Грађани Српске због пандемије путовања оставили за нека боља времена

07.01.2021. 20:58
0
ИЗВОР: Srpska.info

За разлику од ранијих година када су грађани Српске новогодишњу ноћ дочекивали на Малдивима, Шри Ланки, Куби, Мексику, Индији, те зимовали на најпознатијим свјетским дестинацијама, ове године је јако мало њих заинтересовано за путовања.

Како су за Српскаинфо потврдили у туристичким агенцијама, и они који путују, углавном посјећују мјеста у Српској и БиХ, а најчешће је ријеч о кратким одморима.

Објашњавају да грађани РС сада најчешће путују у паровима или породично, те да групних путовања готово да и нема.

У агенцији „Унис турс Бањалука“ кажу да је, у односу на претходне године, интересовање сада доста мање за све форме путовања, па тако и за зимовања, а разлог је пандемија корона вируса.

– Пад промета у туризму је свуда у свијету, па тако и код нас, огроман. Акција додјеле ваучера од 100 КМ од стране Владе РС под називом „Доживи Српску“, умногоме је помогла да одређени број хотела и агенција не угасе своје пословне активности, јер је мотивисала грађане на кратка путовања. Дефинитивно су најпопуларније домаће дестинације – Требиње, Борја, Бања Врућица, Терме Озрен, Тјентиште, Вишеград, а од зимских дефинитивно Јахорина. Дио грађана се одлучио за Копаоник у Србији – кажу за Српскаинфо у овој агенцији и додају да је проблем и у непредвидивим измјенама епидемиолошких мјера, што омета резервације унапријед.

– Увијек постоји могућност да држава у коју путујете пооштри мјере, забрани улазак, забрани рад хотелима и угостотељским објектима, а све зависно од развоја епидемије на тим дестинацијама. Зато се путници тешко одлучују на удаљене дестинације и преферирају остати унутар БиХ, евентуално у земљама региона. Ограничавајући фактор је и то што многе државе траже негативан тест на корону – наглашавају у бањалучком „Унис турсу“.

И из агенције „Комапс турс Бањалука“ поручују да грађани уопште нису заинтересовани за зимовања, али ни за путовања за овогодишње празнике.

– Што се тиче свих путовања, пад у односу на прошлу годину је преко 95 одсто. Они који имају новца да одмах плате, путују појединачно и уплаћују директно хотелијеру, а када је у питању уплата у ратама тада се обрате туристичким агенцијама и ове их кредитирају. Ипак, чини се да људи у последње вријеме новац троше само на храну, а да им је све остало луксуз – каже за Српскаинфо Вишња Рачић из „Компас турса“.

У агенцији „Стар травел Бањалука“ наглашавају да су резервисани и уплаћени аранжмани у паду за 90 одсто.

– Путници се углавном одлучују за путовање у РС, а од зимских дестинација најактуелнија је јахорина. Путници су нам углавном парови или породице са два одрасла члана и двоје дјеце – истиче за Српскаинфо Оливера Николовска из „Стар травела“.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 36m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 32m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 36m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    12h 29m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    14h 26m
    0