Источни фронт, 479. дан: Спријечен нови покушај офанзиве украјинских снага

17.06.2023. 14:42
0
ИЗВОР: in4s.net

У току је 479. дан руске специјалне војне операције у Украјини.

Украјинске снаге и даље без успјеха покушавају да пробију руску одбрану код Артјомовска. Марјинка у ДНР пред ослобођењем, изјавио Рамзан Кадиров.

Брифинг руске војске:

Оружане снаге Русије извеле су групни удар високо прецизним оружјем дугог домета морског и ваздушног базирања на један од центара за доношење одлука украјинске војске. Циљ напада је остварен, а назначени објекат је уништен.

У току протеклог дана украјинска војска је покушала да изведе офанзиву у јужнодоњецком, запорошком и доњецком правцу.

У доњецком правцу активним дејствима „Јужне“ групе снага успјешно је одбијено седам напада Кијева. Током борби је ликвидирано до 340 украјинских војника, борбено возило пјешадије, два оклопна возила, као и двије хаубице Д-30.

У запорошком правцу одбијена су три напада противника, а укупни губици украјинске војске за дан броје преко 235 војника.

У краснолиманском правцу ликвидирано је до 50 украјинских војника, борбено возило пјешадије, двије хаубице „гвоздика“, хаубице Д-20 и Д-30.

У херсонском правцу украјинске снаге су изгубиле до 40 војника.
У ЛНР је спријечено дјеловање диверзантске извиђачке групе украјинске војске.
У купјанском правцу ликвидирана је украјинска диверзантска извиђачка група. Укупно је ликвидирано преко 40 украјинских војника, оклопни транспортер и двије хаубице Д-30.
У ДНР је уништен радар за откривање и навођење мета ПВО система С-300.
У подручју истуреног положаја Времевско одбијена су три напада. Ликвидирано је до 30 украјинских војника, два тенка и два борбена возила пјешадије.

Ловачка авијација руских снага оборила је хеликоптер Ми-24 украјинске војске у подручју Краматорска у ДНР.
У ДНР и Херсонској области уништена су два радара за откривање ваздушних циљева П-18
У ДНР је уништен командно-извиђачки пункт батаљона украјинске 95. јуришне бригаде.

Лидери афричких земаља допутовали у Санкт Петербург ради састанка с Путином

Лидери шест афричких земаља стигли су у Санкт Петербург, гдје ће се састати с руским предсједником Владимиром Путином, саопштено је из организационог комитета Санктпетербуршког међународног економског форума.
У саставу мировне мисије су, поред јужноафричког лидера Сирила Рамапосе, предсједник Коморских острва Азали Асумани, лидер Сенегала Маки Сал, предсједник Замбије Хакаинде Хичилема, премијер Египта Мустафа Мадбули и специјални представници предсједника Конга и Уганде, Флоран Нсиба и Рухакана Ругунда.

Лидери афричких земаља претходно су посјетили Кијев, гдје су разговарали с украјинским предсједником Владимиром Зеленским.

Енергетска инфраструктура оштећена је у Дњепропетровској, Харковској и Сумској области Украјине, дио потрошача у Дњепропетровском и Черниговском рејону и даље су без струје, саопштило је Министарство енергетике Украјине.

Током протекла 24 сата украјинска војска гранатирала је шест пограничних подручја Белгородске области Русије, укључујући гранични прелаз „Шебекино“, саопштио је губернатор тог региона Вјачеслав Глатков на Телеграму.

Шеф кримског парламента: Циљ украјинске офанзиве су преговори под условима САД

Циљ украјинске контраофанзиве јесте тежња да се постигну преговори с Русијом под условима САД, изјавио је шеф кримског парламента Владимир Константинов.

- Главно што желе да постигну контраофанзивом јесте да формирају повољније услове за преговоре с Русјом, како би се они водили под условима САД. Ријеч је управо о томе, а не о некаквом ослобођењу Крима или Донбаса, они објективно немају снагу за то - рекао је Константинов за Спутњик.

Украјинска офанзива у јужнодоњецком, ореховском и васиљевском правцу Запорошког фронта, као и у правцу Артјомовска, почела је 4. јуна, а главни удар Оружаних снага Украјине усредсређен је на Запорошки фронт.

Кијев ни на једном дијелу фронта није успио да достигне постављене задатке, констатовао је предсједник Русије Владимир Путин.

Украјински дронови покушали да нападну нафтовод „Дружба“ у Брјанској области

Губернатор Брјанске области у Русији Александар Богомаз саопштио је да су ноћас руске снаге ПВО одбиле украјински напад дроновима на рафинерију нафте „Дружба“ у Брјанску.
Уништена су три дрона авионског типа.

Серија експлозија у Запорожју

У граду Запорожју, који је привремено под контролом украјинских снага, одјекнуле су двије серије експлозија – руска војска је гађала војне и инфраструктурне објекте који се користе за борбена дејства, саопштио је шеф запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

Како је додао, украјинске снаге су ноћас нагло повећале активност офанзивних дејстава у запорошком правцу, уводећи у борбе нове резерве. Међутим, руске снаге држе одбрану.

