гдје му је речено да ће убудуће сваког мјесеца морати да уплати одређени износ, како, у случају потребе, не би морао да плаћа лијечење.

– Изненадио сам се, јер сам до сада био третиран као сви други пензионери у РС, који не плаћају ништа. У Фонду су ми рекли да је ријеч о 12 одсто од износа моје пензије, која је 450 КМ. То значи да би, у случају да прихватим ову варијанту, мјесечно морао да уплаћујем око 55 КМ. Није то мала свота, с обзиром на то да ни износ моје иностране пензије није богзна шта. Примам и нашу пензију, која је кудикамо мања – каже саговорник "Српскаинфо" портала и додаје да су му у ФЗО Републике Српске само дали уплатницу, без икаквог рјешења о новим правилима остваривања права на здравствено осигурање.   

Слика

У Фонду здравственог осигурања Републике Српске потврдили су за Српскаинфо да ће они који дио пензије примају из иностранства, сами себи морати да уплаћују поменути допринос, и то на основу иностране пензије, али нису прецизирали о којем износу је ријеч.

Објашњавају да су, до сада, пензионери који су дио пензије примали из иностранства, а дио од Фонда ПИО, већином на осигурање били пријављени по основу пензије из Српске.

– То значи да су и особе које имају значајне пензије из иностранства, гдје су провели већину свог радног вијека и уплаћивали доприносе, а имају далеко мањи износ пензије код нас, пријављени на осигурање преко Фонда ПИО. Они користе здравствену заштиту у пуном обиму у Српској, практично бесплатно. Напомињемо да стопа доприноса за пензионере Фонда ПИО РС износи свега један одсто – кажу за Српскаинфо у овом фонду и наглашавају да је измјенама Закона о здравственом осигурању које су ступиле на снагу лани, прописано да се својство осигураника може стећи само по једном основу осигурања.

– Овдје је дефинисан ”приоритетни” основ, који искључује могућност пријаве по неком другом основу. У складу са тим, за пензионере који су у цјелости или дјелимично остварили пензију или инвалиднину у иностранству, као приоритетан законски основ за пријаву на осигурање је та пензија или инвалиднина, а не она коју су остварили у РС – истичу у ФЗО РС.

На основу тога, како кажу, већ око мјесец дана упућује позиве оним сразмјерним пензионерима за које имају податке, да се јаве надлежним пословницама овог фонда.

– Дакле, особе које дио пензије примају из иностранства, требало би да уплаћују сами допринос за здравствено осигурање на основу иностране пензије. Када је ријеч о особама које су већински радни стаж провели у иностранству, ту нема дилеме. Наставићемо са позивањем осигураника који су у цјелости или дјелимично остварили пензију или инвалиднину у иностранству, да регулишу статус осигурања како је закон предвидио. Све евентуалне спорне ситуације и процедуралне проблеме на које наилазимо у пракси евидентирамо и на основу тих случајева припремићемо и упутити иницијативу за одређене измјене и прецизирање законске регулативе. Наглашавамо да ниједан пензионер неће бити ускраћен за здравствено осигурање – поручују из ФЗО.

С обзиром на то да тренутно раде на евидентирању сразмјерних пензионера, у ФЗО још немају њихов тачан број.

– Немамо ни увид у износе њихових иностраних пензија. Зато још не можемо говорити о процјени евентуалних прихода од доприноса ове категорије осигураника – поручују из овог фонда.

Према подацима Фонда ПИО Републике Српске, од укупно 271.954 пензионера, у октобру је у Српској било 61.630 корисника сразмјерне пензије.

– То је нешто више од 22 одсто укупног броја пензионера. Ријеч је о  корисницима који примају сразмјерни дио пензије од два или више носилаца осигурања, односно држава – рекли су за Српскаинфо у овом фонду.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Bato 06.11.2021. 19:31
    Ja koga to ovde kod nas izliječe . Gdje got krenes samo pare traze.
  • Generic placeholder image
    Branka 06.11.2021. 19:16
    Po kom zakonu je ta uredba?
    Jedan od osnovnih postulata važećeg temelja Rimskog prava, je da novi Zakon ne može biti primjenjen, ako derogira prethodno stečena prava.
    Prva tužba će oboriti tu uredbu, a zahtijev za nadoknadu zbog uskraćenih prava će morati biti isplaćen, kao i sudski troškovi. Ko će to da plati ? Donosilac tog zakona- uredbe ( šta li je već?)
    Iz budžeta ?- kako je ovdje običaj
    Ili iz svog džepa - kako bi trebalo.
    To što je neko ranije dao veća prava onima sa stranim penzijama nije u redu. Ali potezanje tog pitanja i nametanje novih pravila starim korisnicima, sigurno vodi u nepotrebne troškove. Novi propis može se odnositi samo na buduće korisnike.
    Zar više nemamo pravnika, sa znanjem osnovnih pravnih postulata ?
    Ili su u pitanju nečiji dilovi ?
  • Generic placeholder image
    Max 06.11.2021. 13:38
    Исправна одлука. Требало је раније увести ту мјеру.
  • Generic placeholder image
    Penzioner RS 06.11.2021. 09:40
    Potpuno ispravno. Mi koji smo stekli penzije u RS (BiH) imamo male penzije, a penzioneri iz inost.npr. Njemacke imaju oko 700EU i jos ovdje malu od 100KM. Gdje je logicno osiguravati ga kao i nas koji smo radni vijek i uplatu doprinosa vrsili u svojoj zemlji. Naravno da je ispravno da uplacuju zdravstvano jer su radni vijek proveli u inost. a onda se u starosti vratili da se lijece i zive u svojoj zemlji.
Повезане вијести
Почела исплата пензија у Српској Почела исплата пензија у Српској
Промјена љекара у Српској могућа до 31. октобра Промјена љекара у Српској могућа до 31. октобра
Почела исплата јулских пензија Почела исплата јулских пензија
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    12h 57m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 20m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 53m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 50m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 41m
    0