И све по закону...

04.10.2022. 11:46
34
ИЗВОР: katera.news

У сјенци посљедњих нам историјских избора, помало и у потаји, десила нам се у Српском Сарајеву још једна велика срамота. На Сједници Сената нашег Универзитета, у звање професор емеритус, није изабран професор Милош Ковачевић. Да, онај професор Ковачевић, најзначајнији живи српски лингвиста, највећи борац за српски језик, засигурно најпознатији професор којег је наш Универзитет икад имао. Професор Милош Ковачевић је оснивач Катедре за српски језик и један од утемељивача Филозофског факултета и Универзитета у Српском Сарајеву, посљедњи активни професор од оних који су својим легитимитетом омогућили његово стварање у годинама рата и стварања. Уједно, Професор је и покретач и заснивач првих докторских студија на нашем Универзитету, који се овим стидним чином доводе у питање.

Чланови Сената, а то су Ректор и његов тим и сви декани факултета и академија у саставу УИС, имали су пред собом реферат од 53 стране у којем је побројано 37 научних књига, 45 научних радова категорије М23 и М24, 68 радова са међународних научних скупова,  173 рада у националним тематским зборницима и 105 радова у часописима националног значаја. У извјештају су могли прочитати да су о Професору написана 193 рада, што јасно указује колики је његов утицај на савремене токове у српској лингвистици, ако они тога нису били свјесни.

Слика

Сасвим је јасно да ниједан до сада изабрани емеритус није имао ни приближно велик опус овоме који краси професора Милоша Ковачевића. Али, гласало се тајно. То у пракси значи да нико не мора образлагати своју одлуку, коју уосталом нико не би ни могао разложно оправдати, ваљда. Свима је јасно када одбаците најбољег од вас да тиме шаљете јасну поруку да се изванредно постигнуће неће, не само награђивати, него ни толерисати. Да је то знала трочлана комисија можда би сажела свој извјештај, свела га на прихватљиву и у пракси прихваћену мјеру за избор у звање емеритуса. Можда је боље било да су они скратили спискове књига и радова, него да му Сенат скраћује главу. Јер професор Милош Ковачевић је главан, важан и уважен међу онима који знају уважавати важне и њему длака с главе спасти неће услијед ове срамне одлуке, али УИС се никада неће моћи опрати од ове срамоте.  

Слика

Занимљиво да у исто звање, на још једном тајном гласању, не бјеше, ономад, изабран ни академик Љубомир Зуковић, који је уз све ове референце професора Ковачевића био и први Министар просвјете и културе у Влади Републике Српске. Дакле, нису професора Ковачевића ни могли смјестити у боље и репрезентативније друштво, али то и није главно питање. Главно питање је Шта ће бити с нама који остасмо?

