Хирурзи у Нишу бесплатно радили 12 викенда и постигли циљ: Листа чекања више не постоји

10.04.2023. 21:28
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Кардиохирурзи Клинике за кардиохирургију УКЦ Ниш су током 12 седмица без слободних дана оперисали пацијенте са листе чекања која је сада коначно укинута, а пацијенти који су чекали на операције од три до шест мјесеци сада неће чекати дуже од 15 дана.

Директор нишке Клинике за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Ниш Драган Милић је заједно са кардиохирурзима запосленим у овој клиници објавио информацију да је листа чекања у овој установи укинута.

Након скоро 100 дана рада и 12 узастопних радних викенда циљ који је поставила њихова клиника да се елиминишу све листе чекања за кардиоваскуларне операције је остварен.

- Листе чекања од данас на нашој клиници не постоје и ниједан пацијент који прође анестезиолошку амбуланту неће чекати операцију дуже од 5-15 дана! Од сутра се клиника враћа на редован режим рада - саопштио је.

Листа чекања са 149 болесника на почетку ове године прешла је у листу заказивања на којој се сада налази 42 болесника. Операције које су се прошле године чекале три-четири, а некада и шест мјесеци више се неће чекати.

У ових 100 дана урађено је укупно 248 операција, а прошле године за исто вријеме 117. Само је у марту мјесецу ове године урађено је 98 операција. Број хоспитализованих болесника у прва три мјесеца прошле године био је 145, а ове 353. Број амбулантних прегледа за период јануар-март ове године износио је 3.014, а прошле године 1.467.

- Дакле, у односу на прошлу годину дошло је до дуплирања броја операција, броја прегледа и броја хоспитализација. Једино је стопа смртности остала иста - испод 2 посто (1.98 посто) укључујући и хитне случајеве. Нико од пацијената који је оперисан током викенда није преминуо (било је сумње да се викендом губи концентрација у раду па самим тим да пада и квалитет рада). Ова претпоставка се није показала тачном - рекао је.

Милић је поручио да је све ове резултате, у 100 дана, постигла иста екипа људи са истим или чак нешто мањим бројем извршиоца у односу на прошлу годину и то говори све о повећаном обиму посла који су имали.

- Нажалост број хигијеничара и болничара смањен је у односу на прошлу годину што потенцијално може озбиљно угрозити резултате нашег рада и чињеницу да наша клиника готово да и нема постоперативне инфекције. Смањен је и број анестетичара - рекао је.

Директор клинике је нагласио да је поносан на цјелокупно особље клинике које је истрајно и пожртвовано издржало овај екстремно јак темпо рада и испунило дато обећање да ће елиминисати листе чекања. Пошто рад викендом није био плаћен доказали су да постоје важније ствари од новца, а то је брига за пацијента.

- Захвалан сам надлежним што су нам обезбиједили довољно потрошног материјала да постигнемо овај циљ, иако званично одобрење за овај допунски рад никада нисмо добили. Надамо се да ће клиника бити сагледана са набавком опреме која није обновљена 15 година и овдје прије свега мислимо на ЕКК машину (имамо само једну) и мониторе за инвазивни мониторинг. Такођер се надамо и пријему новог особља како би у нормалном капацитету проширили број и врсту услуга. Грађани Ниша и Југа Србије, али и особље наше клинике то заслужују. Формирање Института који грађани Ниша чекају дуже од 50 година свакако би обезбиједио још бољу здравствену услугу додао је он.

Милић је поручио да је срећан што су њихови пацијенти добили нову шансу да уживају у животу са својим најближима. Нагласио је и да уколико у будућности буде већи прилив пацијената који се не могу сви оперисати радним данима, радиће поново викендима без финансијске накнаде како би и они добили одговарајућу и правовремену операцију, преноси „Klix“.

Коментари 0
Повезане вијести
Џудистима Спарте четири одличја у Нишу Џудистима Спарте четири одличја у Нишу
Мајка поклонила бубрег ћерки и дала јој шансу за нови живот Мајка поклонила бубрег ћерки и дала јој шансу за нови живот
Хирурзи успјешно одстранили тумор величине кошаркашке лопте Хирурзи успјешно одстранили тумор величине кошаркашке лопте
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    14h 40m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    14h 54m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    14h 46m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    17h 11m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    5h 35m
    0