Himna BiH leti iz Narodne skupštine?

10.06.2020. 08:35
0
IZVOR: Glas Srpske

Predstavnici svih poslaničkih klubova i grupa u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržavaju mogućnost da se iz novog poslovnika NSRS, o kojem će se raspravljati na sjednici republičkog parlamenta zakazanoj za 16. jun, izbaci odredba koja kaže da na početku konstitutivne sjednice bude intonirana himna BiH.

U postojećem poslovniku navedeno je da se “na početku prve sjednice intoniraju himne BiH i Republike Srpske”, a u prijedlogu novog poslovnika samo su zamijenjena mjesta i on glasi “na početku prve sjednice intoniraju se himne Republike Srpske i BiH”. Većina poslanika podržava ideju da se iz poslovnika izbaci intoniranje himne BiH, a šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić kaže da je spreman da to predloži tokom poslaničke rasprave.

- Nemam ja ništa protiv himne BiH, bez obzira na to što je bez teksta, zbog čega je narod zove “mutava himna”, ali smatram da pitanje intoniranja treba da bude recipročno. Dakle, ako se na konstitutivnoj sjednici Parlamenta BiH intonira himna Republike Srpske, neka se i na prvoj sjednici Narodne skupštine intonira himna BiH. Pošto se himna Republike Srpske ne intonira u Parlamentu BiH, ne treba ni himnu BiH intonirati u republičkom parlamentu - kaže Vasić.

Šef poslanika DNS-a Darko Banjac kratko kaže da će poslanici njegove stranke podržati inicijativu.

- Slažem se s tim i podržaćemo tu inicijativu - kaže Banjac.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić juče nije odgovarao na pozive novinara "Glasa Srpske", dok prvi poslanik PDP-a Perica Bundalo kaže da ne vidi potrebu za intoniranjem dvije himne.

- Himna BiH treba da se intonira u Parlamentu BiH, a u entitetskim parlamentima, odnosno u NSRS treba da se intonira himna Republike Srpske. Ne vidim potrebu da se intoniraju dvije himne, niti da u vezi s tim treba praviti veliki problem - kaže Bundalo.

Prvi poslanik Socijalističke partije Srđan Todorović smatra da ima mnogo važnijih pitanja o kojima treba raspravljati u Narodnoj skupštini.

- Ne smatram da je to pitanje na koje treba trošiti energiju - kaže Todorović.

Šef poslanika SPS-a Maksim Skoko kaže da bi bilo logično da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske intonira samo himna Republike Srpske.

- Međutim, mi nismo previše opterećeni formalnostima, iako ovo smatramo logičnim - kaže Skoko.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da se plaši da priča u vezi sa intoniranjem himne ne završi kao i priča sa zastavom RS u Sarajevu.

- Za razliku od izbacivanja zastave Republike Srpske iz Predsjedništva BiH, predloženim izmjenama Poslovnika NSRS koje je diktirao srpski član Predsjedništva, ostaje himna BiH. Nadam se samo da ona neće biti svirana pri svakom njegovom nastupu u NSRS - kaže Glamočak.

Razlike

Prijedlog novog poslovnika ima 290 članova, za razliku od postojećeg koji čini 318 članova. Pored toga, značajne razlike koje donosi novi poslovnik su to što predviđa da u izuzetnim okolnostima i u slučaju vanredne situacije ili vanrednog stanja može da se održi onlajn sjednica NSRS, a značajno je i to što više ne mora da postoji kvorum u skupštinskoj sali tokom rasprave o pojedinim tačkama dnevnog reda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH
Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada" Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"
Milošević Šošo: Pohvalno što u Srpskoj postoji registar osuđenih pedofila Milošević Šošo: Pohvalno što u Srpskoj postoji registar osuđenih pedofila
Najčitanije
 • Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH
  54m
  0
 • Nataši Ćejić potrebna naša pomoć
  10h 2m
  2
 • Noćni uspon na vrh Trebevića (FOTO)
  6h 49m
  1
 • Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"
  6h 39m
  6
 • Preminuo glumac Saša Petrović
  10h 45m
  1