Пише: Проф. др Саша Кнежевић

Коментари 34
 • Generic placeholder image
  Vuxan 09.10.2022. 17:53
  Nevjerovatno, ne mogu vjerovati da prof.Kovačević nije dobio zvanje Emeritusa. Tugo Od univerziteta, fuj. Čovjek stručnjak u svom poslu, ko da ne glasa. Jadnici, neki dekani ne znaju koliko ima slova u ćirilici a azbuku ni slučajno. Neko pomenu difovca emeritusa nekog pržulja. To je bruka najveća koja je bila Na univerzitetu od njegovog osnivanja. Kovačević Za njega Nkola Tesla.
  Dobrim putem pošao univerzitet, ... Fuj.
 • Generic placeholder image
  Izmedju Jovane i ostatka sveta 08.10.2022. 12:40
  Nenadu Kebari je zaposlio ženu u jednoj od svojih prćija. Jovani, izgleda, nije zaposlio nikoga. Priznati naučnik. Razradio sjajan sistem. Beograd, Kragujevac, Pale, Banja Luka, Kosovska Mitrovica. Nametne se rezultatima svog naučnog rada i jakim glasom (ko je čuo zna), okupi grupu koja nema naučne rezultate i preda im rukovodjenje fakultetom. Drži ih u šaci tako što im obezbedjuje napredovanja za koja nemaju uslove i tako što ih čuva na funkcijama gde mogu da otimaju novac. Sa druge strane, još uvek sedi ili ima slične poslušnike u matičnim odborima, redakcijama časopisa..Nemate reference? On će vam ih obezbediti u najkraćem roku a vi samo ruku gore kad vam namigne. Veliki Srbin? Samo ako je time i zaradio. Veliki naučnik? Samo ako ste voljni da mu zaboravite hordu koja vam upravo upropašćava i omladinu i obrazovanje i jezik i naciju. Sami izračunajte.
 • Generic placeholder image
  Исток 07.10.2022. 12:43
  Која политика, молићу лијепо? Информације кажу да је професор Ковачевић ангажован и као савјетник српског члана Предсједништва БиХ... Мислим да је посриједи нешто друго, а што долази од самог професора и што је некоректно са његове стране.
 • Generic placeholder image
  Gile 05.10.2022. 17:32
  Ništa novo u ovom našem aparthejdu.Da je prof.fizičkog dobio bi sigurno,jer oni niti znaju niti imaju naučne radove,uradiš par sklekova i knjižicu partijsku priložiš i gorovo.
 • Generic placeholder image
  Udba 05.10.2022. 10:49
  Covjek godinama radio za udbu i progonio srpski narod i jezik, a sad pise o istom. Sistem nam ne valja.
 • Generic placeholder image
  Jedan od fakulteta 05.10.2022. 10:39
  Samo da je bilo javno crvenili bi se oni koji bi podigli ruku PROTIV. Istina da oni nemaju ni stida ni srama a obraz im je nula ali ipak bi bili na stubu srama i osude javnosti. Bas zbog obraza (kojeg nemaju) i kad su imali mogucnost tajnog glasanja odabrali bi javno glasanje jer je i to mogucnost.
 • Generic placeholder image
  Kule 05.10.2022. 10:34
  Već sam ranije govorio da je UIS leglo poltrona tako da me ne čudi rezultat glasanja bez obzira što je bilo tajno.
  Sramota je njihova, ali se mi crvenimo...
 • Generic placeholder image
  Србски 05.10.2022. 08:11
  Брука и срамота! Јадна је ова наша држава и факултети и универзитети, кад погледамо ко истим руководи! Проклета политика! Систем има за циљ да уништи нашу дјецу, образовни систем и, наравно, наш срБски језик. А ако сахранимо свој језик (о историји да не говорим), сахранили смо себе. На добром смо путу сопствене апокалипсе. Захваљујући малобројним појединцима, који се и даље боре за очување срБског језика, овај језик некако опстаје. Питање је докле!
 • Generic placeholder image
  Ladja 05.10.2022. 07:34
  Ne znam zasto se uopste dopusta tajno glasanje kada su izbori pojedinaca u pitanju u bilo kojoj instituciji. Javno glasanje pokazuje pojedincu o kome se glasa kako drugi cijene njega ili njegov rad, a glasacima gradi moralni integritet. Svako ima pravo da samostalno ocjenjuje neciji rad i bude ZA ili PROTIV. Da je tako u ovom slucaju bi svi bili ZA,ovako se kriju iza tajnosti i opravdavaju poltronski odnos. CINJENICA da je neko dobar u svom poslu ne smije biti zaboravljena zbog LICNOG DODVORAVANJA NEKOME ILI ZBOG LICNOG INTERESA.
 • Generic placeholder image
  Dalibor 05.10.2022. 06:26
