Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?

19.12.2023. 14:42
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Нафта је у понедјељак на свјетским берзама поскупјела за око 1,8 одсто, али, хоће ли то утицати на цијене горива у Републици Српској, односно, хоће ли доћи до поскупљења.

Ђорђе Савић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, рекао је за "Независне" да се до краја ове седмице на бензинским пумпама у Српској не очекују промјене и раст цијена горива, али ако се и деси повећање цијена то ће износити од два до три фенинга по литри.

Додао је да што се тиче малопродаје очекује се  миран период који већ траје 15 дана, а који ће се и даље наставити.

Предсједник Покрета потрошача Републике Српске Остоја Кременовић изјавио је да би ниже цијене горива требало да утичу на смањење цијена намирница, али да би то требали да прате и контролни механизми, попут инспекција.

- Не можемо очекивати да ће сами од себе власници трговачких ланаца или бензинских пумпи снизити цијене. Када дође до смањења цијена нафте и нафтних деривата у малопродаји то се не преноси аутоматски на власнике у првом реду трговачких ланаца, па и осталих трговаца - рекао је Кременовић за Срну.

Кременовић је нагласио да би контролни механизми требали пратити кретање цијена и предузимати одговарајуће мјере када се створе услови за то.

Он сматра да се релативно мало ради на примјени Закона о регулисању цијена, који постоји већ 12 година, као и на томе да се прати кретање цијена, начин њиховог формирања, те да се предузимају мјере у циљу заштите живота стандарда грађана на начин да се утиче на малопродајне цијене.

Према подацима Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, од септембра на бензинским пумпама цијене горива у Републици Српској пале су у просјеку око 0.50 КМ, преноси АТВ.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    5h 44m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    21h 14m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    20h 28m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    20h 45m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    8h 15m
    0