Gradonačelnik Njujorka proglasio 26. februar Danom srpskog nasljeđa, održana svečana ceremonija podizanja zastava

26.02.2024. 20:57
1
IZVOR: nezavisne.com

U američkom gradu Njujorku danas je održana svečana ceremonija podizanja zastave Republike Srbije, nakon što je gradonačelnik Erik Adams ranije proglasio 26. februar - Danom srpskog nasljeđa.

U objavi na društvenoj mreži "Iks" Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku navodi se da je proklamacija gradonačelnika Adamsa izraz dubokog poštovanja srpsko-američkih odnosa i prepoznavanja istorijskog doprinosa srpske zajednice ukupnom socijalnom, ekonomskom i kulturnom identitetu grada Njujorka.

Ceremonija je održana u samom centru Njujorka, parku Boling grin, mjestu značajnih istorijskih dešavanja za SAD i grad Njujork.

Ovo je prvo slično dešavanje u Njujorku u istoriji srpsko-američkih odnosa.

Tokom ceremonije, simbolično su, zajedno podignute zastave Srbije i SAD uz intoniranje himni dvije zemlje.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici grada Njujorka, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i srpske dijaspore.

U svom govoru, gradonačelnik je naglasio da su američki Srbi oduvijek imali značajnu ulogu u izgradnji i napretku Njujorka.

On je iskazao uvjerenje da će nastaviti da pružaju svoj prepoznatljivi doprinos napretku grada, te što bližim odnosima Njujorka i Amerike sa Srbijom.

U znak kulturnog poštovanja, gradonačelnik Erik Adams je proglasio 26. februar kao Dan srpskog nasljeđa u Njujorku, priznajući i odajući počast neprocjenjivim doprinosima srpsko-američke zajednice koja je slijedila svoj američki san.

Ovaj proglas postavlja temelje za svečanu ceremoniju podizanja srpske zastave koja će se održati u Bowling Green parku u ponedjeljak. Najava upućuje srdačan poziv svim Njujorčanima da se pridruže u svečanostima koje počinju u 10 časova ujutru 26. februara.

Proglas elegantno ističe srpsku istoriju otpornosti i živo kulturno nasljeđe, koje seže u njenu tešku borbu za autonomiju od Osmanskog carstva u 19. vijeku. Prepoznajući značajan događaj sticanja međunarodne nezavisnosti Srbije na Berlinskom kongresu u julu 1878. godine, gradonačelnik Adams odaje počast dugotrajnom nasljeđu ove nacije.

Od njenih veličanstvenih vizantijskih i rimskih arhitektonskih dostignuća do raskošnih kulturnih tradicija, književnosti i izvođačkih umjetnosti, kulturno bogatstvo Srbije slavi se u proglasu. Svečanosti u Bowling Green parku pružaju neponovljivu priliku Njujorčanima da prodube svoje razumijevanje i poštovanje srpskog nasljeđa u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Ponosim se što vodim grad sa dinamičnom srpskom populacijom koja je decenijama dala ogroman doprinos tkanju našeg građanskog, kulturnog i ekonomskog života - izjavio je Erik Adam u proglasu pred svečanu ceremoniju podizanja zastave.

U subotu, gradonačelnik Adams i generalni konzul Republike Srbije Vladimir Božović su se sastali radi finalnih priprema pred dugo očekivani događaj.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Skijaš 26.02.2024. 21:50
    Čudo nisu odabrali 24.mart da nas popišaju do kraja.
Povezane vijesti
Kamioni sa snimkom o zlostavljanju Srba na KiM krstare ulicama Njujorka (VIDEO) Kamioni sa snimkom o zlostavljanju Srba na KiM krstare ulicama Njujorka (VIDEO)
Prva liturgija poslije sedam godina u hramu Svetog Save u Njujorku Prva liturgija poslije sedam godina u hramu Svetog Save u Njujorku
Pucnjava na ulicama Njujorka, ranjeno više lica Pucnjava na ulicama Njujorka, ranjeno više lica
Najčitanije
  • Zemni ostaci Jovana Dučića sahranjeni u Trebinju
    22h 12m
    8
  • Roditelj gađao flašom direktora škole zato što nije mogao da doveze dijete do same škole!?
    17h 30m
    0
  • Sa tržišta BiH se povlači argeta pašteta čiji je rok 10. septembar 2027. godine
    15h 53m
    0
  • Bora Stanković - "Slikar" prolaznosti života i ljudske tragike
    16h 24m
    0
  • SIPA uhapsila pet osoba
    20h 46m
    0