  Kakva sramota.
 • Generic placeholder image
  Znalallac 05.10.2022. 00:38
  Kakvi su ovo idioti šta rade od ove ustanove .
  Krivo im je što je uspješniji od njih deset puta bijednici jedni. Pogledajte sebe niko od vas nema objavljenog rada dostojnog svjetskog časopisa . U bilo kojoj državi ne biste ni doktorirali a kamoli dobili zvanja redovnog ili vanrednog prof zato što nemate radova zato sto vam se svako smije iz inostranstva i ismijava baraku od fakulteta .
  Univerzitet se i ne vrednuje na ozbiljnim svjetskim listama jer ne postojite .
  Gasite se ubrzo nema studenata .
  A onda ćete vidjeiti koliko vrijedite .
 • Generic placeholder image
  Student 04.10.2022. 23:02
  Treba provjeriti možda prijava nije bila kompletna. Provjeriti da li prredlog dobio saglasnost katedre, naučno nastavnog vijeća Filozofskog faksa, saglasnost dekana, saglasnost strukovnog vijeća. Da li je dekan obrazložio predlog na sjednici Senata i da li je pozvao ostale senatore da podrže izbor. Da li su studentski predstavnici sa Fil. faksa podržali i glasali za izbor.
  Sastanci Sanata su se nekada snimali, tako da bi trebao postojati i tonski zapis sa istog.
 • Generic placeholder image
  Sanja 04.10.2022. 22:04
  Profesor Kovačević veliki znalac i mislilac.
 • Generic placeholder image
  @Ненад Кебара 04.10.2022. 17:10 04.10.2022. 17:23
  Може бити да то и није никаква Јована него неко из академско-интересне конјуктуре која се својски потрудила да Филозофски факултет потпуно остане без свог најзнаменитијег научника и професора. Јована јесте име, али у овом случају сасвим апстрактно, међутим, ја сам склон персонализму, увек говорим и пишем у своје име, и књижевности и уметности, а камоли објективној стварности (реалности), приступам као конкретном догађају. Стил је човек, речено је давно. С поштовањем, Ненад Кебара
 • Generic placeholder image
  @Ненад Кебара 04.10.2022. 17:10
  Поштовани професоре Кебара, Ваше име ми је познато из разних научних часописа у којима сам читала Ваше радове. Удостојили сте се да академским тоном и стилом који могу схватити сви, па и ова поменута Јована или ова дрзница Нада, објасните значај поменутог факултета, катедре и уваженога професора Ковачевића. Залуд Вашег времена! То вам је као да покушавате водом из капаљке подићи ниво мора. Није најгоре што је Јована глупа (не могу је тако џентлменски, као Ви, штитити), најгоре је што не одустаје. Додуше, глупост и тврдоглавост су блиске рођаке, па то код Јоване иде скупа. И на крају, да сте овдје поменули Светог Саву, нашли би се паметњаковићи да шта грдно кажу.
 • Generic placeholder image
  Mala belegija 04.10.2022. 16:10
  Kovu za predsjednika !!!
 • Generic placeholder image
  Mala belegija 04.10.2022. 15:41
  Halo ba Jovana...dobro te. Ajmo ljudi blokirati profil njezin.
 • Generic placeholder image
  Postenje 04.10.2022. 15:40
  A na osnovu cega vi Jovana smatrate da treba ukidati fakultete? Po vama treba ukinuti i studijski program za srpski jezik jer nam niko ne treba predavati djeci srpski jezik zar ne?
  A sto se tice beogradskih fakulteta prosetajte tamo da vidite i tamo lose studente, plagijate doktorata itd., ne zaboravite i da su ministri Njemacke i Madjarske podnosili ostavke zbog plagijata. Nemojte previse ,,pametovati,, jer se u slucaju prof. Kovacevica mora znati da je on naucni radnik za desetku i da je svakom Univerzitetu cast imati ovakvog covjeka sto duze. Samo nije ljudima i kolegama koji su isfrustrirani, bez samopouzdanja i bez znanja.
 • Generic placeholder image
  Koki 04.10.2022. 15:37
  Pa nastavite da ćutite!?
 • Generic placeholder image
  Bobo 04.10.2022. 15:15
  I.. cime se ovaj slucaj razlikuje od bilo kog drugog kolektiva ili institucije? Jesu li sluzbenici bilo koje institucije od komunalnog do opstine izabrani od najkompetentnijih ili najpodobnijih? Slobodno uzmite radnike bilo kog skladista i radnike u opstini pa vidite koji kolektiv ima vise pravih valudnih diploma, znanja i opste kompetencije
