Грчка: Плава гробница постала купалиште

09.08.2020. 10:30
0
ИЗВОР: srpskainfo

Острво Видо, које се налази на свега десетак минута вожње бродом од грчког острва Крф  за српски народ је изузетно значајно.

На њему се током Првог свјетског рата налазила болница, у коју су били смјештени српски рањеници, који су прошли Албанску голготу. Данас се ту налази маузолеј, у коме је сахрањено 2.764 страдалих познатих и непознатих српских војника.

Одакле се родила идеја Општини Централног острва Крф и Дијапонтије, односно надлежном савјетнику Спиросу Нератзису да понуде опуштање на овом прелијепом острву, само 10 минута од града Крфа, како наводи вијест на порталу "Енимероси", никоме није познато.

Али су од 7. августа ове године на острву, које је симбол српског страдања и нераскидивих веза два народа постављене лежаљке и сунцобрани, које грађани могу бесплатно да користе, навео је поменути портал.

Поставља се питање како ће изгледати уживање у миру и тишини острва, на коме је прије нешто више од 100 година сахрањено 1.232 српска ратника у појединачним гробницама, односно касетама и на коме се налази костурница, у којој су похрањене кости 1.532 непозната војника који су животе дали за своју отаџбину?

Братски дочек у Гувији

 

У мјесту Гувија на Крфу и данас постоји спомен-плоча у знак сјећања на искрцавање српске војске и народа на ово острво, а након преласка кроз гудуре Албаније приликом повлачења.

Острвљани су дочекали српске страдалнике онако како доликује.

 

Позната је прича и о Јанису Јанулису, који је своју њиву уступио за гробље бораца Дринске дивизије. Чак и након што су кости премјештене у маузолеј на острво Видо, Јанис није обрађивао земљу у знак поштовања.

Жељећи да се макар на неки начин одужи овом великом човјеку, на платоу испред цркве у сеоцету Ајос Матеос, Србија  је дала да му се подигне споменик. Касније је и једна београдска улица, на општини Вождовац понијела име овог човјека. На Црвеном крсту у Београду постоји и Крфска улица.

Нису ни Грци остали дужни спомену на српске страдалнике. Познато је да је 50 година након њиховог страдања био забрањен риболов на дијелу Јонског мора, у коме су сахрањени српски ратници, за чије сахрањивање није било мјеста на копну. Плава гробница, коју је у својим стиховима маестрално опјевао српски пјесник Милутин Бојић је постала један од симбола страдања српског, али и повезаности српског и грчког народа.

У сеоцету Ајос Матеос, које се налази на југу острва Крф и данас се налази споменик борцима Дринске дивизије, који су исклесали преживјели српски ратници.

Шта се промијенило?

 

Како медији подсјећају, и 2019. године догодио се сличан скандал када је менаџмент једног ресторана на острву Видо поставио лежаљке. Лежаљке су уклоњене два дана послије састанка који су представници Удружења грађана за заштиту Вида из града Крфа имали са градоначелником Костасом Николузосом. Тако је ријешена велика непријатност која је узнемирила јавност Србије, али и житеље Крфа, преноси "Телеграф".

Дубоко вјерујемо да прави Крфљани, у чијим породицама се са кољена на кољено преноси прича о храброј српској војсци и њеном доласку на њихово острво, неће пожељети да на плажи острва Видо уживају и то из пијетета према братском народу, преноси "Српскаинфо".

Коментари 0
Повезане вијести
Турци се повлаче из преговора о уједињењу Кипра Турци се повлаче из преговора о уједињењу Кипра
Грчки цариници у штрајку Грчки цариници у штрајку
Два снажна земљотреса у Грчкој, серија слабијих у Бугарској Два снажна земљотреса у Грчкој, серија слабијих у Бугарској
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 51m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 21m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    12h 2m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    20h 44m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    17h 13m
    0