Herojskim podvigom borci Vojkovića, Grlice i Krupca odbranili vjekovna ognjišta (FOTO)

04.08.2023. 12:21
0
IZVOR: katera.news

Služenjem liturgije u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićimaparastosom za poginule borce sa područja Istočne Ilidže i polaganjem vijenaca, obilježena je 31 godina od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je rekao da se na današnji dan sjećamo svih onih koji su položili živote za odbranu ovog, prema njegovim riječima, vijekovima srpskog područja.

- Danas se sjećamo i svih dana u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata u kojem su ljudi ginuli za slobodu i odbranu svojih kuća, domova, ognjišta, Srpskog Sarajeva i Republike Srpske – rekao je Ćosić.

On podsjeća da se danas obiljevaža i „Oluja“, dan kada je Hrvatska vojnim i policijskim snagama napala Republiku Srpsku Krajinu i protjerala 250.000 Srba, ubila više od 1.800 lica i spalila oko 22.000 srpskih kuća.

- Skoro da ne postoji dan u kojem ne obilježavamo stradanje srpskih vojnika ili civila. Srbi su bili na svojoj zemlji i branili su svoje! U odbrani ovog područja poginuli su Srbi koji su vijekovima živjeli na ovom području i koji su morali da odbane civile i nejač – rekao je Ćosić.

Kako ističe, Republika Srpska je vrijedna onoliko koliko je života utkano u njene temelje.

- Trideset hiljada života je dato za Republiku Srpsku, i kao što Isus Hristos kaže da je jedan život, jedna duša, jedan čovjek vredniji od cijelog svijeta, onda možemo da shvatimo koliko je vrijedna naša Republika Srpska – dodaje on.

Na ovom području su Srbi, nastavlja Ćosić, stradavali i u oba svjetska rata, braneći  ognjišta, civile, nejač, ali i više ideale – slobodu.

Ćosić se zahvalio Boračkoj organizaciji „Ilidžanski borac“ koja nastoji da sačuva uspomenu na srpske stradalnike.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da se danas obilježava jedan od važnih datuma u minulom ratu i tako čuva uspomena na sve postradale borce koji su živote utkali u temelje Republike Srpske.

- Pripadnici VRS i MUP-a u herojskom podvigu odbranili su vjekovna ognjišta Srba koji su živjeli na području Vojkovića, Krupca i Grlice – istakao je Božović dodajući da najbolji srpski sinovi, koji su stradali za stvaranje Republike Srpske, ne smiju biti zaboravljeni.

- Ovaj prostor će i u budućnosti predstavljati mjesto sa kojeg ćemo slati poruke mira, ali nikada ne smijemo zaboraviti stradanje srpskog naroda ovog područja, ali ni stradanje srpskog naroda u pogromu „Oluja“, ali i svih onih koji su u prošlosti postradali za svoju zemlju – rekao je Božović.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

On je poručio da ne smiju biti bačeni u zaborav podvizi Druge sarajevske brigade u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji su vrijedni svakog pomena.

- Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području stradalo je 217 boraca – podsjetio je Božović ističući da bi tok rata sigurno bio drugačiji da vojnici Vojske Republike Srpske viteškom borbom nisu odbanili ovo područje.

On je konstatovao da Istočna Ilidža zajedno sa „Ilidžanskim borcem“ godinama baštini i obilježava ovaj, kao i druge značajne datume, kako bi svi stanovnici Sarajevsko–romanijske regije odali počast borcima koji su životom spasili Srbe od progona.

Goran Šehovac, predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“, rekao je da su se područja Vojkovića, Grlice i Krupca 4. avgusta 1992. godine našla pod snažnim udarom neprijateljske vojske, ali da je ovaj kraj odbranjen zahvaljujući požrtvovanosti boraca Vojske Republike Srpske ali i stanovnika koji su branili svoja ognjišta.

Šehovac je podsjetio da je tog dana poginulo sedam boraca, a ranjeno preko 20.

Prema njegovim riječima, ovaj kraj je žrtvama koje su pale za stvaranje Republike Srpske dokazao koliko vrijedi i koliko voli Republiku Srpsku.

- Kao predsjednik Boračke organizacije želim da se zahvalim svim stanovnicima Vojkovića, Krupca i Grlice, borcima ratne Ilidže i 2. Sarajevske brigade jer su složno, jakom odbranom sačuvali ovu teritoriju – rekao je Šehovac.

Šehovac je dodao da uspomena na poginule borce ne smije izblijediti i da se kroz kulturu sjećanja mora njegovati sjećanje na sve one koji su položili život, ali i dijelove tijela sa Republiku Srpsku.

Nemanja Močević, sin poginulog borca, istakao je da je jedna od najznačajnijih odbrana ovog dijela bio upravo 4. avgust, na Blaženu Mariju, kad su komšije iz Hrasnice napali Vojkoviće, Grlicu i Kotorac.

- Obaveza mladih je da čuvaju uspomenu na poginule borce – rekao je Močević.

Odbrana Vojkovića bila je jedan od prelomnih trenutaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade.

Poslije ove bitke bošnjačke snage se više nisu usudile ozbiljnije napadati srpsku terotoriju.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području stradalo je 217 boraca.

U toku rata počelo je obilježavanjem ovog značajnog datuma za srpski narod ovog prostora. Po završetku rata, obilježavanje četvrtog avgusta je intenzivirano kako bi svi stanovnici Sarajevsko–romanijske regije odali počast borcima koji su životom spasili Srbe od progona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Lice iz Istočne Ilidže uhapšeno zbog posjedovanja opojne droge Lice iz Istočne Ilidže uhapšeno zbog posjedovanja opojne droge
Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža
Smjena radikala u Skupštini opštine Istočna Ilidža Smjena radikala u Skupštini opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    7h 9m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    17h 8m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 44m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    16h 5m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 48m
    9