Гранична полиција тражи 1.304 радника, за плате потребно 44 милиона КМ

12.06.2020. 08:18
0
ИЗВОР: Nezavisne

Новим правилником о унутрашњој организацији Гранична полиција БиХ исказала је потребу за запошљавањем 1.304 полицајца, а како су навели, основни разлози за то су мигрантска криза и повећање прекограничног промета лица за преко 25 одсто у посљедних пет година.

У образложењу новог правилника, истиче се да је на међународним аеродромима промет у БиХ повећан близу 70 одсто, као и број возила, који биљежи раст од 40 одсто.

- Број евидентираних кривичних дјела у вези с преласком државне границе већи је за око 55 одсто - наводи се у образложењу, у којем се истиче и то да је према садашњем правилнику предвиђено да Гранична полиција БиХ има 2.426 полицијских службеника, док се новим предлаже да то буде 3.730.

Када је ријеч о новцу, за запошљавање нова 1.304 полицијска службеника, процјена је да ће они годишње коштати 43.977.665 КМ, међутим у Граничној полицији процјењују да ће се, када буде усвојен нови правилник, број пријема на годишњем нивоу повећати за 300, што би значило да ће трошкови за бруто плате и накнаде износити 591.525 КМ на мјесечном, а 7.098.306 КМ на годишњем нивоу.

Када је ријеч о самим секторима, за граничне провјере на копненим граничним прелазима треба додатних 220 службеника, док гранични прелази на аеродромима захтијевају нова 74 полицијска службеника. Већи број граничних полицајаца потребан је и у јединици за осматрање гдје тренутно ради 177 полицајца, а измјенама правилника у тој јединици требало би да буду 354 полицијска службеника.

- Дугогодишњи проблем непокривености државне границе се посљедњих мјесеци повећао због великог броја илегалних миграната, а исто се негативно рефлектовало на ефикасно обављање послова и задатака из надлежности Граничне полиције БиХ и довело до потребе ангажовања полицијских припадника из полицијских агенција у саставу Министарства безбједности БиХ, али и из Министарства унутрашњих послова Републике Српске - наводи се у образложењу правилника.

Емир Тановић, предсједник Синдиката Граничне полиције БиХ, каже да је неопходно хиљаду и нешто нових људи да се адекватно покрије граница БиХ јер су се услови много промијенили у посљедњих неколико година - од повећања броја људи који прелазе границе до тога да су неки гранични прелази модернизовани, а ту су и проблеми миграната. Наглашава да није једноставно запослити новог граничног полицајца те да постоје бројна и законска ограничења када је то у питању с обзиром на то да о свему доноси одлуку Савјет министара БиХ, који мора да обезбиједи и новац, а тек након тога се иде на расписивање конкурса.

- Послије тога иде процедура школовања, а то је нешто што изискује и вријеме и новац, јер питање је колико се у једном тренутку може максимално школовати граничних полицајца, и то су све фактори који усложњавају причу. За школовање једног граничног полицајца потребно је најмање девет мјесеци - рекао је Тановић.

Дужина граничне линије у БиХ је 1.604,9 километара, а уколико би се запослио додатни број полицајаца, у једној смјени један полицијски службеник покривао би у просјеку 8,72 километра граничне линије. Тренутно један службеник покрива око 20 километара.

Коментари 0
Повезане вијести
Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
Коловози мјестимично клизави, опасност од одрона Коловози мјестимично клизави, опасност од одрона
Са тржишта у БиХ се превентивно повлачи кекс "Најлепше жеље" Са тржишта у БиХ се превентивно повлачи кекс "Најлепше жеље"
Најчитаније
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    20h 25m
    2
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    2h 49m
    0
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    21h 38m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    22h 18m
    0
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    23.09.2024
    0