Istočni front, 479. dan: Spriječen novi pokušaj ofanzive ukrajinskih snaga

17.06.2023. 14:42
0
IZVOR: in4s.net

U toku je 479. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinske snage i dalje bez uspjeha pokušavaju da probiju rusku odbranu kod Artjomovska. Marjinka u DNR pred oslobođenjem, izjavio Ramzan Kadirov.

Brifing ruske vojske:

Oružane snage Rusije izvele su grupni udar visoko preciznim oružjem dugog dometa morskog i vazdušnog baziranja na jedan od centara za donošenje odluka ukrajinske vojske. Cilj napada je ostvaren, a naznačeni objekat je uništen.

U toku proteklog dana ukrajinska vojska je pokušala da izvede ofanzivu u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu.

U donjeckom pravcu aktivnim dejstvima „Južne“ grupe snaga uspješno je odbijeno sedam napada Kijeva. Tokom borbi je likvidirano do 340 ukrajinskih vojnika, borbeno vozilo pješadije, dva oklopna vozila, kao i dvije haubice D-30.

U zaporoškom pravcu odbijena su tri napada protivnika, a ukupni gubici ukrajinske vojske za dan broje preko 235 vojnika.

U krasnolimanskom pravcu likvidirano je do 50 ukrajinskih vojnika, borbeno vozilo pješadije, dvije haubice „gvozdika“, haubice D-20 i D-30.

U hersonskom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 40 vojnika.
U LNR je spriječeno djelovanje diverzantske izviđačke grupe ukrajinske vojske.
U kupjanskom pravcu likvidirana je ukrajinska diverzantska izviđačka grupa. Ukupno je likvidirano preko 40 ukrajinskih vojnika, oklopni transporter i dvije haubice D-30.
U DNR je uništen radar za otkrivanje i navođenje meta PVO sistema S-300.
U području isturenog položaja Vremevsko odbijena su tri napada. Likvidirano je do 30 ukrajinskih vojnika, dva tenka i dva borbena vozila pješadije.

Lovačka avijacija ruskih snaga oborila je helikopter Mi-24 ukrajinske vojske u području Kramatorska u DNR.
U DNR i Hersonskoj oblasti uništena su dva radara za otkrivanje vazdušnih ciljeva P-18
U DNR je uništen komandno-izviđački punkt bataljona ukrajinske 95. jurišne brigade.

Lideri afričkih zemalja doputovali u Sankt Peterburg radi sastanka s Putinom

Lideri šest afričkih zemalja stigli su u Sankt Peterburg, gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, saopšteno je iz organizacionog komiteta Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.
U sastavu mirovne misije su, pored južnoafričkog lidera Sirila Ramapose, predsjednik Komorskih ostrva Azali Asumani, lider Senegala Maki Sal, predsjednik Zambije Hakainde Hičilema, premijer Egipta Mustafa Madbuli i specijalni predstavnici predsjednika Konga i Ugande, Floran Nsiba i Ruhakana Rugunda.

Lideri afričkih zemalja prethodno su posjetili Kijev, gdje su razgovarali s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Energetska infrastruktura oštećena je u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine, dio potrošača u Dnjepropetrovskom i Černigovskom rejonu i dalje su bez struje, saopštilo je Ministarstvo energetike Ukrajine.

Tokom protekla 24 sata ukrajinska vojska granatirala je šest pograničnih područja Belgorodske oblasti Rusije, uključujući granični prelaz „Šebekino“, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Glatkov na Telegramu.

Šef krimskog parlamenta: Cilj ukrajinske ofanzive su pregovori pod uslovima SAD

Cilj ukrajinske kontraofanzive jeste težnja da se postignu pregovori s Rusijom pod uslovima SAD, izjavio je šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

- Glavno što žele da postignu kontraofanzivom jeste da formiraju povoljnije uslove za pregovore s Rusjom, kako bi se oni vodili pod uslovima SAD. Riječ je upravo o tome, a ne o nekakvom oslobođenju Krima ili Donbasa, oni objektivno nemaju snagu za to - rekao je Konstantinov za Sputnjik.

Ukrajinska ofanziva u južnodonjeckom, orehovskom i vasiljevskom pravcu Zaporoškog fronta, kao i u pravcu Artjomovska, počela je 4. juna, a glavni udar Oružanih snaga Ukrajine usredsređen je na Zaporoški front.

Kijev ni na jednom dijelu fronta nije uspio da dostigne postavljene zadatke, konstatovao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Ukrajinski dronovi pokušali da napadnu naftovod „Družba“ u Brjanskoj oblasti

Gubernator Brjanske oblasti u Rusiji Aleksandar Bogomaz saopštio je da su noćas ruske snage PVO odbile ukrajinski napad dronovima na rafineriju nafte „Družba“ u Brjansku.
Uništena su tri drona avionskog tipa.

Serija eksplozija u Zaporožju

U gradu Zaporožju, koji je privremeno pod kontrolom ukrajinskih snaga, odjeknule su dvije serije eksplozija – ruska vojska je gađala vojne i infrastrukturne objekte koji se koriste za borbena dejstva, saopštio je šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Kako je dodao, ukrajinske snage su noćas naglo povećale aktivnost ofanzivnih dejstava u zaporoškom pravcu, uvodeći u borbe nove rezerve. Međutim, ruske snage drže odbranu.

