Градоначелник Њујорка прогласио 26. фебруар Даном српског насљеђа, одржана свечана церемонија подизања застава

26.02.2024. 20:57
1
ИЗВОР: nezavisne.com

У америчком граду Њујорку данас је одржана свечана церемонија подизања заставе Републике Србије, након што је градоначелник Ерик Адамс раније прогласио 26. фебруар - Даном српског насљеђа.

У објави на друштвеној мрежи "Икс" Генералног конзулата Републике Србије у Њујорку наводи се да је прокламација градоначелника Адамса израз дубоког поштовања српско-америчких односа и препознавања историјског доприноса српске заједнице укупном социјалном, економском и културном идентитету града Њујорка.

Церемонија је одржана у самом центру Њујорка, парку Болинг грин, мјесту значајних историјских дешавања за САД и град Њујорк.

Ово је прво слично дешавање у Њујорку у историји српско-америчких односа.

Током церемоније, симболично су, заједно подигнуте заставе Србије и САД уз интонирање химни двије земље.

Церемонији су присуствовали представници града Њујорка, Српске православне цркве, дипломатског кора и српске дијаспоре.

У свом говору, градоначелник је нагласио да су амерички Срби одувијек имали значајну улогу у изградњи и напретку Њујорка.

Он је исказао увјерење да ће наставити да пружају свој препознатљиви допринос напретку града, те што ближим односима Њујорка и Америке са Србијом.

У знак културног поштовања, градоначелник Ерик Адамс је прогласио 26. фебруар као Дан српског насљеђа у Њујорку, признајући и одајући почаст непроцјењивим доприносима српско-америчке заједнице која је слиједила свој амерички сан.

Овај проглас поставља темеље за свечану церемонију подизања српске заставе која ће се одржати у Bowling Green парку у понедјељак. Најава упућује срдачан позив свим Њујорчанима да се придруже у свечаностима које почињу у 10 часова ујутру 26. фебруара.

Проглас елегантно истиче српску историју отпорности и живо културно насљеђе, које сеже у њену тешку борбу за аутономију од Османског царства у 19. вијеку. Препознајући значајан догађај стицања међународне независности Србије на Берлинском конгресу у јулу 1878. године, градоначелник Адамс одаје почаст дуготрајном насљеђу ове нације.

Од њених величанствених византијских и римских архитектонских достигнућа до раскошних културних традиција, књижевности и извођачких умјетности, културно богатство Србије слави се у прогласу. Свечаности у Bowling Green парку пружају непоновљиву прилику Њујорчанима да продубе своје разумијевање и поштовање српског насљеђа у Сједињеним Америчким Државама.

- Поносим се што водим град са динамичном српском популацијом која је деценијама дала огроман допринос ткању нашег грађанског, културног и економског живота - изјавио је Ерик Адам у прогласу пред свечану церемонију подизања заставе.

У суботу, градоначелник Адамс и генерални конзул Републике Србије Владимир Божовић су се састали ради финалних припрема пред дуго очекивани догађај.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Skijaš 26.02.2024. 21:50
    Čudo nisu odabrali 24.mart da nas popišaju do kraja.
Повезане вијести
Прва литургија послије седам година у храму Светог Саве у Њујорку Прва литургија послије седам година у храму Светог Саве у Њујорку
Пуцњава на улицама Њујорка, рањено више лица Пуцњава на улицама Њујорка, рањено више лица
Ђоковић би због одлуке градоначелника Њујорка ипак могао играти "US Open" Ђоковић би због одлуке градоначелника Њујорка ипак могао играти "US Open"
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    1h 18m
    4
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 59m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 58m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    17h 10m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    16h 4m
    0