Гужве за мјесто у вртићима у Источном Сарајеву

14.02.2022. 10:18
0
ИЗВОР: novosti.rs

Гужве у јавним обдаништима вишегодишњи су проблем са којим се суочавају родитељи у Источном Сарајеву, а посљедња нада често су приватни вртићи. Међутим, све је мање мјеста и у тим установама, што потврђују подаци Републичког завода за статистику.

Највећа брига родитеља, одмах по завршетку породиљског јесте избор, али и проналазак мјеста у вртићима. Многи су дуго на листама чекања за мјесто у предшколској установи, а срећни су они којима у помоћ прискачу баке и деке, барем док не премосте тај период док дијете дође на ред у вртићу.

Директор предшколске установе "Патријарх Павле" из Источног Сарајева Никола Ашанин, за "Новости", каже да су тренутно сва мјеста попуњена, и да у овом вртићу тренутно борави око 180 дјеце, узраста од једне до шест година.

- Од јануара је повећано интересовање за упис, али нисмо у могућности да прихватимо више дјеце, када је у питању јасличка група - истиче Ашанин.

На подручју Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, поред вртића "Патријарх Павле", ради и пет приватних обданишта.

Ашанин додаје да посљедњих година расте обухват дјеце предшколским образовањем, а проблем представља и то што је дозвољен мањи број дјеце у јасличким него у вртићким групама.

- У јасличким групама може да борави 15 дјеце, док у вртићке уписујемо 30, па је из тог разлога свим вртићима бољка тај мањак мјеста у јасличким групама - додаје Ашанин.

Он додаје да су у прошлој години додали још једну просторију у обданишту, за мјешовиту вртићку групу, али да су и ти капацитети сада попуњени.

Ашанин истиче да је оснивач предшколске установе "Патријарх Павле", општина Источно Ново Сарајево, у току прошле године припремила пројекат за изградњу новог вртића, који ће бити дупло већег капацитета од овог постојећег.

- Пројект је већ завршен, а надамо се да ће изградња бити завршена до краја ове године, да бисмо почетком сљедеће године могли да користимо барем дио капацитета те нове установе - каже Ашанин.

Он сматра да ће изградњом новог вртића бити задовољене потребе за упис у предшколско образовање све дјеце из општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, за дужи период.

Скупљи боравак

Због раста трошкова намирница, боравак дјеце у вртићима у Источном Сарајеву је повећан, па сада, у јавном обданишту, износи 200 КМ за дјецу вртићког узраста, а 220 КМ за јасличке групе.

У приватним установама те цијене се крећу од 250 до 270 КМ, за двоје дјеце износи 460 КМ, док за полудневни боравак родитељи издвајају 180 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
„Тангови“ дјечаци освојили турнир у Холандији „Тангови“ дјечаци освојили турнир у Холандији
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    6h 13m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    16h 31m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    16h 37m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    16h 35m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    15h 26m
    0