Храму Вазнесења Господњег у Кључу потребна помоћ за уређење порте

14.09.2023. 08:39
0
ИЗВОР: srna.rs

Храму Вазнесења Господњег у Кључу, који датира из 1880. године и био је сједиште Бихаћко-петровачке епархије током протеклог рата, потребна је помоћ за уређење порте.

Црква је посвећена Вазнесењу Господњем и као већина храмова у Епархији бихаћко-петровачкој од историјског је значаја.

Парох кључки Немања Росић рекао је Срни да је црква била сједиште епископа у вријеме посљедњег рата до избјеглиштва.

- Прва црква основана је 1880. године и освештао је митрополит дабробосански Сава Косановић 27. јула 1883. године - додао је Росић.

Он је навео да је прва црква разрушена највјероватније ударом грома, а изградња нове је почела у периоду од 1928. до 1934. када је завршена и освештана.

- Најпознатији свештеник је био Миле Попадић који је оставио мноштво текстова из којих данас сазнајемо много тога о нашим светињама и животу народа - додао је Росић.

Слика

Фото: srna.rs

Он је рекао да је у плану да гроб свештеника Попадића буде пренесен у порту када се заврше радови на уређењу порте храма за који треба помоћ добрих људи.

- Ограда је у катастрофалном стању. Мноштво паса луталица се окупља око цркве и разноси смеће, што не приличи светињи. За сада нам је помогао премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић да кренемо са радовима, а да би све завршили треба нам још доста новца - навео је парох Росић.

Он је рекао да ће након скоро 90 година почети изградња нове ограде око цркве у Кључу и уређење порте и позвао све људе доброг срца да учествују у томе.

Сви који могу и желе да помогну свој прилог могу уплатити на жиро-рачун Црквене општине Кључ: 571-060-00000335-04.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски доктор Бабић непрекидно на кисеонику, али и даље помаже пацијентима (ВИДЕО) Требињски доктор Бабић непрекидно на кисеонику, али и даље помаже пацијентима (ВИДЕО)
Прикупљено око 8.500 КМ за уређење порте Храма Вазнесења Господњег Прикупљено око 8.500 КМ за уређење порте Храма Вазнесења Господњег
Израел дозволио Египту да испоручи помоћ Израел дозволио Египту да испоручи помоћ
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  12h 26m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  11h 0m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  12h 29m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  10h 43m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  9h 17m
  0