Грузија најљепша прича Еура: Аутсајдер са којим нема шале

27.06.2024. 20:38
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Завршена је прва фаза Европског првенства у фудбалу у Њемачкој, познато је и којих 16 екипа је изборило осмину финала, а међу њима је и једна коју нико није очекивао и која је истински хит и најљепша прича овог шампионата.

Грузија је и прије почетка била међу највећим аутсајдерима, а тај епитет има и у нокаут-фази, иако је у сриједу увече одиграла фантастичну утакмицу и заслужено поразила Португал (2:0).

Деценијама су чекали прилику да оду на ЕП и попут репрезентација Фарских острва, Андоре, Малте... имали улогу тима који само попуњава квалификационе групе и осталима служи за поправљање разлике, а када су се једном дочепали смотре најбољих, одлучили су да свима покажу да је то резултат проливеног зноја и огромне жеље, а не пука случајност.

На старту су изгубили од Турске, али нису играли нимало лоше (1:3). Већ против Чеха су показали да нису само статисти (1:1), а Португалци су на својој кожи најбоље осјетили колико снажно гризе тим који са клупе води некадашњи француски репрезентативац Вили Сањол.

Њихов тим на тржишту вриједи 165 милиона евра и није најјефтинија репрезентација на ЕП, али половина овог износа иде на вриједност нападача Наполија Хвичу Кварацхелија, који је на фудбалској пијаци "тежак" 80 милиона евра.

Да вриједи сваку пару, овај фудбалер је потврдио против Португала, када је неуморно пробијао дефанзивну линију ривала, а осим њега и сјајног голмана Валенсије Георгија Мамардашвилија, док се у истинског јунака овог тима претворио несуђено појачање Црвене звезде Жорж Микаутадзе.

Фудбалер француског Меца је са три гола тренутно први голгетер Еура, а занимљиво је да се ради о момку који је рођен у Француској и једва да зна језик земље својих родитеља. Ипак, то навијачима Грузије нимало не смета, јер оно што је показао у дресу "крсташа" био је језик који савршено разумију.

Фудбал је учио у академији Лиона и играо за подмладак Француске, али је са 15 година морао да потражи нови клуб. Лион га није више хтио јер је им био пренизак и физички слаб.

Желио је да остане у родном граду, али је морао даље и пут га је преко Сент Преста одвео у фудбалску академију Меца. Тамо су његов таленат и фудбалски капацитет препознати, али је  морао да заслужи мјесто у првој екипи. Послали су га  у белгијски Сераинг, а за друголигаша је у првој сезони постигао 19 голова и био први стријелац шампионата, увевши их у елитну ранг.

У љето 2022. враћен је у Мец, а наредне сезоне је већ постао водећи играч овог тима, али и друге лиге Француске. И са Мецом је обезбиједио улазак у Лигу 1. У то вријеме се за њега занимала београдска Црвена звезда, али јој је Грузин одмогао јер је головима себи толико подигао цијену да је дошао на радар Ајакса, који га је узео за 15 милиона евра.

Славни низоземски клуб је у то вријеме био у тоталном хаосу, па Микаутадзе није практично ни добио прилику да се докаже и позајмљен је Мецу, који га је након серије голова откупио. Пошто је Мец опет испао у другу лигу, Микаутадзе ће вјероватно потражити нову средину (спомиње се Ленс).

За национални тим Грузије игра од 2021. и у 28 мечева је постигао 13 голова, чиме је заслужио велико повјерење селектора Сањола. Навијачи су га вољели, а сада га обожавају јер, осим три гола, на ЕП има и једну асистенцију.

- Највише волим да постигне гол у посљедњим минутима – рекао је нападач Грузије.

Да ли је побједа против Португала била резултат опуштања ривала и велики налет инспирације и жеље Грузина, више није ни битно, али једно је сигурно, а то је да сада сви другим очима гледају екипу Вилија Сањола.

Горан Караћ

Коментари 0
Повезане вијести
Словаци у Гелзенкирхену развили заставу "Косово је Србија" Словаци у Гелзенкирхену развили заставу "Косово је Србија"
Енглеска са гиљотине побјегла у четвртфинале Енглеска са гиљотине побјегла у четвртфинале
Драма на Еуру: Маскирани младић се попео на кров стадиона Драма на Еуру: Маскирани младић се попео на кров стадиона
Најчитаније
  • Пронађен младић за којим се трагало
    10h 40m
    0
  • Освештан Храм Светог Варнаве Исповиједника на Врањешу (ФОТО)
    9h 47m
    2
  • Нестао Василије Ламбета (20) из Требиња
    13h 4m
    0
  • Пијан ометао колону службених возила МУП-а
    11h 39m
    2
  • Од сутра на рецепт нових шест лијекова
    11h 25m
    0