Grijanje na struju još uvijek najpopularniji metod grijanja u Istočnom Sarajevu

11.10.2024. 13:30
0
IZVOR: katera.news

Skoro svakodnevno uočimo da je nešto poskupjelo, a oktobar je mjesec kad već počinjemo da se hvatamo za glavu, s obzirom na to da dolaze hladniji dani i noći, te moramo obezbijediti i grijanje domaćinstva.

Iako su prethodne zime bile relativno tople, činjenica je da smo se morali okrenuti ka nekom izvoru toplote. Pregledajući cijene, stiče se utisak da su, kod svih ponuđenih alternativa, skoro sve na prošlogodišnjem nivou.

Kako je ranije najavio direktor preduzeća „Toplane – INS“ iz Istočnog Novog Sarajeva Dejan Berjan, sve je spremno za početak nove sezone grijanja, koja zvanično počinje 15. oktobra.

Berjan je Srni rekao da prema zakonskim regulativama propisano da postrojenje treba da bude spremno od 20. septembra tekuće do 15. maja naredne godine, kao i da će cijene usluga toplotne energije za fizička i pravna lica ostati na prošlogodišnjem nivou.

- Cijena grijanja se sastoji od fiksnog dijela koji se plaća 12 mjeseci i za fizička lica iznosi 0,59 KM, a za pravna 1,29 KM po metru kvadratnom. Drugi dio se plaća sedam mjeseci i iznosi 1,88 KM za fizička, odnosno 4,13 KM za pravna lica - naveo je on.

U Istočnom Sarajevo, kao i u cijeloj Republici Srpskoj cijena struje se obračunava u zavisnosti od količine utrošene struje.

Metod koji nas je sve početkom godine nejasnim objašnjenjima poprilično zbunio kaže da se po jednoj cijeni obračunava prvih 500 kWh utrošene struje, po drugoj cijeni sljedećih 1000 kWh, a preostala utrošena električna energija po trećoj cijeni.

Ovaj način grijanja posljednjih nekoliko godina je i najpopularniji.

Tome svjedoči i Saša Škobo, dugogodišnji preduzetnik i vlasnik firme Eko Željeznica iz Istočnog Sarajeva, koji se bavi prodajom drva.  

Kako je istakao za portal Katera“, potražnja ove godine nije na zavidnom nivou.

- Ove godine je mala potražnja iz razloga što su prethodne dvije zime bile izuzetno tople. Osim toga, sve veći broj ljudi se grije na struju i pelet, prosto jer im je jednostavnije – objasnio je on.

Škobo navodi da cijena jednog metra iscjepanih drva iznosi 140 KM, sa dostavom na adresu i, dodaje, ostala je ista u odnosu na prošlu godinu.

- U posljednje četiri godine došlo je do poskupljenja u iznosu od 40 KM. Zbog velikog rasta cijena koji se dešavao, nismo mogli da se odupremo poskupljenju – rekao je Škobo.

Kako ističe, penzioneri su i dalje prvi kupci drva, a za njih je, u ovoj firmi, omogućeno plaćanje na osam rata.

- Plaćanje na rate je godinama moguće za sve penzionere koji su korisnici Fonda PIO Republike Srpske, a ugovore direktno sklapamo sa Udruženje penzionera opštine Istočna Ilidža. Evo već deset godina zaredom, imamo i veliki broj korisnika – rekao je on, ističući da su penzioneri najbolji kupci i najredovnije platiše.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preminuo prof. dr Darko Kalajdžić Preminuo prof. dr Darko Kalajdžić
Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici „Srbija“ Besplatni preventivni pregledi dojki od 14. do 24. oktobra u Bolnici „Srbija“
Jeremić: Prevencija bolesti kod zdravih žena jedan od osnovnih ciljeva Udruženja „FeminIS“ Jeremić: Prevencija bolesti kod zdravih žena jedan od osnovnih ciljeva Udruženja „FeminIS“
Najčitanije
  • Preminula novinarka Zorica Kusmuk
    3h 58m
    2
  • Ugašena četiri mlada života u BiH
    6h 48m
    0
  • Preminuo prof. dr Darko Kalajdžić
    21h 5m
    0
  • Uskoro počinje zimsko računanje vremena – spavanje sat duže
    18h 32m
    1
  • Božović predstavio projekat rekonstrukcije Sportskog centra Vojkovići (VIDEO)
    22h 18m
    0