 • Generic placeholder image
  Ненад Кебара 04.10.2022. 15:12
  Поштована Јована, лако може да се укине све што је направљено, али тешко може да се васпостави оно што је уништено. Није исто ако говорите о стању на факултетима данас и о прегалаштву оних који су их оснивали. Филозофски факултет на Палама основали су неки изузетни представници српскога народа са леве обале Дрине, а предавали на њему и неки најзначајнијих наших научника, попут Новице Петковића и Јована Деретића. И сада је србистика на овом факултету у релативно добром саставу, али та установа функционише преко мере једне катедре, „демократски“. Ваше произвољне оцене испуштају много тога из вида, Ви бисте са прљавом водом из лавора просули и дете. Милош Ковачевић је и научно и на Уставном суду БиХ бранио српски језик, али Ви то не знате а судите.
 • Generic placeholder image
  Forkulja 04.10.2022. 14:42
  Jovana ne ukopavaj se dalje. Bolje prestani pisati bilo šta nego da lupaš gluposti. Tvoj domet je staklenac kod Cicka na Sokocu. Nemoj ti da pričaš o stvarima o kojima nemaš blage veze. Zato smo dovde došli kad takvi nepismeni uzimaju sebi za pravo da komentarišu ovako jednog uvaženog profesora.
 • Generic placeholder image
  Jovana 04.10.2022. 14:38
  I kad završite neki svjetski priznat fakultet, bar neki sa Beogradskog univerziteta, javite se. Prvo treba ukinuti Ekonomiju i Pravo, a onda i Filološki na Palama, tu je trebalo da se brani znanje u zvanje. Godinama unazad ovdje zavrsavaju takvi prostaci kao vi što vrijedjate. I kao znate vi sta je jezik i pismenost, u svakom komentaru nemate elementarno znanje o pravopisu i izražavanju, a komentarisete visoke teme, ma hajde. Radite na svom obrazovanju.
 • Generic placeholder image
  Jovana 04.10.2022. 14:35
  Od koga je branio srpski jezik? Ko je trebao da ga zabrani? Nisam rekla da ne zaslužuje zvanje, nego da se prestane sa kukanjem za sve i svašta. To što nije dobio zvanje emeritusa je li poništava njegov rad i dostignuća? Naravno da ne. A vi primitivci što vrijedjate sigurno niste akademski obrazovani, ponašate se kao da ste na lokalnom sokaku i pljujete se sa sebi ravnima.
 • Generic placeholder image
  Vox populi (izvorni) 04.10.2022. 14:23
  Jovanin komentar svjedoči o njenom (ne)obrazovanju ili školovanju na nekom od privatnih fakulteta koji su jedan od razloga ovakvog stanja u našem sistemu. Što se tiče sramne odluke, šta drugo očekivati kad je politika toliko ušla u sve pore da studentski parlament, razne organizacije i ostala udruženja za pranje para vedre i oblače sve i svuda a namještenici u tim istim organizacijama nalaze za shodno da sa 10 položenih ispita odlučuju o izborima i smjenama dekana, rektora i kroje sudbine DOKTORIMA NAUKA! (Čast izuzecima i pravim stručnjacima danas se mnogi i nazivaju doktorima nauka a ne znaju gdje su sve šuplji)
 • Generic placeholder image
  Nauka 04.10.2022. 14:19
  Podhitno reagovati u ministarstvu i dobro protresti Univerzitet u pogledu svega. Rektor se okruzio prorektorima neznalicama neki od njih i ispod 7 imali prosjek, prica se. Sve ispitati! A o dekanima je suvisno i pricati da sjede u Senatu,klasicna koncentracija moci i poltonizma. Hitno zakon o visokom obrazovanju mijenjati!
 • Generic placeholder image
  Sara 04.10.2022. 14:16
  Sve je degradirano, pa tako i zvanje profesor emeritus dodjeljuje se da bi se pojedincima produžio ostanak na fakultetu a ne zato što su bili izuzetni naučni radnici. Opet i za izbor u zvanje profesor emeritus postoje uslovi (kao i za svaki izbor u zvanje) tako da se moralo navesti zašto nije izabran. Sigurno postoji mogućnost žalbe na odluku ali to profesor sigurno zna (bio je član Senata). A srpski jezik se najbolje brani kad ga naučimo.
 • Generic placeholder image
  Fočak 04.10.2022. 14:10
