Хршум: Даривање крви је животна мисија

01.12.2020. 11:19
0
ИЗВОР: Катера

Вријеме је празника. То је оно вријеме кад свако од нас осјети љепоту даривања. Понека ситница у шареном папиру и блажени осјећај задовољства што ћемо неког учинити срећним или му помоћи. Прича о даривања је прича о саосјећању и хуманости, прича о свима нама и нашој жељи да усрећимо друге људе или да им помогнемо онда кад им је помоћ најпотребнија. Постоје људи за које је емпатија животна филозофија, начин живљења не само за празнике него и сваког другог дана. Они своје дарове не мотају у шарени папир јер они људима поклањају најдрагоцјенији поклон на свијету, своју крв.

Свјесни важности даривања крви често се укључују у акције или их и сами организују.

Једна од таквих хуманиста је Весна Хршум, дугогодишњи давалац крви. Замолили смо је да за портал Катера исприча своју причу.

- Прије неколико година, са друштвом са којим сам тада планинарила, одлучила сам да по први пут у животу дарујем крв. Жеља је одавно постојала, али, ето, реализовала сам је тек након извјесног времена – објашњава Весна и наставља.

- Осјећај који ме је тада испунио, био је посебан. Звучаће као клише, али тад сам постала свјесна да је то најмање што могу учинити да бих некоме помогла и да то мало што ја дајем може некоме спасити живот. Чини ми се да сам у том тренутку схватила да ће то бити моја животна мисија.

Весна нам је рекла да тешка времена траже већу ангажованост и друштвену одговорност.

Ни специфичне околности у вријеме пандемије нису је спријечиле да дарује крв.

- Жељела бих упутити позив и апел свим здравим људима да дарују крв. Све док дарујемо ту течност која живот значи и сами утичемо позитивно на своје здравље. И заиста нема бојазни нити било каквих проблема везаних за новонасталу ситуацију са корона вирусом. Дивна и стручна екипа са Одјељења за трансфузију Болнице Србија води рачуна и преузима све неопходне мјере како би све протекло без икаквих компликација и проблема – констатовала је Весна.

Оно што је Весна рекла на крају нашег разговора, натјерала нас је на размишљање о суштини живљења у овом отуђеном свијету.

- Људи су социјална бића. Створени смо да живимо усмјерени једни према другима, да се ослањамо једни на друге. Када некоме учинимо неко добро дјело, када помогнемо некоме или када дарујемо крв, првенство себи чинимо добро. Постајемо бољи људи и то нас негдје стално вуче да опет направимо нешто добро.

Ова хумана млада жена још једном је позвала све људе добре воље да се придруже бројној и изузетно племенитој породици добровољних давалаца крви и на тај начин некоме спасу живот.

Овај разговор је допринос портала Катера у подизању свијести о значају добровољног даривања крви.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО) Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО)
Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бродом (ФОТО) Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бр...
Најчитаније
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    20h 0m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    19h 13m
    0
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    2h 3m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    21h 21m
    3
  • Никола Голијанин освојио Отворено првенство у тенису
    23h 34m
    1