Украјинске снаге гранатирале насеља на лијевој обали Дњепра

Украјинска војска гранатирала је насеља на лијевој обали Херсонске области, још нема информација о жртвама и материјалној штети, саопштила је прес-служба Новокаховског градског округа.

Током посљедња 24 сата нападима украјинске артиљерије била су изложена насеља: Нова Каховка, Аљошки, Дњепрјани, Подстепно, Солонци, Стара Збурјевка, Гола Пристањ, Пролетарка, Каховка, Сергејевка, Первомајка. Испаљено је више од сто пројектила.

Експлозије одјекнуле у Херсону

У Херсону су током ноћи одјекнуле експлозије, пренијели су украјински медији. Десна обала Херсонске области, укључујући град Херсон, сада је под контролом украјинске војске.

У Николајеву уништено 80 јединица украјинске технике

Захваљујући сигналима добијеним од субверзивних група у Николајеву руска војска уништила је током ноћи више од 80 јединица украјинске војне технике, изјавио је координатор покрета који се противи деловању украјинских власти Сергеј Лебедев.

Он је додао да Кијев сада возила пребацује преко Одесе и Запорожја.

Према ријечима Лебедева, становници Николајева преносе да се у фабрици тенкова наставља рад на допунском опремању тенкова „леопард“, који потом иду на фронт.

Одбијени напади украјинских јуришних одреда код Артјомовска

Одреди војне групације „Југ“ Оружаних снага Русије одбили су нападе украјинских јуришних група код Раздоловке, Веселог, Јаковљевке, Берховке и Јагодног, на подручју Артјомовска, саопштио је за Спутњик начелник прес-центра јужне групације Вадим Астафјев.

Руска војска прецизним ударом погодила штаб украјинске војске

Оружане снаге Руске Федерације су у току јучерашњег дана извеле групни удар са мора и са копна из далекометног прецизног наоружања на један од центара одлучивања Оружаних снага Украјине, саопштило је руско Министарство одбране.

- Циљ је остварен. Циљни објекат је погођен - наводи министарство.

Украјина је наставила са нападима на јужно-доњецком, запорошком и доњецком правцу, али руска војска је одговорила на сваки.

Руска војска је одбила три непријатељска напада у правцу Запорожја, а погодила је и противничке резерве које су напредовале у близини насеља Степовоје, и ту уништила пет непријатељских борбених оклопних возила.

На Доњецком правцу, активним дејствима јединица групе снага Југ успјешно је одбијено седам непријатељских напада у области насељима у ЛНР и ДНР.

У Марјинки и Новгородском у ДНР, ваздушним ударима поражене су јединице 46. аеромобилне бригаде Оружаних снага Украјине и 109. бригаде територијалне одбране.

Током борби на овом правцу уништено је до 340 украјинских војника, једно борбено возило пјешадије, два борбена оклопна возила, пет возила и двије хаубице Д-30.

На Купјанском правцу, оперативно-тактичка и војна авијација, артиљерија групе снага Запад поразила је непријатељску војску и технику у насељима Харковске области. А уништена је и један украјинска диверзантско-извиђачка група код насеља Новоселовско у ЛНР.

Током дана уништено је преко 40 украјинских војника, оклопни транспортер, два аутомобила и двије хаубице Д-30.

На Краснолиманском правцу ваздушним ударима и артиљеријском ватром групе снага Центар поражене су непријатељске јединице у областима ЛНР и ДНР, а обустављене су активности украјинске диверзантско-извиђачке групе.

Ту је уништено до 50 украјинских војника, борбено возило пјешадије, двије самоходне артиљеријске јединице „гвоздика“, као и хаубице Д-20 и Д-30.

На херсонском правцу, Украјина је изгубила до 40 војника, два возила, хаубицу „гиацинт-Б“ и двије самоходне артиљеријске јединице „гвоздика“.

Погођене су двије украјинске радарске станице за откривање ваздушних циљева П-18 у областима насеља Новопавловка у ДНР и Томарино у Херсонској области. А код насеља Дачноје у ДНР је погођен радар за откривање и навођење циљева зенитно-ракетног система С-300.

Притом, борбени авиони Ваздушно-космичких снага Русије оборили су хеликоптер Ми-24 украјинског ратног ваздухопловства код града Краматорска у ДНР а руски системи ПВО пресрели су шест вишецевних ракетних бацача ХИМАРС и „ураган“.

Поред тога, уништено је укупно 16 украјинских дронова који су покушали да нападну као и командно-осматрачничко мјесто батаљона 95. десантно-јуришне бригаде ОСУ.

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    3h 27m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    21h 29m
    8
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    23h 29m
    3
  • Трик како да укиселите купус
    23h 5m
    0
  • Шта возачи треба да редовно провјеравају?
    22h 15m
    0