Хамас испод Газе скрива своје борце и оружје

11.10.2023. 19:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Испод површине појаса Газе протеже се мрежа тунела дугачка стотине, ако не и хиљаде километара.

Израелци их зову 'терористичким', Палестинци тврде како су то 'одбрамбене структуре', а само током рата 2014. године израелске снаге уништиле су више од 30 оваквих тунела, од којих је готово пола имало 'излаз' с израелске стране.

Хамас те тунеле користи како би скривао арсенал оружја и људе, а користе се и за 'шверц' обичних намирница потребних локалном становништву. Неки од њих, у које су пустили западне новинаре, су поприлично софистицирани те Израелци процјењују да градња једног просјечног тунела Хамас стоји око три милиона долара. Тунели су кориштени и у нападима на Израел те отмицама војника.

Обично се налазе неких 20-ак метара испод земље, а они који их копају и нису најбоље плаћени... Група тинејџера је тако за Вице казала како дневно зараде између пет и 13 долара за копање у изразито несигурним условима. У сваком тренутку Израелци тунел могу открити и уништити...

- Хамас намјерно гради ове тунеле испод густо насељених подручја. Често су улази скривени између школа, џамија, болница и стамбених зграда. Терористичка организација намјерно ту гради своју структуру, знајући да ће Израел оклијевати с ударима на цивилно становништво -стоји на службеним страницама израелске војске.

Колико је дугачка тунелска мрежа испод појаса Газе тешко је знати. Тамо 2016.. године један од вођа Хамаса, Исмаил Ханиyех, хвалио се како имају "двоструко више тунела од комунистичких снага које су ратовале са САД-ом у Вијетнаму".

А Израелци су развили и посебне технологије којом се боре против 'терористичких тунела'. Иако не желе улазити у детаље, ријеч је о технологији која користи сеизмичке сензоре како би открила подземне вибрације, помоћу којих се открије локација и димензија тунела, писао је 2018. Wасхингтон Пост.

Тамо 2021. године Израелци су чак код појаса Газе изградили и подземни зид! Колико дубоко иде нису хтјели открити, али у себи садржи сензоре који би требали открити копање у његовој близини.

Коментари 0
Повезане вијести
Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године
Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
Жељко Обрадовић о проживљеним ратним дешавањима Жељко Обрадовић о проживљеним ратним дешавањима
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 11m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 6m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    6h 54m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 0m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 28m
    0