Херојским подвигом борци Војковића, Грлице и Крупца одбранили вјековна огњишта (ФОТО)

04.08.2023. 12:21
0
ИЗВОР: katera.news

Служењем литургије у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићимапарастосом за погинуле борце са подручја Источне Илиџе и полагањем вијенаца, обиљеженa je 31 година од одбране Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је рекао да се на данашњи дан сјећамо свих оних који су положили животе за одбрану овог, према његовим ријечима, вијековима српског подручја.

- Данас се сјећамо и свих дана у току Одбрамбено-отаџбинског рата у којем су људи гинули за слободу и одбрану својих кућа, домова, огњишта, Српског Сарајева и Републике Српске – рекао је Ћосић.

Он подсјећа да се данас обиљеважа и „Олуја“, дан када је Хрватска војним и полицијским снагама напала Републику Српску Крајину и протјерала 250.000 Срба, убила више од 1.800 лица и спалила око 22.000 српских кућа.

- Скоро да не постоји дан у којем не обиљежавамо страдање српских војника или цивила. Срби су били на својој земљи и бранили су своје! У одбрани овог подручја погинули су Срби који су вијековима живјели на овом подручју и који су морали да одбане цивиле и нејач – рекао је Ћосић.

Како истиче, Република Српска је вриједна онолико колико је живота уткано у њене темеље.

- Тридесет хиљада живота је дато за Републику Српску, и као што Исус Христос каже да је један живот, једна душа, један човјек вреднији од цијелог свијета, онда можемо да схватимо колико је вриједна наша Република Српска – додаје он.

На овом подручју су Срби, наставља Ћосић, страдавали и у оба свјетска рата, бранећи  огњишта, цивиле, нејач, али и више идеале – слободу.

Ћосић се захвалио Борачкој организацији „Илиџански борац“ која настоји да сачува успомену на српске страдалнике.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да се данас обиљежава један од важних датума у минулом рату и тако чува успомена на све пострадале борце који су животе уткали у темеље Републике Српске.

- Припадници ВРС и МУП-а у херојском подвигу одбранили су вјековна огњишта Срба који су живјели на подручју Војковића, Крупца и Грлице – истакао је Божовић додајући да најбољи српски синови, који су страдали за стварање Републике Српске, не смију бити заборављени.

- Овај простор ће и у будућности представљати мјесто са којег ћемо слати поруке мира, али никада не смијемо заборавити страдање српског народа овог подручја, али ни страдање српског народа у погрому „Олуја“, али и свих оних који су у прошлости пострадали за своју земљу – рекао је Божовић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Он је поручио да не смију бити бачени у заборав подвизи Друге сарајевске бригаде у саставу Сарајевско-романијског корпуса, који су вриједни сваког помена.

- Током Одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју страдало је 217 бораца – подсјетио је Божовић истичући да би ток рата сигурно био другачији да војници Војске Републике Српске витешком борбом нису одбанили ово подручје.

Он је констатовао да Источна Илиџа заједно са „Илиџанским борцем“ годинама баштини и обиљежава овај, као и друге значајне датуме, како би сви становници Сарајевско–романијске регије одали почаст борцима који су животом спасили Србе од прогона.

Горан Шеховац, предсједник Скупштине Општинске борачке организације „Илиџански борац“, рекао је да су се подручја Војковића, Грлице и Крупца 4. августа 1992. године нашла под снажним ударом непријатељске војске, али да је овај крај одбрањен захваљујући пожртвованости бораца Војске Републике Српске али и становника који су бранили своја огњишта.

Шеховац је подсјетио да је тог дана погинуло седам бораца, а рањено преко 20.

Према његовим ријечима, овај крај је жртвама које су пале за стварање Републике Српске доказао колико вриједи и колико воли Републику Српску.

- Као предсједник Борачке организације желим да се захвалим свим становницима Војковића, Крупца и Грлице, борцима ратне Илиџе и 2. Сарајевске бригаде јер су сложно, јаком одбраном сачували ову територију – рекао је Шеховац.

Шеховац је додао да успомена на погинуле борце не смије изблиједити и да се кроз културу сјећања мора његовати сјећање на све оне који су положили живот, али и дијелове тијела са Републику Српску.

Немања Мочевић, син погинулог борца, истакао је да је једна од најзначајнијих одбрана овог дијела био управо 4. август, на Блажену Марију, кад су комшије из Храснице напали Војковиће, Грлицу и Которац.

- Обавеза младих је да чувају успомену на погинуле борце – рекао је Мочевић.

Одбрана Војковића била је један од преломних тренутака у Одбрамбено-отаџбинском рату, а током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде.

Послије ове битке бошњачке снаге се више нису усудиле озбиљније нападати српску тероторију.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју страдало је 217 бораца.

У току рата почело је обиљежавањем овог значајног датума за српски народ овог простора. По завршетку рата, обиљежавање четвртог августа је интензивирано како би сви становници Сарајевско–романијске регије одали почаст борцима који су животом спасили Србе од прогона.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава? Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава?
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 57m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 41m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 26m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 25m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 31m
    0