Гријање на струју још увијек најпопуларнији метод гријања у Источном Сарајеву

11.10.2024. 13:30
0
ИЗВОР: katera.news

Скоро свакодневно уочимо да је нешто поскупјело, а октобар је мјесец кад већ почињемо да се хватамо за главу, с обзиром на то да долазе хладнији дани и ноћи, те морамо обезбиједити и гријање домаћинства.

Иако су претходне зиме биле релативно топле, чињеница је да смо се морали окренути ка неком извору топлоте. Прегледајући цијене, стиче се утисак да су, код свих понуђених алтернатива, скоро све на прошлогодишњем нивоу.

Како је раније најавио директор предузећа „Топлане – ИНС“ из Источног Новог Сарајева Дејан Берјан, све је спремно за почетак нове сезоне гријања, која званично почиње 15. октобра.

Берјан је Срни рекао да према законским регулативама прописано да постројење треба да буде спремно од 20. септембра текуће до 15. маја наредне године, као и да ће цијене услуга топлотне енергије за физичка и правна лица остати на прошлогодишњем нивоу.

- Цијена гријања се састоји од фиксног дијела који се плаћа 12 мјесеци и за физичка лица износи 0,59 КМ, а за правна 1,29 КМ по метру квадратном. Други дио се плаћа седам мјесеци и износи 1,88 КМ за физичка, односно 4,13 КМ за правна лица - навео је он.

У Источном Сарајево, као и у цијелој Републици Српској цијена струје се обрачунава у зависности од количине утрошене струје.

Метод који нас је све почетком године нејасним објашњењима поприлично збунио каже да се по једној цијени обрачунава првих 500 kWh утрошене струје, по другој цијени сљедећих 1000 kWh, а преостала утрошена електрична енергија по трећој цијени.

Овај начин гријања посљедњих неколико година је и најпопуларнији.

Томе свједочи и Саша Шкобо, дугогодишњи предузетник и власник фирме Еко Жељезница из Источног Сарајева, који се бави продајом дрва.  

Како је истакао за портал Катера“, потражња ове године није на завидном нивоу.

- Ове године је мала потражња из разлога што су претходне двије зиме биле изузетно топле. Осим тога, све већи број људи се грије на струју и пелет, просто јер им је једноставније – објаснио је он.

Шкобо наводи да цијена једног метра исцјепаних дрва износи 140 КМ, са доставом на адресу и, додаје, остала је иста у односу на прошлу годину.

- У посљедње четири године дошло је до поскупљења у износу од 40 КМ. Због великог раста цијена који се дешавао, нисмо могли да се одупремо поскупљењу – рекао је Шкобо.

Како истиче, пензионери су и даље први купци дрва, а за њих је, у овој фирми, омогућено плаћање на осам рата.

- Плаћање на рате је годинама могуће за све пензионере који су корисници Фонда ПИО Републике Српске, а уговоре директно склапамо са Удружење пензионера општине Источна Илиџа. Ево већ десет година заредом, имамо и велики број корисника – рекао је он, истичући да су пензионери најбољи купци и најредовније платише.

Коментари 0
Повезане вијести
Преминуо проф. др Дарко Калајџић Преминуо проф. др Дарко Калајџић
Бесплатни превентивни прегледи дојки од 14. до 24. октобра у Болници „Србија“ Бесплатни превентивни прегледи дојки од 14. до 24. октобра у Болници „Србија“
Јеремић: Превенција болести код здравих жена један од основних циљева Удружења „ФеминИС“ Јеремић: Превенција болести код здравих жена један од основних циљева Удружења „ФеминИС“
Најчитаније
  • Преминула новинарка Зорица Кусмук
    3h 54m
    2
  • Угашена четири млада живота у БиХ
    6h 44m
    0
  • Преминуо проф. др Дарко Калајџић
    21h 1m
    0
  • Ускоро почиње зимско рачунање времена – спавање сат дуже
    18h 28m
    1
  • Божовић представио пројекат реконструкције Спортског центра Војковићи (ВИДЕО)
    22h 14m
    0