Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила

07.05.2024. 12:23
0
ИЗВОР: juznevesti.com

На данашњи дан прије 25 година, током једног од напада НАТО алијансе на Шуматовачку улицу, аутобуску станицу и Тврђавску пијацу у Нишу пао је велики број касетних бомби, а у том бомбардовњу страдало је 16 Нишлија, док је њих 18 повријеђено.

Сви страдали налазили су се у близини пијаце у центру Ниша, а напад на тадашњу СР Југослаију догодио се 7. маја у 11.20. Међу страдалима била је 26-годишња жена у поодмаклој трудноћи.

Бомбардовању су свједочили новинар Марко Смиљковић који је, како сам каже, управо у том тренутку био у близини Бановине, као и и браћа Дарко и Марко Радојевић, па су са Удружењем младих умјетника Ниша "Младунис" снимили филм Звук '99.

Бомбе су падале и поред зграде патологије Клиничког центра, гдје је погинуло и повријеђено неколико људи, као и у Дуваништу, на које је напад касетним бомбама поновљен 12. маја 1999. године, при чему је повријеђено 11 особа.

Осмог маја, мета бомбе разорне моћи био је Камени мост у Нишу, који је био тешко оштећен.

Бомбардовање Ниша почело је оглашавањем сирена 24. марта и трајало је до 10. јуна. У том периоду, према евиденцији научног радника и публицисте Новице Ранђеловића, на основу које је издао књигу “Ниш у ратном пламену” погинуло је 26 цивила, теже је рањено њих 60, а лакше око 200.

Коментари 0
Повезане вијести
Четврт вијека без српске војске на Косову и Метохији: Како Срби данас виде јун 1999. године? Четврт вијека без српске војске на Косову и Метохији: Како Срби данас виде јун 1999. године?
Годишњица убиства двогодишњег Марка Годишњица убиства двогодишњег Марка
Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници
Најчитаније
 • Метеоаларм издао упозорење за девет регија у БиХ
  11h 34m
  0
 • Одржана ванредна скупштина Џудо савеза Републике Српске: Живко Милијаш изабран за предсједника
  8h 42m
  1
 • Шта је Србији потребно да са два бода прође даље?
  10h 0m
  0
 • Најбржи начин да расхладите аутомобил који је био паркиран на сунцу
  10h 40m
  0
 • Сутра нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином
  7h 54m
  0