Хоће ли радници опет остати без здравственог осигурања?

17.07.2023. 18:45
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

За двије седмице истиче прелазни период који је Влада Републике Српске дала послодавцима да измире своје пореске обавезе или од августа радници за које се не уплаћују доприноси неће имати здравствено осигурање.

Махом су то запослени у јавним здравственим установама, који су били ускраћени за здравствено осигурање након што је Влада Републике Српске укинула ванредну ситуацију током које је за све грађане било обезбијеђено здравствено осигурање, без обзира на статус.

Тако је крајем маја у жижу јавности доспио проблем запослених у јавним здравственим установама јер нису могли да остваре услугу у јавним установама, а многи од њих нису ни знали да немају право на то.

Траже одгоду плаћања

Зато је Влада Републике Српске донијела заључак о прелазном периоду од два мјесеца како би грађани, који су остали без здравственог осигурања послије укидања ванредне ситуације, могли користити права из области здравствене заштите.

Прелазни период се приближава крају, а директор болнице у Градишци Рајко Додик за Српскаинфо каже да овај проблем и даље дијеле болнице и домови здравља широм Републике Српске.

– И наша здравствена установа није ван тог проблема. Како буде свима, биће и нама. За сада, имамо увјеравање да ће бити омогућен грејс период од годину дана, а да у међувремену нађемо начин како ћемо регулисати те обавезе из прошлости. Да ли ће то бити неки репрограм или нешто друго – објашњава Додик.

Каже да је руководство градишке болнице послало захтјев за одгоду плаћања од годину дана, а да у међувремену нађу рјешење измирења обавеза.

По посљедњим подацима Пореске управе РС, градишка болница на крају маја дугује 15,4 милиона КМ пореза и доприноса.  

– Тачно. То је дуг за период у којем ја нисам био директор, а то је од 2012. до краја 2020. године. Ја сам директор од 2020. и од тада редовно уплаћујемо обавезе према фондовима, односно доприносе. Тај дуг се иначе смањује, јер људи одлазе у пензију и за њих се уплате дуговања – наводи Додик.

Проблем ће бити ријешен, али не знају како

Каже да им је било омогућено да уплаћују појединачно за радника који иде у пензију доприносе, те да је ту обавезу прије годину дана на себе преузела Влада РС, а у корист радника.

– Ми смо из текућих средстава исплаћивали појединачне доприносе за ранији период, а за једног љекара смо знали исплатити и 100.000 КМ – објашњава Додик.

У градишкој болници је, како додаје, запослено око 400 радника.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Никола Црнчевић каже за Српскаинфо да у овом синдикату имају увјеравања од надлежних да ће проблем са здравственим осигурањем запослених у јавном здравству бити ријешен. 

– Не знамо на који начин, али вјерујемо да ће то бити ријешено. Ако не буде, ми ћемо искористити сваку законску могућност да заштитимо права радника – поручује Црнчевић.

Он каже да је и синдикалцима непознат податак колики је укупан порески дуг јавних здравствених установа, али знају да је веома мали број ових установа чији запослени нису имали проблем у остваривању права на здравствено осигурање.

Сами плаћали лијечење

Мирко Шербеџија, предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Српске, за Српскаинфо каже да у синдикату немају информацију на који начин ће бити ријешено питање доприноса за здравство у јавним здравственим установама.

– Тиме и не треба да се бавимо. Ми сваки дан идемо на посао, радимо, а на послодавцима је да измире обавезе – поручује Шербеџија.

Каже да је крајем маја, након што је укинута ванредна ситуација изазвана корона вирусом, добио мноштво порука од колега који су морали из свог џепа да плате терапију.

– Искрено вјерујем да се то више неће десити – истиче овај синдикалац.

За вријеме ванредне ситуације узроковане вирусом корона у Републици Српској сви грађани Српске су имали здравствено осигурање. Трошкове лијечења сносио је Фонд здравственог осигурања Републике Српске и за оне који нису осигурани. Када је укинута ванредна ситуација крајем маја престала је ова могућност.

Тада се сазнало и да за 48.000 радника ове године нису уплаћивани доприноси, а који нису имали право на здравствено осигурање. Влада РС дала је рок од 60 дана за прелазно рјешење.

Апел

Фонд здравственог осигурања Републике Српске упутио је писмо послодавцима у којем позива оне који не плаћају доприносе да искористе период до 31. јула да измире своје обавезе, како би радници и њихове породице могли несметано да користе права из здравственог осигурања.

– Влада Републике Српске је донијела одлуку да се за грађане који су укидањем ванредне ситуације остали без здравственог осигурања, обезбиједи финансирање здравствене заштите до 31. јула 2023. године. Исто тако, овом одлуком је прописано и да су грађани и уплатиоци доприноса дужни да у наведеном периоду регулишу статус у обавезном здравственом осигурању по питању основа осигурања и уплата доприноса – поручују из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Пише: Тијана Грујић

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    15h 4m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    14h 20m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    11h 36m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    9h 58m
    0
  • Данас Марковдан
    18h 46m
    0