Hamas ispod Gaze skriva svoje borce i oružje

11.10.2023. 19:33
0
IZVOR: nezavisne.com

Ispod površine pojasa Gaze proteže se mreža tunela dugačka stotine, ako ne i hiljade kilometara.

Izraelci ih zovu 'terorističkim', Palestinci tvrde kako su to 'odbrambene strukture', a samo tokom rata 2014. godine izraelske snage uništile su više od 30 ovakvih tunela, od kojih je gotovo pola imalo 'izlaz' s izraelske strane.

Hamas te tunele koristi kako bi skrivao arsenal oružja i ljude, a koriste se i za 'šverc' običnih namirnica potrebnih lokalnom stanovništvu. Neki od njih, u koje su pustili zapadne novinare, su poprilično sofisticirani te Izraelci procjenjuju da gradnja jednog prosječnog tunela Hamas stoji oko tri miliona dolara. Tuneli su korišteni i u napadima na Izrael te otmicama vojnika.

Obično se nalaze nekih 20-ak metara ispod zemlje, a oni koji ih kopaju i nisu najbolje plaćeni... Grupa tinejdžera je tako za Vice kazala kako dnevno zarade između pet i 13 dolara za kopanje u izrazito nesigurnim uslovima. U svakom trenutku Izraelci tunel mogu otkriti i uništiti...

- Hamas namjerno gradi ove tunele ispod gusto naseljenih područja. Često su ulazi skriveni između škola, džamija, bolnica i stambenih zgrada. Teroristička organizacija namjerno tu gradi svoju strukturu, znajući da će Izrael oklijevati s udarima na civilno stanovništvo -stoji na službenim stranicama izraelske vojske.

Koliko je dugačka tunelska mreža ispod pojasa Gaze teško je znati. Tamo 2016.. godine jedan od vođa Hamasa, Ismail Haniyeh, hvalio se kako imaju "dvostruko više tunela od komunističkih snaga koje su ratovale sa SAD-om u Vijetnamu".

A Izraelci su razvili i posebne tehnologije kojom se bore protiv 'terorističkih tunela'. Iako ne žele ulaziti u detalje, riječ je o tehnologiji koja koristi seizmičke senzore kako bi otkrila podzemne vibracije, pomoću kojih se otkrije lokacija i dimenzija tunela, pisao je 2018. Washington Post.

Tamo 2021. godine Izraelci su čak kod pojasa Gaze izgradili i podzemni zid! Koliko duboko ide nisu htjeli otkriti, ali u sebi sadrži senzore koji bi trebali otkriti kopanje u njegovoj blizini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ana Njego: Vođa pobune protiv liferanata 1917. godine Ana Njego: Vođa pobune protiv liferanata 1917. godine
Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
Željko Obradović o proživljenim ratnim dešavanjima Željko Obradović o proživljenim ratnim dešavanjima
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    6h 19m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    6h 1m
    0
  • Naoružani napadači usred dana ubili misicu Ekvadora
    23h 29m
    0
  • Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
    20h 36m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    6h 55m
    1