Камиони са снимком о злостављању Срба на КиМ крстаре улицама Њујорка (ВИДЕО)

24.09.2024. 21:41
0
ИЗВОР: kosovo-online

Представници српске дијаспоре су у Њујорку, поводом почетка Генералне скупштине Уједињених нација, организовали акцију чији је циљ да се свим грађанима, али и страним званичницима који ове седмице бораве у том граду, укаже на тежак положај Срба на Косову.

Тако су се данас три камиона кретала по Менхетну и кроз Тајмс сквер, а на њима је био емитован видео-снимак којим се, уз потресне сцене, указује на тешку ситуацију у којој се налази српски народ.

Уз снимке упада косовских специјалаца са дугим цијевима на сјевер, у снимку се истиче да је циљ косовског премијера Аљбина Куртија да протјера све Србе са Косова.

Подсјећа се на увођење такси на српску робу од 100 одсто, као и на противправно и нехумано поступање према Србима.

У снимку се види и рањени српски дјечак, уплашен и у страху, након што га је на Бадњи дан упуцао бивши припадник ОВК.

Дио су и страшне сцене уништавање српске вишевјековне историје, православних манастира и споменика из 2004. године.

Указује се и да се на Косову произвољно хапсе Срби, којих је, као политичких затвореника, више од 80, а подсјећа се и да је тзв. косовска полиција недавно брутално тукла и ухапсила српске младиће.

Видео: kosovo-online

На овај начин Срби из САД желе да упозоре да њихови сународници на Косову настављају да трпе притисак, док им се крше сва људска права и поред Бриселског споразума, па чак и да се противправно спречавају да уђу на Косово.

- Зауставите Аљбина Куртија. Да српска деца живе слободно - порука је којом се завршава снимак који илуструје суморну свакодневницу Срба на Косову.

Један од организатора ове акције Алекс Митровић казао је да је најмање што су могли да ураде, да на овакав – дипломатски, али „цивилизован“ начин, подсјете грађане, али и све међународне службенике који се налазе у Уједињеним нацијамам, о како је рекао, криминалним дешавањима на Косову.

- Докази о припадности, заједно са првобитним административним и географским статусом Косова и Метохије јасно су дефинисани, забележени и чврсто утемељени. Не само Уставом Србије већ и кроз званичну документацију суседних држава још из 13. века. Косово је срце Србије - рекао је Митровић.

Слика

Фото: kosovo-online

Подсјетио је да ово није прва слична акција коју организују српска дијаспора, уз подршку појединих приватних предузетника у САД-у.

- Ово није ништа ново, само смо ангажовали камионе како бисмо подсетили све који су дошли ове недеље у Њујорк на ситуацију у којој се налазе Срби и како бисмо им показали да нисмо одустали и да ћемо и даље да инсистирамо на правди и истини - додао је Митровић.

Коментари 0
Повезане вијести
Кфор са тзв. косовском полицијом појачао патроле на сјеверу Кфор са тзв. косовском полицијом појачао патроле на сјеверу
Кад градови пресуше: рјешавање проблема несташице воде Кад градови пресуше: рјешавање проблема несташице воде
Брутални напад: Србин претучен мотком на КиМ Брутални напад: Србин претучен мотком на КиМ
Најчитаније
  • Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи
    10h 29m
    0
  • Шта доноси нацрт измјена Закона о комуналној полицији Српске?
    12h 52m
    1
  • Промоција романа „Пиши, добри мој Нектарије“ Маријане Петронић 26. септембра у Источном Сарајеву
    14h 15m
    0
  • Метеоролози објавили какво нас вријеме чека ове седмице
    3h 31m
    0
  • Пале: На хуманитарној вечери за Милана Маџгаља прикупљено 10.000 КМ
    8h 20m
    0