Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила

07.05.2023. 12:23
0
ИЗВОР: juznevesti.com

На данашњи дан прије 24 године, током једног од напада НАТО алијансе на Шуматовачку улицу, аутобуску станицу и Тврђавску пијацу у Нишу пао је велики број касетних бомби, а у том бомбардовњу страдало је 16 Нишлија, док је њих 18 повријеђено.

Сви страдали налазили су се у близини пијаце у центру Ниша, а напад на тадашњу СР Југослаију догодио се 7. маја у 11.20. Међу страдалима била је 26-годишња жена у поодмаклој трудноћи.

Бомбардовању су свједочили новинар Марко Смиљковић који је, како сам каже, управо у том тренутку био у близини Бановине, као и и браћа Дарко и Марко Радојевић, па су са Удружењем младих умјетника Ниша "Младунис" снимили филм Звук '99.

Бомбе су падале и поред зграде патологије Клиничког центра, гдје је погинуло и повријеђено неколико људи, као и у Дуваништу, на које је напад касетним бомбама поновљен 12. маја 1999. године, при чему је повријеђено 11 особа.

Осмог маја, мета бомбе разорне моћи био је Камени мост у Нишу, који је био тешко оштећен.

Бомбардовање Ниша почело је оглашавањем сирена 24. марта и трајало је до 10. јуна. У том периоду, према евиденцији научног радника и публицисте Новице Ранђеловића, на основу које је издао књигу “Ниш у ратном пламену” погинуло је 26 цивила, теже је рањено њих 60, а лакше око 200.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Годишњица најстравичнијег напада НАТО снага на Савезну Републику Југославију Годишњица најстравичнијег напада НАТО снага на Савезну Републику Југославију
Љиљана Жикић Карађорђевић - хероина која је живот дала за отаџбину Љиљана Жикић Карађорђевић - хероина која је живот дала за отаџбину
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 30m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    19h 3m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    18h 44m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    23h 55m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    23h 9m
    0