Хрватска укида јединствени матични број

19.04.2022. 19:35
0
ИЗВОР: srna.rs

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Хрватске ставило је на јавну расправу Приједлог закона о престанку важења Закона о матичном броју. Уколико закон буде усвојен, Хрватска ће бити прва земља бивше Југославије која ће званично престати да користи јединствени матични број грађанина.

Хрватска је 2009. године увела "особни идентификациони број" /ОИБ/ који ће се користити умјесто јединственог матичног броја грађанина /ЈМБГ/, а у прелазном периоду грађанима су се додјељивала оба идентификациона броја, преноси портал "Индекс".

Матични бројеви грађана који су одређени до дана престанка важења Закона о матичном броју, неће се брисати из постојећих евиденција и моћи ће да се користе за повезивање и размјену података у оним случајевима када повезивање података не буде могло да се изврши коришћењем ОИБ-а.

Закон о јединственом матичном броју грађана уведен је у цијелој бившој Југославији 1976. године, а након тога су закон донијеле и све републике.

Број се састоји од 13 цифара, од којих првих седам представљају датум рођења, а сљедеће двије означавају регион рођења. Претпосљедње три цифре су јединствени број, а на крају се налази контролна цифра.

У пракси се готово искључиво користи ОИБ, осим за координацију података између различитих државних регистара.

Приликом увођења ОИБ-а, хрватске власти су као предности новог броја истакле то што не открива личне податке грађана, али и да омогућава бољи преглед над имовином грађана и правних лица. Број додјељује Министарство финансија Хрватске.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    22h 4m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    12h 24m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    22h 48m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    1h 37m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    1h 31m
    0