Грешке које правимо када користимо влажне марамице

05.09.2020. 12:19
0
ИЗВОР: novosti.rs

Већина људи данас свакодневно користи антибактеријске влажне марамице, али многи нису свјесни да их у одређеним ситуацијама користе погрешно.

Представљамо вам девет најчешћих грешака које не би требало да понављате.

Користите их за више од једне ствари

Можда вам изгледа као добра идеја да уштедите марамице, али и као једноставнији начин па са једном или двије марамице очистите цијелу кухињу. Али, постоји неколико разлога зашто то заправо није добра идеја.

Употребом једне марамице можете да проширите клице и бактерије са једне повришине на другу. Такође, једна марамица не може ефикасно да очисти сваку од тих површина.

Не читате етикету

Иако вам се то чини досадним, читање етикета може да помогне да влажне марамице што боље искористите. Тако можете да сазнате колико дуго површина мора да остане мокра послије брисања како би се уништиле све бактерије, а то је отприлике 3 до 4 минута. Такође, на етикети пише и за коју врсту микроба су марамице погодне, тако да није добро претпостављати да су све марамице за све.

Немојте их бацати у WC

На неким марамицама пише да могу да се бацају у WЦ шољу, али иако смо рекли да читате етикету, размислите прије него што то учините јер је ипак можда боље да их баците у канту.

Влажне марамице су дебље од тоалет папира и не распадају се лако, те могу да се заглаве у цијевима и да запуше WC.

Њима чистите екран мобилног телефона

Антибактеријске марамице не би требало да се користе баш за све. Битно је да чистимо и дезинфикујемо своје мобилне уређаје, али с оваквим марамицама можемо да направимо штету.

Добре су за тастатуре и задње стране телефона, али не и екран.

Хемикалије које се налазе у влажним марамицама могу да разграде премаз на екранима.

Немојте да их користите на прљавим површинама

Ако их употребљавате на таквим мјестима, прљавштину можете да проширите и на остале дијелове просторије.

Прљава површина отежава дезинфекцију па прво такву површину очистите сапуном и водом, а затим је пребришите влажном марамицом.

Немојте да их користите када им истекне рок трајања

Вјероватно сте примјетили да на сваком паковању постоји рок трајања. Ако којим случајем тај рок на марамицама не постоји, не бисте смјели да их користите двије године након куповине.

Немојте да користите за јдечје играчке или посуде за кућне љубимце

Дјечје влажне марамице имају блаже састојке па нису толико штетне ако их дијете којим случајем стави у уста, за разлику од ових за површине. Зато избјегавајте да их користите за посуде за храну за кућне љубимце и око дјечјих играчака.

Може доћи до оштећења дрвених површина.

Пуне су хемикалија које остану на површинама преко којих пређете њима. Сваки предмет који дијете или животиња може да стави у уста, треба очистити нехемијском мјешавином на воденој бази како бисте били сигурни.

Припазите на то гдје и како ћете их чувати

Најбитније је заправо да пазите како затварате амбалажу да марамице не буду изложене ваздуху и самим тим да се не суше. Већина њих садржи и алкохол који ће испарити ако их не затворите како треба. Осушену марамицу немојте да користите за брисање по површинама јер од њих нема користи.

Немојте их користити за дрвене површине

Овај тип марамица може да оштети дрвене површине јер порозно дрво може да упије течност из марамица и на тај начин га можете уништити тако што ће остати мрље. И то је још један од разлога зашто би требало да прочитате оно што пише на етикети. Постоје одређене влажне марамице које су намијењене искључиво дрвеним површинама па припазите на то приликом куповине.

Коментари 0
Повезане вијести
Од 1. јануара искључиво употреба електронских здравствених картица Од 1. јануара искључиво употреба електронских здравствених картица
У Хрватској од данас цијене у кунама и у еврима У Хрватској од данас цијене у кунама и у еврима
Стигао правилник о управљању дроном у БиХ: Обука, лиценца и полагање испита Стигао правилник о управљању дроном у БиХ: Обука, лиценца и полагање испита
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    7h 25m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    7h 7m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    21h 42m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    8h 1m
    1
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    4h 56m
    0