  Dok nam je rektor dotični Kulić, čiji naučni rad nije ni do koljena profesoru Kovačeviću, stalno će se smanjivati broj studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Vjerovatno je i cilj dotičnog rektora da ugasi ovaj Univerzitet i da naša djeca idu u muslimansko Sarajevo na studije. Trebalo bi dovesti nepristrasnu komisiju da pročešlja rad Univerziteta a naručito rektora jer kruže razne priče o njihovom "poštenju".
 • Generic placeholder image
  Mala belegija 04.10.2022. 14:09
  Strašno. Čitam i ne vjerujem šta su uradili. Ovakvog profesora nisu izabrali za emeritusa. Pa ako on to ne zaslužuje ko onda zaslužuje da bude. Vjerovatno neki kriminalac ili neka prostitutka. Jovana po tvom komentaru se može zaključiti da nemaš pojma o kome se radi i šta znači biti izabran za emeritusa....čuj "nije dobio priznanje". Draga Jovana, EMERITUS nije nagrada i nije dodjela priznanja nekom profesoru, to titula koja se dodjeljuje nekom profesoru nakon što navrši godine života sa kojom i dalje može da radi i obavlja funkciju profesora na nekom Univerzitetu.
 • Generic placeholder image
  Ja 04.10.2022. 14:09
  Isto poniženje doživio i moj otac na Ekonomskom fakultetu. Profesor Jojić.
 • Generic placeholder image
  Maxsimilijan 04.10.2022. 13:55
  Jovana, poklopi se ušima da ne lupaš gluposti. Tvoje neznanje je za svaku osudu. Kakve veze imaju izbori sa naukom. Znaš li uopšte ko je ovaj čovjek i šta je dao za obrazovanje Republike Srpske. Samo glupača kao ti može se pitati šta jezik znači za jedan narod a upravo profesor Kovačević je najveći zaštitnik Republike Srpske braneći srpski jezik. Idi ti na Sokolac na fakultet pa će mo imati kadar koji tako razmišlja. Ti si bruka i sramota i nejavljaj se više da se ne brukaš.
 • Generic placeholder image
  Pale 04.10.2022. 13:03
  Ovaj bezobrazluk na Univerzitetu je prevrsio svaku mjeru. Ovaj covjek je zasluzio sva priznanja koja nauka moze podrzati. SRAMOTA! E tako je kad isfrustrirani dekani sjede u Senatu. Treba pitati ima li na DIF -u profesora emeritusa.Ako prof.dr Kovacevic drzi do svog ugleda ovo treba biti centralna vijest u DNEVNIKU da svi vide kakav je ovo Univerzitet.
  A Vama Jovana samo zelim reci da ne komentarisete pisanja o onome o cemu niste kompetentni,izuzev ako iz nekog licnog razloga ne postujete profesora.
 • Generic placeholder image
  Jovana 04.10.2022. 12:45
  Jao covjece, pa nije izmislio lijek za spinalnu misicnu atrofiju, neko revolucionarno otkriće za spas čovječanstva, pa da je strašna stvar što neko priznanje nije dobio. Pisao o srpskom jeziku i? Je li osmislio nesto novo, je li reformisao jezik??? Pa neka Vuku Karadžiću posthumno dodijele sva priznanja. Dajte molim vas sa ovakvim tekstovima vise, prosli su izbori, je li vam neko javio?
 • Generic placeholder image
  Спале 04.10.2022. 12:01
  Свака организација може успјешно функционисати само дотле док број полтрона не пређе критичну тачку. Све док су на кључним мјестима вриједни, способни и паметни људи који имају визију и који се држе моралног кодекса, таква организација може ићи напријед. Оног момента кад се тачка пређе, и кад не остане довољно паметних и добронамјерних људи да би могли усмјерити брод на прави курс, тада почиње постепено пропадање те организације. Судећи по овоме, бастион независног образовања је оборен, и сада ће полако али сигурно да клизи у амбис. А друштво коме је уништен образовни систем, апсолутно нема никакву будућност. Бићемо добри за регрутацију плаћених војника, неквалификоване радне снаге, проститутки и криминалаца. И опет по нечијем плану...
Повезане вијести
Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“ Кнежевић: Стајчић на јавну трибину дошао „да аплаудира Елеку“
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  5h 27m
  4
 • Пуњене тиквице
  5h 0m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  18h 20m
  1
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  20h 50m
  0
 • Инспекција затворила два базена
  16h 51m
  0