Ukrajinske snage granatirale naselja na lijevoj obali Dnjepra

Ukrajinska vojska granatirala je naselja na lijevoj obali Hersonske oblasti, još nema informacija o žrtvama i materijalnoj šteti, saopštila je pres-služba Novokahovskog gradskog okruga.

Tokom posljednja 24 sata napadima ukrajinske artiljerije bila su izložena naselja: Nova Kahovka, Aljoški, Dnjeprjani, Podstepno, Solonci, Stara Zburjevka, Gola Pristanj, Proletarka, Kahovka, Sergejevka, Pervomajka. Ispaljeno je više od sto projektila.

Eksplozije odjeknule u Hersonu

U Hersonu su tokom noći odjeknule eksplozije, prenijeli su ukrajinski mediji. Desna obala Hersonske oblasti, uključujući grad Herson, sada je pod kontrolom ukrajinske vojske.

U Nikolajevu uništeno 80 jedinica ukrajinske tehnike

Zahvaljujući signalima dobijenim od subverzivnih grupa u Nikolajevu ruska vojska uništila je tokom noći više od 80 jedinica ukrajinske vojne tehnike, izjavio je koordinator pokreta koji se protivi delovanju ukrajinskih vlasti Sergej Lebedev.

On je dodao da Kijev sada vozila prebacuje preko Odese i Zaporožja.

Prema riječima Lebedeva, stanovnici Nikolajeva prenose da se u fabrici tenkova nastavlja rad na dopunskom opremanju tenkova „leopard“, koji potom idu na front.

Odbijeni napadi ukrajinskih jurišnih odreda kod Artjomovska

Odredi vojne grupacije „Jug“ Oružanih snaga Rusije odbili su napade ukrajinskih jurišnih grupa kod Razdolovke, Veselog, Jakovljevke, Berhovke i Jagodnog, na području Artjomovska, saopštio je za Sputnjik načelnik pres-centra južne grupacije Vadim Astafjev.

Ruska vojska preciznim udarom pogodila štab ukrajinske vojske

Oružane snage Ruske Federacije su u toku jučerašnjeg dana izvele grupni udar sa mora i sa kopna iz dalekometnog preciznog naoružanja na jedan od centara odlučivanja Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Cilj je ostvaren. Ciljni objekat je pogođen - navodi ministarstvo.

Ukrajina je nastavila sa napadima na južno-donjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu, ali ruska vojska je odgovorila na svaki.

Ruska vojska je odbila tri neprijateljska napada u pravcu Zaporožja, a pogodila je i protivničke rezerve koje su napredovale u blizini naselja Stepovoje, i tu uništila pet neprijateljskih borbenih oklopnih vozila.

Na Donjeckom pravcu, aktivnim dejstvima jedinica grupe snaga Jug uspješno je odbijeno sedam neprijateljskih napada u oblasti naseljima u LNR i DNR.

U Marjinki i Novgorodskom u DNR, vazdušnim udarima poražene su jedinice 46. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine i 109. brigade teritorijalne odbrane.

Tokom borbi na ovom pravcu uništeno je do 340 ukrajinskih vojnika, jedno borbeno vozilo pješadije, dva borbena oklopna vozila, pet vozila i dvije haubice D-30.

Na Kupjanskom pravcu, operativno-taktička i vojna avijacija, artiljerija grupe snaga Zapad porazila je neprijateljsku vojsku i tehniku u naseljima Harkovske oblasti. A uništena je i jedan ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa kod naselja Novoselovsko u LNR.

Tokom dana uništeno je preko 40 ukrajinskih vojnika, oklopni transporter, dva automobila i dvije haubice D-30.

Na Krasnolimanskom pravcu vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom grupe snaga Centar poražene su neprijateljske jedinice u oblastima LNR i DNR, a obustavljene su aktivnosti ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe.

Tu je uništeno do 50 ukrajinskih vojnika, borbeno vozilo pješadije, dvije samohodne artiljerijske jedinice „gvozdika“, kao i haubice D-20 i D-30.

Na hersonskom pravcu, Ukrajina je izgubila do 40 vojnika, dva vozila, haubicu „giacint-B“ i dvije samohodne artiljerijske jedinice „gvozdika“.

Pogođene su dvije ukrajinske radarske stanice za otkrivanje vazdušnih ciljeva P-18 u oblastima naselja Novopavlovka u DNR i Tomarino u Hersonskoj oblasti. A kod naselja Dačnoje u DNR je pogođen radar za otkrivanje i navođenje ciljeva zenitno-raketnog sistema S-300.

Pritom, borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su helikopter Mi-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod grada Kramatorska u DNR a ruski sistemi PVO presreli su šest višecevnih raketnih bacača HIMARS i „uragan“.

Pored toga, uništeno je ukupno 16 ukrajinskih dronova koji su pokušali da napadnu kao i komandno-osmatračničko mjesto bataljona 95. desantno-jurišne brigade OSU.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    5h 26m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    23h 28m
    8
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    5h 0m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    4h 6m
    1
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    6h 27m
    0