Гуслар из Требиња најбољи у Српској

04.07.2022. 18:58
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Требињац Југослав Илић званично је најбољи гуслар Републике Српске, јер је на недавном Фестивалу гуслара Републике Српске одржаном у Бањалуци заузео прво мјесто међу 45 најбољих.

За њега, али и за његове пријатеље из требињског Гусларског друштва "Војвода Недељко Видаковић" градоначелник Требиња Мирко Ћурић је организовао пријем, на коме је Илић, као дугогодишњи гуслар са фестивалским и такмичарским искуством, истакао да му је ово једно од најдражих признања. 

- У полуфиналу сам био трећи, а у финалном дијелу вечери сам заузео прво мјесто, што ми импонује и због чињенице да је конкуренција, из свих регија Републике Српске, била баш добра, од источне Херцеговине, преко чувених романијских гуслара, па до Крајине, али сам и у жријебању, као и одабиру пјесама, имао среће - казао је Илић.

Нарочито му је драго што му је Коста Плакаловић, вишеструки првак Југославије у гуслању, и у полуфиналу и у финалу дао десетке као највеће оцјене, али му је још драже што је он донио побједнички пехар у Требиње, уз наду да ће убудуће бити још бољи.

- У октобру слиједи савезно такмичење у Вишеграду, на коме ће наступити по десет гуслара из Републике Српске, Србије и Црне Горе, па ћу се потрудити да будем барем у врху љествице - додаје Илић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је изразио задовољство што је управо гуслар из Требиња проглашен најбољим у Републици Српској и што његује традицију овога краја, у чему ће и убудуће, како је додао, гуслари имати пуну подршку ове локалне управе.

- Важно је да ови људи не заборављају ко су нам били преци, да његују традицију и да дјеци покажемо тај пут, због чега ћемо давати подршку гусларским и културно-умјетничким друштвима и у наредном периоду, па смо и данас разговарали о будућим пројектима и да све што је у нашем капацитету здушно подржимо, било да су у питању гуслари, или одржавање неког републичког или регионалног такмичења коме бисмо били домаћини - додао је јуче Ћурић.

Подсјетивши да гусле нису само једноставан музички инструмент, него су оне дио српског идентитета, Јован Сладо Нинковић, предсједник Скупштине Друштва "Војвода Недељко Видаковић" је истакао да су у Друштву задовољни подршком локалних власти које, како додаје, знају ко су, одакле су, зашто су ту и гдје желе да буду.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 58m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    7h 22m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    5h 37m
    11
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    22h 6m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    7h 16m
    0