Химна БиХ лети из Народне скупштине?

10.06.2020. 08:35
0
ИЗВОР: Глас Српске

Представници свих посланичких клубова и група у Народној скупштини Републике Српске подржавају могућност да се из новог пословника НСРС, о којем ће се расправљати на сједници републичког парламента заказаној за 16. јун, избаци одредба која каже да на почетку конститутивне сједнице буде интонирана химна БиХ.

У постојећем пословнику наведено је да се “на почетку прве сједнице интонирају химне БиХ и Републике Српске”, а у приједлогу новог пословника само су замијењена мјеста и он гласи “на почетку прве сједнице интонирају се химне Републике Српске и БиХ”. Већина посланика подржава идеју да се из пословника избаци интонирање химне БиХ, а шеф Клуба посланика Уједињене Српске Костадин Васић каже да је спреман да то предложи током посланичке расправе.

- Немам ја ништа против химне БиХ, без обзира на то што је без текста, због чега је народ зове “мутава химна”, али сматрам да питање интонирања треба да буде реципрочно. Дакле, ако се на конститутивној сједници Парламента БиХ интонира химна Републике Српске, нека се и на првој сједници Народне скупштине интонира химна БиХ. Пошто се химна Републике Српске не интонира у Парламенту БиХ, не треба ни химну БиХ интонирати у републичком парламенту - каже Васић.

Шеф посланика ДНС-а Дарко Бањац кратко каже да ће посланици његове странке подржати иницијативу.

- Слажем се с тим и подржаћемо ту иницијативу - каже Бањац.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић јуче није одговарао на позиве новинара "Гласа Српске", док први посланик ПДП-а Перица Бундало каже да не види потребу за интонирањем двије химне.

- Химна БиХ треба да се интонира у Парламенту БиХ, а у ентитетским парламентима, односно у НСРС треба да се интонира химна Републике Српске. Не видим потребу да се интонирају двије химне, нити да у вези с тим треба правити велики проблем - каже Бундало.

Први посланик Социјалистичке партије Срђан Тодоровић сматра да има много важнијих питања о којима треба расправљати у Народној скупштини.

- Не сматрам да је то питање на које треба трошити енергију - каже Тодоровић.

Шеф посланика СПС-а Максим Скоко каже да би било логично да се у Народној скупштини Републике Српске интонира само химна Републике Српске.

- Међутим, ми нисмо превише оптерећени формалностима, иако ово сматрамо логичним - каже Скоко.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак каже да се плаши да прича у вези са интонирањем химне не заврши као и прича са заставом РС у Сарајеву.

- За разлику од избацивања заставе Републике Српске из Предсједништва БиХ, предложеним измјенама Пословника НСРС које је диктирао српски члан Предсједништва, остаје химна БиХ. Надам се само да она неће бити свирана при сваком његовом наступу у НСРС - каже Гламочак.

Разлике

Приједлог новог пословника има 290 чланова, за разлику од постојећег који чини 318 чланова. Поред тога, значајне разлике које доноси нови пословник су то што предвиђа да у изузетним околностима и у случају ванредне ситуације или ванредног стања може да се одржи онлајн сједница НСРС, а значајно је и то што више не мора да постоји кворум у скупштинској сали током расправе о појединим тачкама дневног реда.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
„Пронађи ме“ ускоро и у Српској „Пронађи ме“ ускоро и у Српској
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 35m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 43m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 56m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    4h 26m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 44m
    0