Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила

07.05.2023. 12:23
0
ИЗВОР: juznevesti.com

На данашњи дан прије 24 године, током једног од напада НАТО алијансе на Шуматовачку улицу, аутобуску станицу и Тврђавску пијацу у Нишу пао је велики број касетних бомби, а у том бомбардовњу страдало је 16 Нишлија, док је њих 18 повријеђено.

Сви страдали налазили су се у близини пијаце у центру Ниша, а напад на тадашњу СР Југослаију догодио се 7. маја у 11.20. Међу страдалима била је 26-годишња жена у поодмаклој трудноћи.

Бомбардовању су свједочили новинар Марко Смиљковић који је, како сам каже, управо у том тренутку био у близини Бановине, као и и браћа Дарко и Марко Радојевић, па су са Удружењем младих умјетника Ниша "Младунис" снимили филм Звук '99.

Бомбе су падале и поред зграде патологије Клиничког центра, гдје је погинуло и повријеђено неколико људи, као и у Дуваништу, на које је напад касетним бомбама поновљен 12. маја 1999. године, при чему је повријеђено 11 особа.

Осмог маја, мета бомбе разорне моћи био је Камени мост у Нишу, који је био тешко оштећен.

Бомбардовање Ниша почело је оглашавањем сирена 24. марта и трајало је до 10. јуна. У том периоду, према евиденцији научног радника и публицисте Новице Ранђеловића, на основу које је издао књигу “Ниш у ратном пламену” погинуло је 26 цивила, теже је рањено њих 60, а лакше око 200.

Коментари 0
Повезане вијести
Стефана хендикеп није спријечио да заврши факултет са просјеком 9,76 и научи неколико језика Стефана хендикеп није спријечио да заврши факултет са просјеком 9,76 и научи неколико језика
Божовић: ВРС и народ јуначки издржали нападе Божовић: ВРС и народ јуначки издржали нападе
Грађани имају право да туже због НАТО бомбардовања – сужене могућности за обештећење Грађани имају право да туже због НАТО бомбардовања – сужене могућности за обештећење
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  11h 46m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  13h 14m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  11h 26m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  8h 32m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  14h 15m
  0