И БиХ има свој Алкатраз

28.02.2020. 13:26
0
ИЗВОР: srpskainfo

Конкурсна процедура за пријем особља и чланова управе државног затвора у Источном Сарајеву требала би бити завршена почетком априле ове године.

Ова информација потврђена је за Аваз из Министарства правде БиХ које, уз Агенцију за државну службу БиХ, води процедуру пријема запосленика.

– Овај завод биће најсигурнија затворска установа у регији у којој ће казну служити преступници који су починили најтежа кривична дјела. Након попуњавања планираних радних мјеста, услиједиће обука за новозапослене – речено је из Министарства правде БиХ.

Ова установа, вриједна 80 милиона марака, која је смјештена у Војковићима у Источном Сарајеву, почела је с радом 1. августа, али су тек крајем прошле године започеле процедуре запошљавања, између осталог и великог броја чувара.

У министарству наводе како би половином године требало почети с премјештањем у Завод затвореника и притвореника који сносе казнене санкције у ентитетским заводима, а које је изрекао Суд Босне и Херцеговине.

– Премјештање ће се радити у складу с планом Завода те материјално-финансијским средствима која су стављена на располагање – наглашено је.

Тренутно око 400 особа које је осудио Суд БиХ казну издржава у ентитетским затворима.

Али, тај број варира из мјесеца у мјесец па тренутно није познат тачан број затвореника који ће бити смјештени у државни затвор.

Капацитет затвора је око 500 мјеста, а међу првим “станарима”, како се очекује, биће особе које су осуђене на вишегодишње казне – од Зијада Турковића до Мевлида Јашаревића.

Комплекс с десет објеката

Комплекс затвора чини десет објеката, а у три ће бити смјештени затвореници и притвореници.

Остало су помоћни објекти у којима ће бити болница, кухиња, спортска сала, фитнес сала, радионица, кантина, простор за вјерске потребе и друге садржаје.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Затворенике нема ко да лијечи Затворенике нема ко да лијечи
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 23m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 56m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 22m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 35m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 4m
    4